Devino Patron!

Ați găsit aceste insecte în icoanele din casă?

Revista NATURA și Laboratorul Entomologie al Institutului de Zoologie vă propun o colaborare inedită, sub forma unui concurs special: „Coleopterele xilofage – dăunători ai icoanelor”, care se va desfășura în perioada februarie-mai 2023.

Ați găsit aceste insecte în icoanele din casă?

Priobium carpini

Priobium carpini (Hbst., 1793)

Este un dăunător al obiectelor vechi din lemn, printre care și icoane. Larvele se dezvoltă atât în obiectele din lemn vechi din spații închise cât și în lemnul mort al arborilor pe picior sau bușteni de conifere și foioase afectați de fungi. Ciclul de dezvoltare de la ou la adult durează 1-2 ani în dependență de condițiile climaterice.

Adultul este mic, de 3,5-5 mm lungime, de culoare brun închisă, catifelat (acoperit de perișori) și fin sculptat. Antene fiind parțial zimțate, cu trei articole apicale netede și nezimțate, fiind mai lungi decât precedentele. Pronotul este puternic arcuit, marginea frontală arată ca o glugă trasă înainte peste cap, pe părțile laterale de fiecare parte cu câte o adâncitură mare. Elitrele sunt profund punctate și cu peri fini galbeni.

Această insectă poate fi semnalată frecvent și în lemnul din construcții. În aer liber, în natură, specia apare nu doar pe tulpini, dar și pe cioturi și rădăcini groase uscate de foioase și conifere. Adulții pot fi semnalați în zbor, din luna mai până în august, fiind atrași de sursele de lumină. După împerechere și depunerea pontei adulții mor. În spații închise, gandacii pot fi semnalați pe pervazul geamurilor și pe obiectele contaminate.

 

Bostrichus capucinus

Bostrichus capucinus (Linnaeus 1758) • the Capuchin Beetle

Mai este numit și carie de lemn. În Europa este considerată o specie dăunătoare a lemnului depozitat, a mobilierului sau obiectelor confecționate din lemn, inclusiv icoane.

Este o specie obișnuită în depozitele de cherestea și în pădurile de foioase. Uneori adulții pot fi văzuți în zilele calde cu soare pe suprafața lemnului, deși se consideră o specie cu activitate mai mult nocturnă. Ambele sexe fac găuri în lemn în care se împerechează. Femelele depun ouă în fisurile sau porii din lemnul pilonilor folosiți în construcție, în lemnul buștenilor uscați, sau trunchiurilor arborilor pe picior lipsiți de coajă. Larvele se dezvoltă la suprafața lemnului, găurind lemnul și făcând canale. Iernează larvele, care primăvara se împupează într-o celulă aproape de suprafață substratului. Pentru a ieși la suprafață gândacii rod găuri circulare de 3-4 mm în diametru.

Adulții au corpul de 9 – 11 mm lungime, capul și protoracele sunt negre. Protoracele e prevăzut cu numeroase protuberanțe conice mai dese în partea anterioară. Elitrele și abdomenul sunt de culoare roșie, iar picioarele negre. Elitrele sunt lungi și slab extinse spre vârf. Antene fiind alcătuite din 11 segmentate, ultimele 3 formează o măciucă.

Daune aduc atât larvele cât și adulții care consumă lemnul uscat de esențe tari cum ar fi stejarul, dar și alte specii de foioase și chiar de conifere. Adulții apar din aprilie și mai și sunt activi până în iulie. Datorită activității nocturne și populațiilor mici, specia este greu de semnalat.

 

Cum puteți participa la concurs?

Dacă aveți acasă icoane vechi, vă rugăm să expediați următoarele tipuri de materiale:

1) fotografii cu vizibilitate sporită (zoom) a găurilor făcute de gândaci în icoanele vechi;
2) fotografii ale gândacilor extrași din lemnul deteriorat fără a distruge obiectul de cult.
3) înregistrări audio cu activitatea sonoră a gândacilor în lemnul icoanelor vechi.

 

Puteți expedia aceste materiale la adresa de mail [email protected] cu menționarea localității Dvs și a perioadei când ați realizat fotografiile sau înregistrările audio.  În cazul în care ați găsit insectele propriu-zise, puteți contacta Laboratorul de Entomologie pentru a le transmite în scopului studierii amănunțite.

Concursul va dura din luna februarie până în luna mai 2023, iar rezultatele vor fi publicate pe data de 25.05.2023. Participanții la concurs vor fi onorați cu diplome și premii speciale: broșuri, imagini, semne de carte cu și despre insecte. Așteptăm cu multă curiozitate informațiile voastre!

Susține Natura.md: Devino Patron!