Beneficiile gutuilor și ale frunzelor de gutui
Toamna este sezonul gutuilor, fructe care au numeroase beneficii pentru sănătate. Atât frunzele,
cât și fructele, au fost folosite încă din Antichitate ca remedii naturiste.
Beneficiile frunzelor de gutui
Principalele proprietăți ale frunzelor de gutui provin din acizii organici, în special din acidul quinic, în concentrație de 72%, acidul citric, în jur de 13%, dar și oxalic, malic, fumaric și shikimic.
De asemenea, în frunzele de gutui se regăsesc și compuși fitochimici cu acţiune antioxidantă și antiinflamatorie cum ar fi quercetina și rutinul. Frunzele de gutui se pot usca pentru a obține ceai, având multe beneficii pentru organismul uman.
La ce se poate folosi ceaiul de frunze de gutui
- Ceaiul de frunze de gutui se poate folosi pentru a trata insuficiența cardiacă și bolile de ficat, dar și afecțiunile cardiovasculare. Frunzele de gutui conțin multe vitamine și pot fi folosite în ameliorarea stărilor de nervozitate, depresie, agitație și insomnie.
- Frunzele de gutui și gutuile au proprietăți diuretice și depurative, eliminând toxinele din organism și fiind des întâlnite în curele de slăbire, ajutând la detoxifiere.
- Sucul de gutui poate fi folosit pentru tratarea bolilor de ficat și pancreas, stimulând activitatea pancreasului.
- Ceaiul de frunze de gutui ajută și în tratarea răcelilor, gripelor și infecțiilor gastro-intestinale.
- Decoctul de frunze de gutui se obține din patru linguri de frunze uscate fierte în jumătate de litru de apă, timp de 30 de minute. Rezultatul se filtrează prin tifon, se completează cu apă și se îndulcește cu miere.
- Compotul de gutui ajută la ameliorarea crampelor intestinale, diaree și dureri provocate de ulcer. Reglează tranzitul intestinal și este eficient în tratarea hemoragiilor uterine și a hemoroizilor externi.
- Pentru a ameliora simptomele infecțiilor gastro-intestinale sau diareei, puteți obține un decoct din 5 grame de frunze de gutui, amestecate cu 200 ml de apă fiartă, ținut pe baie de abur timp de 20 de minute.
Beneficiile gutuilor
Gutuile conțin 70-72% apă, 7-8% zaharuri, 0,5% protide, pectine, tanin, cantităţi mici de grăsimi, săruri minerale de calciu, fier, fosfor, potasiu, cupru, magneziu, vitaminele A, B, C și PP.
Acestea au proprietăți antidiareice, antihemoragi ce, astringente, cosmetice, digestive, emoliente, hemostatice, hidratante, laxative, răcoritoare, sedative și tonice. Gutuile sunt indicate în tratamentele pentru ameliorarea afecțiunilor cauzate de ficat și pancreas.
Gutuile și ceaiul de gutui pot ajuta în cazul tusei convulsive, crizelor de astm, răcelilor și gripelor. După ce se răcește, compoziția se amestecă cu apă care a fost fiartă și apoi răcită,
urmând să se consume de trei ori pe zi, câte două linguri.
„Gutuile au rol în întărirea inimii, datorită potasiului pe care îl conţin, dar ajută și la scăderea tensiunii și a colesterolului, prin substanţele pectice. Prin aceste acţiuni, gutuile previn riscul bolilor cardiovasculare și a infarctului. Aceste fructe și-au dovedit de multe ori utilitatea incredibilă. Cu toate acestea, aplicarea lor nu trebuie să excludă consultul și recomandarea medicului, mai ales că inclusiv consumul de gutui are contraindicaţii care nu ar trebui neglijate”, comunică Marina Grigore, specialist în apifitoterapie pentru Adevarul.ro.
Ceaiul de gutui se poate folosi și pentru a îndepărta mătreața, cu ajutorul unui decoct. Datorită conținutului de mucilagii, gutuile au efect emolient, tratând tusea, răgușeala și bronșita. Se poate obține un ceai din semințele de gutui care se consumă de două ori pe zi, timp de o săptămână.
Gutuile pot ajuta în tratarea dizenteriei, a diareei, a colicilor intestinale, hemoragiei, iritațiilor și a răcelilor. Semințele acestora pot ajuta la tratarea aftelor, arsurilor, bronșitei, inflamaţiilor mucoaselor, iritaţiilor pielii, răgușelii, traheitei și tusei.
Articol publicat în Revista NATURA în numărul 357
Susține Natura.md: Devino Patron!