Devino Patron!

Biserica romano-catolică din Orhei: perla neogotică de la începutul secolului XX

Biserica romano-catolică din Orhei: perla neogotică de la începutul secolului XX
Foto: Vadim Șterbate

Pe una dintre străduțele Orheiului, mai bine de un secol veghează împrejurimile Biserica Romano-Catolică cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Deși în Republica Moldova mai sunt biserici romano-catolice, multe dintre care au fost construite în ultimele decenii, aceasta iese în evidență prin arhitectura și istoria sa. Astfel, pentru Orhei, localitate cu străduțe tipice orașelor din provincie, cu un amalgam de căsuțe ale târgului de cândva și de blocuri sovietice, bisericuța cu elemente neogotice sparge tiparele basarabene și ne face să credem că ne-am afla pe străzile unui oraș din Europa Occidentală.

A fost finisată în 1914 la doleanța catolicilor polonezi, lituanieni și germani din ținutul Orheiului, iar ctitorul principal a fost Cezarina Dolivo-Dobrovolski. Soțul acesteia a edificat o biserică ortodoxă în Brăviceni, sat din preajma Orheiului, și ambii soți își au locul de veci în ctitoriile lor.

În perioada interbelică Biserica Romano-Catolică a continuat să fie bine întreținută, dar a fost parțial avariată în anii celui de-al Doilea Război Mondial. În anii postbelici aici a fost sală sportivă, stație radio și depozit, doar abia după anul 2000 clădirea a fost retrocedată comunității catolice. Grație părintelui Klaus Kniffki, în 2008, aceasta a fost sfințită și redeschisă, după o restaurare în care s-a pus accentul pe revenirea la imaginea inițială a bisericii.

Astăzi din interiorul acesteia răsună din nou muzica orgii, iar vitraliile cu personaje fără chip fac deliciul celor care vin aici. Cei care au posibilitatea să intre în subsolul bisericii ajung la un perete în care se află cripta în care a fost depus corpul Cezarinei Dolivo-Dobrovolski. Tot acolo se găsește și Diploma de conferire a distincției Crucea Pro Ecclesia et Pontifi oferită ei de Papa Pius al XI-lea. Această perlă neogotică de la Orhei îi impresionează pe cei care ajung aici, indiferent de confesiunea religioasă a acestora.

Ar putea fi o imagine cu interior
Foto: Vadim Șterbate

 

NOTA BENE: Turiștii ar fi bine să vină în zilele de duminică sau de sărbătorile catolice, ca să admire și interiorul bisericii!

 

Distanța de la Chișinău: 49 km

Orașe apropiate: Strășeni – 49 km, Rezina – 50 km

Atracții turistice în regiune: 

  • Catedrala „Sfântul Dumitru” din Orhei (750 m)
  • Mănăstirea Curchi (16 km)

Vadim ȘTERBATE
Autorul cărții „99 de atracţii turistice din Republica Moldova”

 

Cartea „99 de atracţii turistice din Republica Moldova” poate fi procurată din librării sau de pe www.bookstore.md. 

Susține Natura.md: Devino Patron!