Borș cu lobodă și dovlecel

La plăcinte, înainte!
(rețete de post)
Ingrediente: 3 linguri ulei, 1 ou, 3 cepe, 1 dovlecel, 1 morcov, 1 rădăcină mică de țelină, 1 rădăcină păstârnac, 1 rădăcină pătrunjel, 4 legături lobodă roșie, 100 gr suc de roșii, 2 l apă, 0,4 l borș acru, frunze de pătrunjel, mărar, leuștean, sare.
Mod de preparare: Curățați și spălați legumele. În oala pentru ciorbă, căliți ceapa câteva minute, în puțin ulei încins. Adăugați sare, după gust, morcovul și albitura (pătrunjel, păstârnac, țelină), date pe răzătoarea mică și amestecați bine.
Spălați loboda și o tăiați fâșii scurte, o adăugați în oală și amestecați. Adăugați și sucul de roșii.
Completați apoi cu aprox. 2 l de apă, puneți și dovlecelul și lăsați să fiarbă aprox. 40 de minute. Când legumele sunt fierte, adăugați borș, după gust, amestecați și gustați.
Separat, spargeți oul într-un bol și luați din ciorbă cu polonicul, turnând peste ou și amestecând bine (dacă nu țineți post). Turnați apoi acest amestec înapoi în ciorbă. Bătându-l separat, evițați coagularea oului.
Mai lăsați să fiarbă cam 3 minute, luați de pe foc și adăugați verdețurile de sezon, tocate mărunt.
Serviți cu usturoi verde.
Tocăniță de ciuperci cu legume
Ingrediente: 300 gr ciuperci, 1 ceapă medie, 2 morcovi, 1 ardei gras, 2 căței de usturoi, 400 gr de roșii în bulion, 1 lingură pastă de roșii, 1 linguriță de cimbru uscat, ulei, piper și sare, după gust.
Mod de preparare: Încălziți într-o tigaie mare uleiul și căliți ceapa și usturoiul tocate până devin aurii. Adăugăți morcovii și ardeiul, tăiați cubulețe și căliți-i până se înmoaie ușor. Puneți ciupercile tăiate felii și lăsați-le până se înmoaie și își reduc volumul.
Adăugați și pasta de roșii. Condimentați cu cimbru, sare și piper după gust. Lăsați să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 15-20 de minute, până se îngroașă puțin. Serviți tocănița caldă, decorând-o cu verdeață proaspătă.
Cornulețe fragede cu borș acru
Ingrediente: 200 ml ulei, 100 ml borș acru, 25 gr drojdie proaspătă sau 7 gr uscată, 500 gr făină, după dorință aromă de vanilie, după necesitate zahăr pudră vanilat, un praf de sare.
Mod de preparare: Puneți borșul într-un vas și adăugați drojdia. Dacă este proaspătă lichefiați-o cu o linguriță de zahăr și puneți-o peste borș, iar dacă folosiți uscată, amestecați-o cu borșul și lăsați-o puțin deoparte, după care adăugați vanilia sau ce aromă doriți, praful de sare și făina pe care o puneți treptat, nu toată odată.
Frământați până ce rezultă un aluat moale și elastic pe care îl lăsați la odihnit la loc răcoros aproximativ 30 min. Când este gata îl puneți pe planșeta de lucru și modelați cornulețele după forma dorită. Le umpleți cu ce preferați - marmeladă, gem, vișine, nucă, mac. După care le puneți în tava aragazului tapetată cu hârtie de copt cu loc între ele.
Coaceți cornulețele la 180°C timp de 10-15 minute până se rumenesc ușor. Când sunt gata, le lăsați la răcit, apoi le pudrați cu zahăr vanilat.
Autor: Parascovia Mămăligă
Articol publicat în revista NASTURA, nr. 397
Susține Natura.md: Devino Patron!