Devino Patron!

Brâul Unirii

Brâul Unirii

Citesc cartea „Traseul Centenarului Marii Uniri, 1918-2018” de Ion Mărgineanu, omul care a parcurs pe jos 520 km traseul Bălți – Alba Iulia, în anul 2018, la vârsta de 77 de ani. Aventura a fost mai mult decât o provocare sau o dorință curajoasă a unui senior. Ion Mărgineanu, profesor de limbile franceză și germană, a călătorit mult: singur, cu familia sau împreună cu discipolii lui, în mai multe țări, cu trenul, cu avionul sau cu oricare mijloc de transport, pe care l-ar fi avut la îndemână. Țara Românească, s-a gândit intelectualul, iubitor de neam și pământ natal, se străbate pe jos, până la sângerarea și bătucirea tălpilor. Și, ca un prinț macedonskian, în Anul Centenar, 2018, când speranța românilor era ca și mugurii întârziați de pe ramuri îmbătrânite, gata să dea în floare, a plecat spre Meka românească să-și realizeze „această faptă în numele dragostei de țară, de mamă, de adevăr curat, nepolitizat”. Românul din Fundurii Vechi și tatăl celor trei copii, Violeta, Virgiliu și Dragomir, a vrut să le demonstreze copiilor proprii și copiilor tuturor românilor că provocarea „Ion Mărgineanu și unirea”, anunțată de fiica Violeta pe facebook, „nu poartă interese egoiste, ci este un ideal de a promova sfântul adevăr până la realizarea lui”. Unirea întârzie și în 2025, pentru că primăverile vin pe neașteptate, iar mugurii izbucnesc prea repede să iasă ca nebunii și vine un alt 1 decembrie fără să mai intre în istorie. 

Curajul, pe care domnul Ion Mărgineanu îl consideră „firav față de curajul celor 20 de țărani reprezentanți în Zemstva ținutală a județului Bălți, care au aprobat în unanimitate aderarea județului și a orașului Bălți la Patria Mamă” a fost hotărâtor și pe 1 noiembrie 2018 a plecat din Bălți, primul oraș din Basarabia „care a votat Unirea necondiționată a Basarabiei cu România” spre Alba Iulia. 

Când citești jurnalul de drum al autorului, nodurile ți se ridică în gât, însoțindu-l parcă în călătoria sa de la un kilometru la altul, fie și cu gândul. Aici nu mai este aventură, ci dorința în cel mai rapid zbor acasă, la mama, alături de frați. Și când te gândești că mulți dintre frați, întâlniți în cale, îi propuneau călătorului să urce în mașină, ca să-i scurteze drumul și să-i aline oboseala, măcar pe un kilometru, alții ieșeau la poartă cu plăcinte sau îl așteptau cu masa plină și cu așternut cald, unii, după ce făceau gesturi de mărinimie, nici nu voiau să-și spună numele. A întâlnit în cale și din cei, care rosteau rugăciuni de îmblânzire a timpului. Ăștia sunt românii, valahii întârziați să ajungă la Dumnezeu, care trăiesc să dea, nu să ceară. Ion Mărgineanu le răspundea simplu acestor oameni mărinimoși, ca un adevărat pelerin în drum spre pământul sfânt al mamei: „Noi, ca apostolii, pe jos”.      

Călătorul Ion Mărgineanu, un patriot român, care și-a sfidat vârsta, iar la împotrivirea propriilor copii a ales drumul copilului răzvrătit numai ca să participe la manifestările Centenarului Marii Uniri, intenționează să mai adauge încă 1000 de kilometri la cei 5400 de turism pietonal, pe care îi are până la vârsta de 84 de ani. Are un proiect, despre care nu dezvăluie prea mult, pentru că în toate lucrurile bune este așezată o taină. Visul însă poate să prindă contur într-un Brâu al Unirii, iar dl Ion Mărgineanu lucrează la un proiect care se numește Marele Traseu Turistic „Brâul Unirii”. Punctul de plecare va fi același - Bălțiul, rămas în istorie ca orașul care a votat unirea necondiționată a Basarabiei la România. Direcția este spre orașul unirii, Alba Iulia, având în traseu Marele Muzeu al Unirii, Putna, Porțile de Fier. Cu un asemenea proiect grandios românul din Fundurii Vechi va optimiza un alt traseu istoric, consolidând, poate și mai mult, credința de unitate a neamului nostru. 

Autor: Silvia Strătilă    

Articol publicat în revista NATURA, nr. 396    

 

Susține Natura.md: Devino Patron!