Bujori arbustivi (Paeonia suffruticosa)
Bujorii sunt supranumiți și «regii florilor». Potrivit tradiției, se spune că bujorii aduc noroc și prosperitate. Aceste flori sunt asociate cu luxul și au o istorie de milenii. În plus, bujorii se plantează ușor, iar îngrijirea lor nu este foarte dificilă.
Prima lor consemnare în documente datează de acum 4.000 de ani. Există 4.5 mii de soiuri simpli și mai mult de 500 de soiuri de bujori arbustivi.
Bujorii arbustivi (bujorul-copac, bujorul de lemn) sunt arbuști magnifici, de lungă durată, care nu trebuie să lipsească din nici o grădină. Unele soiuri au o înălțime de 1-1.5m, iar florile ajung până la 25 cm în diametru. Se dezvoltă în zone cu ierni reci și veri fierbinți.
Bujorii arbustivi nu sunt plante pentru grădinarul nerăbdător, deoarece poate dura 3 ani pentru a deveni stabili, au nevoie de ceva timp să se adapteze înainte de a înflori.
Plantare: Se sapă o groapă de 40/40/40, în care se adaugă un compost de grădină și o mână de îngrășământ universal. Se instalează bujorii cu rădăcinile vertical în groapă, cu punctul de altoire la cel puțin 4 cm sub sol. Acest lucru va încuraja bujorul să facă rădăcini proaspete și lăstari bazali.
Lumină / udare: Umbră ușoară după-amiază, pentru a proteja florile, protecție împotriva vântului uscat în timpul verii și iernii. Sunt foarte toleranți la secetă, odată stabiliți. Udarea prea abundentă va ucide rădăcinile și va crea un motiv real pentru eșec.
Îngrășăminte / Sol și pH: Bujorii arbustivi au nevoie de un sol bine drenat, cu un pH aproape de neutru sau puțin mai ridicat. Dacă solul dvs. este acid, adăugați câteva mâini de var la plantare.
Dăunători / Boli: În cazuri rare, puteți observa o gaură în tulpina lemnoasă cauzată de o insectă. Este posibil să puteți ucide larva din tunel folosind un fir subțire sau pur și simplu să decupați zona afectată. Bujorii arbustivi sunt ocazional afectați de boli fungice care cauzează pete negre pe frunze și înțepături de lăstari. Îndepărtați orice frunză bolnavă de îndată ce ați observat și asigurați-vă că ați curățat toate frunzele plantei afectate din toamnă. Dacă bolile fungice devin o problemă, pulverizați cu un fungicid la începutul primăverii, repetând tratamentele timp de câteva săptămâni.
Companioni: Hellebores, Alchemilla, Leucojum, Epimedium și Irises de Siberia sunt toate minunate în combinație cu bujorii.
Tunderea: Îndepărtați doar tulpinile deteriorate sau rupte. Odată ce planta are o anumită vârstă și crește puternic, poate doriți să deschideți puțin centrul pentru a încuraja înflorirea pe tulpini mai înalte și pentru a crește circulația aerului. Arbustivii sunt altoiti pe rădăcini erbacee de bujor și uneori apar drajoni de la baza plantei. Aceștia ar trebui eliminați imediat.
Sfârșitul perioadei de îngrijire: Îndepărtați toate frunzele moarte după îngheț, inclusiv pețiolele frunzelor și aruncațile departe de zona de grădină, nu în grămada de compost. Plantele noi ar trebui să fie mulcite, și în cele mai reci zone ar trebui să fie învelite cu pânză sau un alt material pentru a le proteja de vânturile de iarnă.
Curiozități despre bujori:
1. În China, bujorul se numește Floarea Împăratului și a fost declarată floare oficială. În antichitate bujorii erau flori dedicate împăraților, de aceea puteau fi cultivați doar de către persoanele bogate.
2. Grecii considerau bujorii flori magice. Ei credeau că bobocii de bujori căpătau puteri nebănuite în nopțile cu lună plină, iar aceștia puteau fi utilizați în tratarea bolilor și în descântece. În antichitate, semințele de bujori erau înghițite pentru a preveni coșmarurile.
3. În China, bujorii sunt folosiți în medicina tradițională pentru tratarea persoanelor care suferă de astm, dar și pentru răceli sau dureri de cap.
4. Floarea de bujor este nelipsită în cultura Feng Shui, fiind asociată cu dragostea și sentimentele pure de iubire.
5. Potrivit tradiției, miresele ar trebui să aibă bujori în buchet pentru că aduc dragoste sinceră și înțelegere în cuplu.
6. Bujorii atrag cu nectarul lor foarte tare furnicile
Articol publicat în Revista NATURA în numărul 363
Susține Natura.md: Devino Patron!