Devino Patron!

Câtă sare se pune la murături?

Câtă sare se pune la murături?

Este perioada aceea a anului în care gospodinele se ocupă de murăturile pentru iarnă şi multe dintre ele se întreabă câtă sare se pune la murături.

Iată răspunsul la această întrebare şi o reţetă delicioasă de murături!

Toată lumea are o reţetă de murături scrisă pe o foaie de caiet sau agendă, încă de pe vremea când bunicii umpleau putina cu bunătăţi. Învaţă să faci saramura perfectă, ca să ai cele mai bune murături toamna asta.

Secretul unei saramuri perfecte pentru murături nu este doar alcalinitatea apei, impuritatea sării (sarea iodată nu poate fi folosită, doar cea grunjoasă, altfel murăturile se înmoaie), ci şi condimentele care se adaugă la borcanul cu bunătăţi.

Astfel, frunzele de vişin, mărarul şi hreanul sunt, la rândul lor conservanţi şi dau aroma potrivită murăturilor.

Raportul de sare la apă pentru orice saramură bună este de 1 lingură de sare grunjoasă, la 1 litru de apă.

Trucuri pentru murături perfecte

Toamna este perioada din an în care gospodinele pregătesc murăturile pentru iarnă. Iată câteva trucuri pentru a se menține tari multe luni la rând.

Există mai multe modalităţi de a conserva legumele pentru iarnă. Cea mai răspândită şi utilizată metodă este murarea lor.

Legumele nu trebuie înghesuite, fiindcă au nevoie să respire. În plus, alege cu grijă condimentele: usturoiul, hreanul, boabele de muştar, foile de dafin, mărarul (seminţe, tulpini şi flori), frunzele de ţelină.

Câtă sare şi ce condimente se pun la murături

Iată de ce trebuie să ții cont dacă vrei să obții  murăturile  perfecte, ferme și crocante:

1. Sarea, foarte importantă.  Murăturile  nu pot fi obținute cu orice tip de sare. În niciun caz nu trebuie să adaugi sare iodată, deoarece se vor strica. Cumpără sare specială pentru murături.

2. Adaugă condimente.  Condimentele nu au doar rolul de a da savoare murăturilor. Acestea împiedică bacteriile rele să se înmulțească și să strice murăturile. Este obligatoriu să adaugi hrean, usturoi, semințe de muștar și mărar uscat.

3. Atenție la borcan!  Borcanul în care pui murăturile  trebuie să fie curat și dezinfectat, iar capacul trebuie să se închidă etanș. Altfel, riști ca murăturile tale să iasă moi sau chiar să se strice.

 

Rețeta ideală de murături asortate puse la borcan, pe iarnă

Ingrediente: gogonele, țelină, morcovi, conopidă, ardei coarnă, varză roșie, ardei iuți, hrean, usturoi, frunze de țelină, oțet, sare.

Mod de preparare: Se spală legumele. Morcovii se taie rondele, țelina felii și conopida se desface în buchețele.

Se așează toate legumele în borcane, intercalând și bucăți de varză roșie, căței de usturoi, hrean, ardei iuți și coarnă, frunze de țelină.

Se face o saramură: la 10 l de apă, 500 gr sare și 250 ml oțet. Se pune apă la fiert, se adaugă sarea și se fierbe 10 minute, apoi se ia de pe foc, se adaugă oțetul, se amestecă bine și se toarnă fierbinte în borcane, peste legume.

 

Autor: Andreea Stoica 
Articol publicat în Revista NATURA în numărul 368

 

Susține Natura.md: Devino Patron!