Devino Patron!

Ce cred cetățenii despre schimbările climatice: de la împădurire la energii regenerabile

Ce cred cetățenii despre schimbările climatice: de la împădurire la energii regenerabile

Peste două treimi dintre cetățenii Republicii Moldova sunt interesați ori s-au gândit într-o oarecare măsură la tema schimbărilor climatice și peste 80% spun că despădurirea și arderea combustibililor fosili cauzează această problemă, arată barometrul opiniei publice realizat de IMAS la comanda AO „Green City Lab Moldova”, cu sprijinul Fundației Soros Moldova.

De vină pentru schimbările climatice ar fi activitățile oamenilor (39% dintre respondenți), iar cele mai îngrijorate se arată femeile (89%) și persoanele peste 55 de ani (90%).

Pentru reducerea efectelor schimbărilor climatice, majoritatea respondenților văd necesare acțiuni la nivelul întregii planete. În top intervenții intră plantarea de copaci (80%), reducerea tăierii pădurilor tropicale (72%), trecerea de la automobile alimentate cu benzină la cele alimentate cu electricitate (60%).

Ca acțiuni necesare sunt menționate și trecerea de la arderea combustibililor fosili la utilizarea energiei regenerabile (50%), mai puține călătorii cu automobilul personal (41%), utilizarea intensivă a transportului î n comun (38%), izolarea termică a clădirilor (29%), trecerea de la combustibili fosili la energie nucleară (24%).

Mașinile electrice au o popularitate foarte ridicată și sunt văzute drept o soluție majoră în reducerea impactului schimbărilor climatice de 33% dintre participanții la sondaj. Alte modalități enumerate sunt sortarea deșeurilor (21%), iar 25% cred că ar trebui începută construcția uzinelor care prelucrează aceste deșeuri. De asemenea, 32% sugerează că apele ar trebui curățate.

„Noi trebuie să acționăm acum pentru ca să fim pregătiți să facem față crizei care vine. Fiecare trebuie să-și pună întrebarea ce putem face noi, ce pot face eu pentru a preveni schimbările climatice. Și aici se pare că mai avem mai mult de lucru. Chiar dacă aproape toți concetățenii noștri conștientizează problema, nu sunt suficient de mulți care sunt dispuși să acționeze”, a menționat Natalia Camburian, directoarea Departamentului Buna Guvernare al Fundației Soros Moldova.

Cetățenii consideră că cel mai activ actor în combaterea efectelor schimbărilor climatice este Uniunea Europeană (35% considerând că UE este implicată în mare măsură în acțiuni de acest fel). ONG-urile și APL-urile sunt pe locurile imediat următoare cu 24%, în timp ce cetățenii sunt plasați la mijlocul acestui clasament cu 21%. Ultimele locuri sunt ocupate de Guvern (18%) și Președinție (16%).

„Studiul arată că schimbările climatice sunt unul dintre puținele subiecte care nu divizează, ci dimpotrivă, consolidează societatea noastră”, a menționat Victor Parlicov, directorul executiv al AO „Green City Lab Moldova”.

Cercetarea oferă și date comparative ale rezultatelor înregistrate în cadrul celor trei valuri de măsurare tematică desfășurate de IMAS, fiecare la 5 ani distanță, 2012, 2017 și 2022. Sondajul de opinie tematic a analizat modul în care cetățenii Republicii Moldova percep schimbările climatice, de la cunoașterea temei la îngrijorări și soluții legate de schimbările climatice, inclusiv spiritul civic și acțiunile ecologiste. Studiul a cuprins un eșantion de 1208 persoane din 103 localități, cu vârsta de 18 ani și peste, iar interviurile au fost realizate la domiciliile respondenților.

 

Articol realizat de Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic, cu sprijinul financiar al Suediei. Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al Suediei.

Susține Natura.md: Devino Patron!