Devino Patron!

Ce plantăm în luna lui Faur

Ce plantăm în luna lui Faur

Calendarul grădinarului

Februarie este luna curățeniei în grădină! Odată cu dezghețarea solului, începem să curățăm, să tăiem crengile copacilor, să îndepărtăm frunzele și plantele uscate, dar și orice buruiană. Este luna perfectă în care se plantează flori, legume, dar și arbori și arbuști!

Pomii fructiferi și arbuștii 

Dacă pericolul înghețului a trecut, în februarie se tund pomii fructiferi, cât sunt încă în stare latentă. Dacă este nevoie să mutați arborii și arbuștii de foioase, acum este momentul să faceți acest lucru, tot cu condiția ca solul să nu fie înghețat sau inundat.

Tot în această perioadă se curăță sau se pot planta arbuștii de coacăz și agrișe, pentru a obține o recoltă bogată. Atenție însă! Arbuștii care înfloresc primăvara nu trebuie tunși, în caz contrar nu te vei mai putea bucura de florile acestora.
Dacă nu ai apucat să tunzi vița-de-vie înainte de venirea iernii, poți face acest lucru acum. După tăiere,  sapă  pământul din jurul viței-de-vie și aplică fertilizanți pentru a-i spori creșterea.

Legumele

Când temperaturile cresc suficient, poți începe plantarea legumelor în grădină. Acum se pot planta sfeclă, morcovi, salată, ceapă, ridichi, spanac, fasole și mazăre.

Florile

În grădina de flori, în februarie este indicat să îndepărtezi frunzele ofilite ale panseluțelor de iarnă pentru a încuraja apariția unor noi frunze odată cu încălzirea vremii. De asemenea, scoate și replantează  ghioceii în această perioadă. Indicat este să plantezi bulbii de crini, dar și butașii de trandafiri în zone luminate pentru a obține o inflorescență spectaculoasă în vară. 

Și ierburile ornamentale trebuie tăiate la o înălțime de câțiva cm deasupra solului. Tăieri sunt recomandate și pentru wisteria și  fuchsia -  lăsând pe fiecare lăstar 2-3 muguri, dar și pentru iasomia de iarnă după înflorire pentru a încuraja o nouă înflorire în anul următor.  Tăierea se va efectua la o înălțime de 5 cm față de tăierea precedentă.

Atenție!

Nu uita în această perioadă, de după curățenie, să folosești compost sau îngrășământ natural. Ține cont de faptul că în locurile în care urmează să plantezi flori trebuie să aplici un fertilizator pe bază de fosfor, iar pentru restul plantelor - unul pe bază de potasiu. În schimb, în locul în care vei planta legumele, aplică compost preparat de tine sau îngrășământ de grajd.
În plus, dacă ai în grădină un sol nisipos și intenționezi să începi plantarea timpurie a legumelor, construiește răzoare ușor ridicate de la nivelul solului, care ajută la încălzirea mai rapidă a solului și previn inundațiile!  

Autor: Parascovia Mămăligă  

Articol publicat în revista NATURA, nr. 396

 

Susține Natura.md: Devino Patron!