Ce semnalează durerea din piept
Când simt dureri în capul pieptului, multe persoane se alarmează, gândindu-se că ar putea fi semn de infarct, mai ales dacă au în familie cazuri de boli cardiovasculare. Cel mai adesea, însă, cauza este alta – banala arsură gastrică (reflux gastroesofagian).
Pentru a ști cum să faci diferența, iată care sunt celelalte simptome ale unui infarct:
– senzaţie de presiune în piept;
– transpiraţii abundente;
– pierderea suflului, respiraţie superficială și greoaie;
– greaţă și vărsături;
– durere, presiune sau o senzaţie ciudată în spate, gât, mandibulă, partea de sus a abdomenului, umeri și braţe;
– senzaţie de slăbiciune, ameţeli;
– palpitaţii, bătăi neregulate ale inimii și stare de agitaţie.
Durerea în capul pieptului trebuie evaluată de medic atunci când nu cedează sau când instinctul îți spune că ar putea fi ceva grav. Nu uita că paza bună trece primejdia rea. Potențialele cauze ale durerilor în capul pieptului pot fi regăsite mai jos:
Reflux gastroesofagian
Durerea în capul pieptului sau coșul pieptului, cum este cunoscută popular, poate fi un simplu caz de reflux gastric, cauzat de aciditatea în exces din stomac. Dacă acesta este motivul, durerea se diminuează imediat dacă folosești un antiacid (de exemplu dicarbocalm) sau mănânci ceva. Dacă durerea în capul pieptului nu cedează la tratamentul cu antiacide, este indicat să mergi la un doctor.
Angina pectorală
Angina devine prezentă atunci când sângele ajunge greu la inimă, iar durerea se reduce dacă te odihnești și este destul de previzibilă (cu o durată de 1-5 minute). Dacă aceasta durează mai mult sau survine în alte situaţii decât cele cu care pacientul s-a obișnuit, poate fi un semn că urmează un atac de cord.
Dureri intercostale
Acest tip de dureri apar în piept din cauza febrei musculare, a efortului brusc, sau a întinderilor suferite la ligamente între mușchii cutiei toracice.
Costocondrită
Aceasta reprezintă o afecţiune inflamatorie a articulaţiilor care leagă coastele de stern. În majoritatea cazurilor este vorba de o lovitură sau efort exagerat, dar uneori nu se cunoaște cauza apariţiei inflamaţiei.
Viroză respiratorie
Durerea în capul pieptului sub formă de arsură poate apărea și la tusea cauzată de o viroză respiratorie. Dacă este gripă sau o altă infecţie de tip bronșită, laringită, mușchii pieptului se contractă la tuse excesivă și poţi face febră musculară.
Coaste rupte
Orice lovitură sau accidentare poate duce la ruperea coastelor, care dau dureri ascuţite în coșul pieptului la fiecare respiraţie. Durerile se intensifică atunci când tușești sau încerci să respiri profund.
Pleurezie
Dureri în capul pieptului poți să ai și dacă suferi de pleurezie, inflamarea pleurei, o membrană care acoperă plămânii și cavitatea toracică. Pleurezia este cunoscută în popor drept „apă la plămâni” și necesită tratament medical urgent.
Sursă: www.unica.ro
Articol publicat în Revista NATURA în numărul 348
Susține Natura.md: Devino Patron!