Devino Patron!

Ceaiul de păpădie: ce beneficii are şi cum îl poţi prepara

Ceaiul de păpădie: ce beneficii are şi cum îl poţi prepara
Foto simbol. Sursă: www.csid.ro

Destul de puțin popular, poate și din cauza gustului amărui ușor neplăcut, ceaiul de păpădie este unul dintre cele mai puternice detoxifiante naturale. Frunzele de păpădie din care se prepară infuzia sunt bogate în fibre, proteine și glucide, dar și în vitamine și minerale: vitamina A, E, K, C și vitamine din complexul B.

 

Care sunt beneficiile ceaiului de păpădie
Ceaiul de păpădie te va ajuta să elimini toxinele din organism, odată cu tot excesul de apă. Acest lucru are beneficii pe mai multe fronturi. Pe de o parte, ficatul și rinichii tăi vor funcționa la cote maxime și vei evita îmbolnăvirea acestora. Pe de altă parte, vei slăbi încet și sigur, scăpând de balonare, celulită și grăsimea abdominală.

Desigur, ceaiul nu poate acționa singur, ci împreună cu o alimentație corespunzătoare și mult sport. Păpădia elimină toxinele și de la nivelul pielii, acționând ca un antiseptic și antiinflamator. Poți trata acneea în forme ușoare, punctele negre sau roșeața, infecțiile fungice ușoare, iritațiile și eczemele. Ceaiul de păpădie este recomandat de unii medici și pentru pacienții cu psoriazis sau dermatită seboreică, pentru calmarea simptomelor neplăcute.

La nivel digestiv, ceaiul de păpădie combate constipația, gastrita și poate calma indigestia sau toxiinfecțiile alimentare. Mărește secreția biliară, reglează tranzitul intestinal și dezechilibrele în ceea ce privește pofta de mâncare.

Ceai De Păpădie - Cum Se Prepară Ceaiul și Ce Beneficii Are | Libertatea
Sursă foto: www.libertatea.ro
 

Ceaiul de păpădie reduce nivelul de colesterol din sânge.
Alte beneficii ale ceaiului de păpădie se remarcă la nivel cardiovascular:
• îmbunătățește circulația sângelui 
• ameliorează varicele și hemoroizii
• reduce glicemia
• crește diureza.

Cum se prepară ceaiul de păpădie
Infuzia se realizează din frunzele plantei, uscate natural. Se adaugă o lingură de frunze în 250 mililitri de apă clocotită. Se pot bea până la 2 căni de ceai de păpădie pe zi. Pentru a evita, însă, eventuale efecte negative, discutați cu medicul înainte de administrare. 

Unele persoane preferă să fiarbă toată păpădia pentru a prepara ceai, în timp ce altele folosesc numai rădăcinile – indiferent de modul în care preferi să folosești planta pentru a face ceaiul, beneficiile sunt aceleași.


Reacții adverse ceai de păpădie
În general, ceaiul de păpădie nu are reacții adverse, această plantă fiind una sigură pentru consum. Există, însă, și excepții, uneori acest ceai cauzând reacții alergice. Păpădia poate cauza
și dermatită de contact, la persoanele care au sensibilitate din acest punct de vedere. 

Ceaiul de păpădie poate interacționa cu unele medicamente, printre care diureticele sau antibioticele.

Ceaiul de Papadie - Beneficii si Contraindicatii - Ceaiuri Naturale
Foto simbol. Sursă: www.ceaiurinaturale.ro
 

Cum poți culege păpădii pentru ceai
Nu are sens să cumperi păpădii pentru ceai în timpul sezonului cald, mai ales dacă ai în propria
grădină. Atât timp cât păpădiile pe care le vei culege nu sunt tratate cu substanțe toxice, le poți folosi fără probleme.

Spală bine păpădiile după ce le culegi și apoi lasă-le să stea 15-20 de minute într-un vas cu apă.
Abia apoi le poți folosi pentru a prepara ceai. 

Dacă ai de gând să folosești rădăcinile păpădiilor, spală-le bine, taie-le mărunt și apoi pune-le într-o tavă pe care o vei ține la cuptor, la 180 de grade, timp de 2 ore. Vei folosi apoi câte 1-2 lingurițe de rădăcină pentru o ceașcă de ceai.

Dr. Oana CUZINO,
Medic Primar geriatrie, Doctor în Ştiinţe Medicale

Articol publicat în Revista NATURA în numărul 351

Susține Natura.md: Devino Patron!