Cei mai spectaculoși fluturi din Republica Moldova
Stimați cititori, vă invităm să participați la un concurs inedit, menit să contribuie la actualizarea cunoștințelor despre distribuția unor specii de insecte din Republica Moldova. Concursul va continua pe tot parcursul sezonului cald și va consta din prezentarea diferitor specii de insecte - iar Dvs. veți avea posibilitatea să ajutați comunitatea științifică și să câștigați și premii! Aflați mai multe detalii la sfârșitul articolului.
Fluterele mahaon – Papilio machaon (Linnaeus, 1758) face parte din familia Papilionidae, ordinul Lepidoptera. A fost numit de naturalistul suedez Karl Linnaeus în onoarea personajului mitologiei grecești, medicul Machaon, care, potrivit legendei, a fost fiul lui Asclepi și Epiona.
Masculii au anvergura aripilor de 64-81 mm lungime iar femelele de 74-95 mm. Culoarea de fond a aripilor este galben intens, cele anterioare au pete și dungi negre, cu o margine întunecată și pete galbene în formă de lună la marginea exterioară a aripii. Aripile posterioare care posedă cozi de până la 10 mm, au pete albastre și galbene și o pată oculară de o nuanță roșie-brună, situată în colțul aripii.
Dezvoltă două generații pe an. Zborul primei generații are loc în lunile mai-iunie, iar al celei de a doua în august-septembrie. Deși este o speciei adaptabilă, efectivele populaționale scad în ultimul deceniu, de aceea specia este inclusă în Cartea Roșie a Republicii Moldova, cu statut de specie vulnerabilă.
Se întâlnește în mod sporadic pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în special în Codrii Centrali. Preferă câmpiile cu pante însorite, lizierele pădurilor, poienile și locurile despădurite, colinele și dealurile cu pajiști însorite. De asemenea populează pârloagele și sectoarele cu vegetație înflorită, unde predomină umbeliferele. În ultimii ani a fost observată a fost observată în preajma orașului Chișinău, loc. Suruceni, pe malul lacului Cahul, loc. Etulia etc.
Specia este cunoscută din nord-vestul Africii, cea mai mare parte a Europei, zona temperată a Asiei, până în Japonia și America de Nord. În Republica Moldova a fost înregistrată pentru prima dată în anul 1908 de către E. Miller și N. Zubwsky.
Factori limitativi ai speciei sunt habitatele degradate datorită intensificării agriculturii și mai ales utilizării pe scară largă a pesticidelor.
Fluturele mahaon. Foto: Galina Bușmachiu
Ochi-de-păun-mare – Saturnia pyri (Denis et Schiffermuller, 1775) face parte din familia Saturniidae, ordinul Lepidoptera și este cel mai mare fluture din Europa.
Anvergura aripilor variază între 120-150 mm. Culoarea de fond a aripilor este brună-roșiatică, atât cele anterioare, cât și cele posterioare, iar începând cu partea lor mediană și până la marginea externă sunt cafenii și fiecare din ele are câte o bandă transversală dublă, dințată la partea mediană și una antebazală mai scurta. Aripile anterioare au la partea de bază câte o pată mare, triunghiulară de culoare cafenie, care este mărginită la partea externă de banda exterioară. La partea mediană a fiecărei aripi există câte un cerc de culoare neagră, conturat printr-o bordură albă și una albăstruie, iar la exterior prin două cercuri: unul roșcat și unul negru; fiecare din ele este pupilat cu o pată albă în formă de semilună. Masculii au antenele puternic pectinate. Abdomenul este cafeniu-închis, masiv, cu benzi transversale de culoare deschisă.
Adulții trăiesc aproximativ o săptămâna și nu se hrănesc în scurta lor viață. Dezvoltă o singură generație pe an. Indivizii adulți zboară în amurg și noaptea în perioada aprilie-iunie.
Populează poienile și lizierele pădurilor, sectoarele silvice rare și fâșiile forestiere ale agrocenozelor, mai rar este întâlnită în livezile și grădinile localităților rurale. A fost observată anul acesta în loc. Ghiduleni, r. Rezina.
Specia este inclusă în Cartea Roșie a Republicii Moldova, cu statut de specie vulnerabilă. Conform UICN este o specie amenințată cu dispariția.
Ochi de păun mare. Cristina Cebotari
Material pregătit de Cristina și Andrian Țugulea
Ați văzut una din aceste două insecte? Dacă da, participați la concursul ”Actualizarea datelor privind distribuitia insectelor rare pe teritoriul Republicii Moldova”! Tot ce trebuie să faceți este să expediați locul acestei observației împreună cu o fotografie (dacă aveți) pe adresa de e-mail [email protected] sau [email protected].
Persoanele care vor expedia mai mult de 5 observații vor câștiga premii interesante!
NOTĂ: având în vedere că vor urma multe alte specii, autorii concursului vor publica materiale pe tot parcursul sezonului.
Din acest motiv, toți participanții sunt rugați să facă pozele insectelor pe care le întâlnesc (chiar dacă încă nu au fost publicate) și să le trimită la adresele de mail menționate mai sus.
Cele mai reusite poze vor fi publicate on-line, cu acordul autorului.
Susține Natura.md: Devino Patron!