Devino Patron!

Cel mai toxic pește - ieftin, dar nesănătos

Cel mai toxic pește - ieftin, dar nesănătos

Cel mai toxic pește – Pangasius - a apărut ca o specie cheie de acvacultură în Vietnam și reprezintă mai mult de 90% din ceea ce este vândut pe piața internațională. Industria a devenit o sursă importantă de ocupare a forței de muncă și de generare de avere în Delta Mekong. Pe scurt, este una dintre poveștile cheie de succes ale acvaculturii asiatice. Dar cât de toxic este acest pește, având în vedere că este o specie hibrid, special creată pentru a curăța toxinele din apa murdară a Deltei Mekong?

Pangasius prices dive as buyers pull back but rapid output expansion  continues | GLOBEFISH | Food and Agriculture Organization of the United  Nations

 

Peștele crește în râul Mekong, unul dintre cele mai poluate din lume
Industria s-a extins atât în ceea ce privește producția, cât și comerțul. Pangasius este acum tranzacționat în peste 100 de țări din întreaga lume. Este, de asemenea, una dintre primele cinci specii cele mai consumate atât în SUA, cât și în UE și se extinde rapid în Asia și în alte regiuni ale lumii ca sursă ieftină de proteine din pește.

Dar, în același timp, au existat o serie de afirmații făcute cu privire la siguranța și sustenabilitatea peștelui Pangasius. Acestea au variat de la declarațiile potrivit cărora Pangasius este plin de otravă, care crește în râul Mekong puternic poluat.

Afirmațiile au avut succes în măsura în care continuă să fie difuzate prin intermediul rețelelor sociale. Dar, pe de altă parte, nu au afectat în mare măsură exporturile.

Pangasius: why is it being farmed intensively along the rivers of Southeast  Asia? - Slow Food International

 

 

Toxic, dar foarte consumat
În ciuda conținutului său scăzut de proteine și a nivelului său chiar mai scăzut de omega-3, Pangasius (Pangasius hypophthalmus) este unul dintre cei mai consumați pești din lume, în special în Europa. Costul redus, aroma sa bună și o prezentare comercială sub formă de file fără piele și oase i-au crescut consumul, în special în școli, centre de vârstnici, sectorul hotelier ș. a.

Cu toate acestea, cea mai mare problemă când vine vorba de Pangasius nu este cu adevărat profilul său nutrițional, ci concentrația sa ridicată de mercur. Peștele provine din râul Mekong din Vietnam, unul dintre cei mai lungi afluenți din lume și, de asemenea, unul dintre cei mai poluați datorită prezenței pesticidelor și a altor compuși chimici utilizați în culturile de orez sau a activităților umane, cum ar fi defrișările.

În consecință, animalul însuși, un pește omnivor și un prădător final, este, de asemenea, foarte contaminat, cu mercur, potrivit mai multor rapoarte.

File:Pangasius pangasius (India).jpg - Wikimedia Commons

 

Consumul excesiv de Pangasius ar putea contamina populația cu mercur
Pentru a evalua riscul toxic datorat mercurului care ar putea rezulta din consumul de Pangasius, o echipă de cercetători din Insulele Canare a analizat un total de 80 de eșantioane de fileuri congelate depozitate în trei zone mari diferite și disponibile consumatorului în produse naturale sau marinate.

Iată ce spun cercetătorii: „Este necesar să se controleze exhaustiv conținutul de mercur la acest tip de pește”. Potrivit lor, deși nu au existat diferențe semnificative între supermarketuri, concentrația medie de mercur în prezentarea peștelui marinat (0,18 mg/kg) a fost mai mare decât cea obținută în Pangasiusul natural (0,16 mg/kg).

Cercetătorii concluzionează că, în cazurile în care concentrația maximă permisă este depășită și după consumul continuu, poate exista un risc pentru sănătate din cauza acumulării de mercur la adulți și, mai ales, la copii. Pentru cei din urmă, aceștia recomandă consumul altor pești în loc de Pangasius, datorită contribuției sale nutritive reduse.

 

Articol publicat în Revista NATURA în numărul 353

Susține Natura.md: Devino Patron!