Devino Patron!

Cinci vizite de studiu în ariile protejate ale țării

Cinci vizite de studiu în ariile protejate ale țării

Luna octombrie ne-a purtat pe cărări nebănuite. Nu e vorba de metafore spirituale, ci de locuri speciale care ne-au primit cu tot ce aveau mai frumos! Este vorba de o salbă de arii protejate, incluse în proiectul „Abilitarea tinerilor pentru a proteja patrimoniul natural al Moldovei”: Rezervațiile Naturale „Plaiul Fagului”, „Codrii” și „Prutul de Jos”, precum și Rezervația cultural-naturală „Orheiul Vechi” și Rezervația Peisagistică „Țipova”. 

Aceste cinci tărâmuri de poveste ne-au fost gazde în cadrul unui program de vizite, organizate special pentru echipele de tineri din cinci localități care s-au implicat în programul de micro-granturi demarat de Mișcarea Ecologistă din Moldova în cadrul proiectului menționat mai sus. Cele cinci echipe au ajuns practic în etapa finală a proiectului, fiind responsabile de implementarea unui mini-proiect axat pe îmbunătățirea situației de mediu din localitatea lor: grupul I.M.P.A.C.T. din satul Brînza (r. Cahul), grupul de inițiativă „Attitude” din satul Neculăieuca (r. Orhei), grupul EcoPlai din satul Scoreni (r. Strășeni), elevii Gimnaziului „Ion Sârbu” din satul Mașcăuți (r. Criuleni) și elevii Gimnaziului Bălănești (r. Nisporeni).  

Pentru a le oferi o perspectivă mai largă asupra patrimoniului natural din Republica Moldova și a le arăta cum este protejat mediul înconjurător în rezervațiile cu care aceste localități se învecinează, Mișcarea Ecologistă din Moldova a invitat cele cinci echipe să le viziteze pe rând. Prima vizită a avut loc pe data de 16 octombrie și s-a desfășurat în regatul canioanelor și a stâncilor: Rezervația cultural-naturală „Orheiul Vechi” și Rezervația Peisagistică „Țipova”. Cei 45 de participanți (elevi și profesori) au vizitat mai întâi platforma de belvedere de la Orheiul Vechi, care oferă o frumoasă panoramă asupra satului Butuceni și a râului Răut ce înconjoară ca un șarpe canionul. Aici participanții au aflat informații de ordin geografic despre locul în care se află și au discutat despre infrastructura turistică a Rezervației pe care o admirau de la înălțime. Ulterior participanții au urcat pe canion și au vizitat Mănăstirea Rupestră, săpată în stâncă, iar la întoarcere au făcut o plimbare prin satul Butuceni, unde au admirat arhitectura locală.

Ar putea fi o imagine cu 13 persoane, persoane în picioare şi în aer liber

Ar putea fi o imagine cu 13 persoane, persoane în picioare, natură şi copac

Următoarea destinație pentru acea zi a fost superba Rezervație „Țipova”, unde mulți participanți au venit pentru prima oară în viața lor. Aici vizitatorii au efectuat o excursie amplă a Mănăstiri Rupestre, săpată în stâncă pe mai multe nivele, și au aflat multe taine despre istoria ei de la doamna Ludmila Iftodi - cea mai bună cunoscătoare a acestui obiectiv de o imensă importanță culturală.

Ar putea fi o imagine cu 6 persoane şi natură

 

Ar putea fi o imagine cu 6 persoane, persoane în picioare şi în aer liber

Pe data de 22 octombrie ne-am deplasat la Rezervația Științifică „Codrii”, unde am admirat superbele culori de toamnă. În cadrul vizitei de explorare, participanții au fost ghidați de doamna Natalia Jardan, vice-directorul rezervației, care le-a oferit multe informații despre bogăția lumii vii din această zonă. După o sesiune de informare petrecută în incinta Muzeului rezervației, elevii și profesorii au mers pe un traseu eco-turistic cu lungimea de 5 km, în cadrul căruia au vizitat locuri emblematice: un habitat de luncă unde crește bumbăcăriță (o plantă foarte rară), un hrănitor amenajat pentru alimentarea pe timp de iarnă a mamiferelor erbivore din rezervație, un bordei săpat în pământ pentru a facilita observarea faunei naturale de către cercetătorii în teren. 

Ar putea fi o imagine cu 14 persoane, persoane în picioare, în aer liber şi copac

Ar putea fi o imagine cu 7 persoane, persoane în picioare, încălţăminte, natură şi copac

 

Tainele pădurii de foioase au continuat să iasă la lumină și în cadrul vizitei la Rezervația „Plaiul Fagului”, unde ne-am continuat vizita din data de 22 octombrie. Aici participanții au rămas impresionați de imensitatea pădurii și de superbele coline înalte și împădurite până la orizont. În cadrul vizitei de explorare, participanții au fost ghidați de ghidul și colaboratorul științific Petru Ciorchină, ce ne-a încântat cu vastele sale cunoștințe despre viața copacilor și a animalelor sălbatice. Cu ajutorul său, vizitatorii au aflat câte activități sunt desfășurate zi de zi pentru întreținerea și păstrarea habitatului forestier. Ei au admirat arbori înalți și drepți ca lumânarea și au înțeles ce concurență aprigă se duce în desișul pădurii pentru hrană și lumină! Pe un traseu pitoresc de circa 6 km, elevii și profesorii au avut posibilitatea de a savura peisaje superbe și a întreba despre toate lucrurile care îi interesează când vine vorba de o pădure atât de impresionantă. 

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană şi în aer liber

Ar putea fi o imagine cu 11 persoane, persoane în picioare, natură şi copac

Ultima vizită de studiu a avut loc pe data de 28 octombrie, de data aceasta în împărăția apelor și a păsărilor sălbatice, adică Rezervația Științifică „Prutul de Jos”, constituită pe baza lacului natural Beleu. Aici am fost primiți și ghidați de doamna Viorica Paladi - șefa secției Științe - care ne-a arătat colțurile mai puțin explorate ale acestei arii protejate. Vizita de explorare a început cu o sesiune de observare a păsărilor sălbatice aflate pe lacul Beleu. De la înălțimea turnului de observare, elevii și profesorii au admirat cu ajutorul binoclurilor și a lunetei câteva specii de păsări sălbatice: lebăda de vară (Cygnus olor), călifarul roșu (Tadorna ferruginea), nagâțul (Vanellus vanellus), egreta mare (Casmerodius albus) - și au aflat multe informații despre traiul acestora. Excursia a continuat cu o drumeție prin pădurea care crește între lacul Beleu și râul Prut, iar la capătul acestei excursii au admirat locul unde Gârla Rotaru se varsă în râul Prut. 

Ar putea fi o imagine cu 7 persoane, persoane în picioare şi în aer liber

Ar putea fi o imagine cu 11 persoane, persoane în picioare, copac şi în aer liber

 

Programul de vizite de studiu al celor cinci arii protejate a fost organizat în cadrul proiectului „Abilitarea tinerilor pentru a proteja patrimoniul natural al Moldovei”, implementat de Mișcarea Ecologistă din Moldova cu sprijinul Agenției US Forest Service. Mulțumim pe această cale tuturor partenerilor care ne-au ajutat în desfășurarea vizitelor de studiu: administrațiile rezervațiilor naturale „Codrii”, „Plaiul Fagului” și „Codrii”, precum și colaboratorilor Rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi” și Rezervației peisagistice „Țipova”.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

 

 

Susține Natura.md: Devino Patron!