Devino Patron!

Cine cuibăreşte: rândunica sau lăstunul de casă?

Cine cuibăreşte: rândunica sau lăstunul de casă?

Credeați că e una și aceeași specie? Deloc. Or fi ele specii înrudite, dar sunt diferite una de alta și nu vor să fie încurcate.

Rândunica și lăstunul de casă sunt două specii comune, des întâlnite, dar foarte ușor de încurcat. Confuzia se datorează faptului că păsările se aseamănă, cu doar câteva diferențe de aspect care scapă unui ochi neantrenat. La asta se mai adaugă și faptul că cele două specii frecventează aceleași habitate și cuibăresc în preajma zonelor populate de oameni. Și totuși, rândunica e o specie aparte și diferită de lăstunul de casă. În continuare vom oferi informații sumare despre fiecare specie în parte.

Rândunica (Hirundo rustica) are fața și gușa de culoare roșu-maronie intensă (la adulți) și gălbui-cărămiziu la păsările tinere, iar spatele este de  culoare neagră cu reflexe metalice.Coada este bifurcată și lungă – caracter bine-cunoscut de identificare.

Rândunica (Hirundo rustica). Caractere de identificare. Credit ilustrație: Alex Buretz

 

Lăstunul de casă (Delichon urbica) nu are masca ruginie a rândunicii. La el jumătate de față e neagră, iar cealaltă e albă, culoare ce se prelungește până pe gușă și abdomen. Spatele este de
culoare neagră, însă în razele soarelui are o nuanță de culoare albastruînchis. Coada este mult mai scurtă și mai puțin bifurcată decât la rândunică.

Lăstun de casă (Delichon urbicum). Caractere de indentificare. Credit ilustrație: Alex Buretz

Ambele specii vin la noi pe timpul sezonului cald să cuibărească, sosind cam în același timp (începutul lunii aprilie) și plecând împreună în migrație în luna septembrie. Însă felul în care cuibăresc e diferit. 

Rândunica își face cuibul sub formă de cupă sau balcon (partea superioară lipsește), fiind construit din peleți de noroi amestecați cu fibre vegetale (iarbă, paie etc.), păr, pene. Este amplasat pe pereții externi ai construcțiilor, dar poate fi construit și în interior. De obicei, pasărea preferă să-și instaleze cuibul în colțurile camerelor sau a ferestrelor.

La lăstunul de casă cuibul e fixat de perete și este complet închis, cu excepția unei intrări înguste, rotunde sau ovale, în partea de sus, unde adultul intră și iese. Cuibul e construit din granule de pământ moale luate de  a marginea unei ape din apropiere, amestecate cu salivă și consolidat cu fire de iarbă uscată.

Precum vedeți, lăstunul de casă se pricepe mult mai bine decât rândunica să-și securizeze casa, drept pentru care rar i se întâmplă ca vrăbiile să-i ocupe cuibul. De obicei, vrăbiile profită de cuibul complet deschis al rândunicii și se instalează acolo, clocindu-și acolo ouăle cu săptămâni întregi înainte de venirea rândunicii. Când în sfârșit sosește și ea, după o călătorie obositoare, se vede nevoită să-și construiască un cuib nou, pentru că îi este imposibil să alunge locatarii cu tupeu. 

Ei bine, dacă tot am aflat că avem cuiburi diferite, ce-ar fi să le numărăm și să le punem pe o hartă? Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii a venit cu ideea unui recensământ inedit în acest sens, care are ca scop colectarea unor informații precise privind prezența celor două specii în preajma localităților urbane și rurale. La fel ca alte recensăminte efectuate până acum, recensământul cuiburilor de rândunică și lăstun de casă se desfășoară exclusiv pe internet și presupune colectarea și stocarea datelor legate de cuibărirea acestor două specii prin intermediul chestionarelor online (se poate completa pe computer, tabletă și telefon). Toate aceste informații, colectate prin intermediul chestionarelor de la oameni din toată țara, sunt stocate în baza de date a SPPN și în mod automat apar pe o hartă interactivă ce poate fi vizualizată de toți cei interesați să fie la curent cu distribuția cuiburilor de rândunică/lăstun de casă în Republica Moldova.

Cum puteți contribui?

În acest fel, specialiștii și oamenii din toată țara vor acumula date actuale despre distribuția acestor două specii în Republica Moldova și vom cunoaște exact locul unde avem cuiburi de rândunică și unde cuiburi de lăstun de casă. 

 

Aflați mai multe detalii din acest articol: Recensământul cuiburilor de rândunică și lăstun de casă.

 

Silvia Ursul

Articol publicat în numărul 338

Susține Natura.md: Devino Patron!