Devino Patron!

Cine se pornește din februarie, ajunge în martie

Cine se pornește din februarie, ajunge în martie

În calendarul clasic acum este luna martie, însă în calendarul ornitologilor scrie de sus până jos cuvântul MIGRAȚIE. Este luna
în care vin păsările, toate grăbite să ajungă cât mai repede acasă și să construiască cuiburi pentru a deveni părinți. Dar până la cuiburi mai este cale lungă, mai avem de călătorit pe aripile vântului din Africa Centrală până în Moldova dintre Nistru și Prut.

Astăzi vă propun să acompaniem cocostârcii în lungul lor drum spre casă. Aceste păsări, care sunt renumite pentru faptul că vestesc primăvara, ne sunt atât de dragi, încât le-am asociat cu cele mai frumoase simboluri din cultura noastră: fertilitatea și norocul. Ne sunt atât de simpatice și atât de apropiate, încât le așteptăm în fiecare primăvară să-și ocupe cuiburile cocoțate în vârf de stâlpi.

Cocostârcul este îndrăgit și de ornitologi, pentru că de zeci de ani se studiază viața sa și migrația anuală. După atâtea studii, specialiștii știu că prin luna februarie cocostârcii se pornesc spre casă dinspre latitudinile lor fierbinți unde și-a petrecut iarna: peninsula Arabică, Africa Centrală sau chiar Africa de Sud. Cocostârcii călătoresc doar în timpul zilei, la înălţimi mari, folosind curenţi de aer cald, numiţi termali (aer fierbinte care împinge în sus păsările, astfel încât ele nu trebuie să consume energie pentru a da des din aripi). Datorită acestor avantaje ale curenților termali, cocostârcii călătoresc în stoluri mari pentru a profita de această „economie”, însă pot face asta doar ziua (când aerul e cald) și doar deasupra uscatului, pentru că deasupra suprafeţelor de apă nu se formează curenţi calzi ascendenţi.

Dar pe unde anume trec cocostârcii în zborul spre casă? Astăzi se știe că aceste păsări ajung din Africa în Europa trecând Marea Mediterană, mai bine zis ocolind-o, prin strâmtorile existente între cele două continente. Cei din vest trec prin Strâmtoarea Gibraltar, iar cei care vin în estul Europei, inclusiv Moldova și România, traversează Bosforul. Specialiștii spun că păsările au nevoie de aproximativ 40 de zile pentru a ajunge la noi, așa că, dacă suntem atenți și ridicăm privirea spre cer, în luna martie putem vedea stoluri de mii de cocostârci planând și învârtindu-se unii în jurul altora în niște spirale imaginare, semn că se apropie tot mai mult de casă.

Iată așa, pe nesimțite, satele noastre se umplu încet-încet de vestitorii primăverii și îi primesc cu brațele deschise pe vecinii care au lipsit o iarnă întreagă. În localitatea voastră au sosit cocostârcii? Dați-ne de știre, căci vrem să ne bucurăm alături de voi!


Silvia URSUL
Articol publicat în Revista NATURA în numărul 373

Susține Natura.md: Devino Patron!