Devino Patron!

Ciorbă de iepure

Ciorbă de iepure

La plăcinte înainte! 

Ingrediente: 1 kg carne de iepure, un morcov mare dat pe răzătoare, o ceapă, o jumătate de țelină, un sfert de praz, o jumătate de ardei roșu mare tăiat cubulețe, 2 roșii decojite, 4-5 cartofi tăiați cubulețe, o crenguță de cimbru, 300 ml smântână, o lingură ulei de măsline, leuștean, piper, sare.

Mod de preparare: Pregătim carnea de iepure, tăiată în bucăți potrivite ca mărime, spălate bine și uscate cu un șervet absorbant. Separat curățim și pregătim legumele pe care le vom pune la fiert împreună cu iepurele.

Într-o lingură de ulei de măsline călim pentru câteva minute bucățile de carne și legumele, apoi adăugăm condimentele, 4 l de apă rece și o crenguță de cimbru și punem la fiert până carnea este gata. După aceea adăugăm cartofii tăiați cubulețe și roșiile decojite și  mai lasăm să fiarbă timp de 15-20 minute. Țelina fiartă bucăți o mixăm cu robotul și o adăugăm înapoi în oală, dă un plus de aromă și consistență ciorbei. La sfârșit punem 300 ml de smântănă și acrim cu borș acru. După ce întrerupem focul, adăugăm o mână de leuștean mărunțit.

 

Coastă de miel umplută cu ficăței și ciuperci
Ingrediente: o parte coastă de miel, 500 gr ficăței de pui, 2 ouă crude, 3 ouă fierte tari, 2 morcovi fierți, 500 gr ciuperci proaspete, 75 ml ulei, 250 ml vin alb sec, o legătură de ceapă verde, o legătură de usturoi verde, o legătură de mărar și una de pătrunjel verde, condimente pentru friptură de  miel, câteva cuișoare, piper, sare.

Mod de preparare:  Spălăm  ficățeii de pui în apă rece, îi scurgem bine, apoi îi mărunțim cu un cuțit și îi punem la prăjit în puțin ulei de măsline (se lasă atât cât să-și schimbe culoarea), îi condimentăm și îi lăsăm puțin la răcit. Alături în altă tigaie călim în puțin ulei ciupercile curățate și tăiate în bucăți mici împreună cu ceapa și usturoiul verde curățate și tăiate mărunt, potrivite de sare și condiment.

Amestecăm ficațeii cu ciupercile și verdeața călită, cu verdeața tocată fin, cu ouăle crude, condimentăm și sărăm după gust coasta de miel. Tăiem un buzunar de-a lungul oaselor (cu un cuțit bine ascuțit), dar cu atenție să nu ciupim pielea de deasupra și bineînțeles marginea de jur- împrejur a costiței, băgând în mijlocul umpluturii morcovul și ouăle fierte, completăm cu umplutura, apoi coasem buzunarul cu ață. 

Ungem costița cu ulei, ,,masăm” cu condiment de friptură de miel. În partea mai cărnoasă (marginea unde se prinde cu ață) înfigem câteva cuișoare, apoi punem în tavă, stropim cu ulei,  cu vin alb și dăm la rece pentru câteva ore (3-4 ore). Dacă rămâne umplutură, cu ea se pot umple câteva ciuperci mari care se așază pe lângă coastă, în tavă.
Dăm  la cuptor să se rumenească, udând din când în când costița cu zeamă din tăviță.
După ce s-a rumenit frumos, scoatem tava, lăsăm să se răcească puțin, apoi tăiem pe lungul coastelor, în bucăți potrivite. Se așază pe platoul de servit, decorate după preferință.

 

Rulouri cu castraveți

Ingrediente: 10 felii de șuncă, mușchi file sau jambon crud afumat; 250 gr brânză de vaci, 250 gr brânză de burduf, 100 gr unt, 4 cepe verzi, 1 legătură mărar, ½ ardei gras roșu/verde/galben,  condimente, după gust; 2-3 castraveți.

Mod de preparare: Amestecăm cele două tipuri de brânză cu ceapa tăiată mărunt, mărarul tocat, până obținem o cremă. Adăugăm untul moale și ardeii tăiați cubulețe, punem condimentele și amestecăm. Tăiem castraveții în fâșii longitudinale. Punem totul în straturi: mai întâi castravetele, pe urma șunca și la mijloc crema. Rulăm și înfigem o scobitoare, pentru ca rulourile să stea închise și vom obține astfel unul dintre cele mai aspectuoase aperitive reci pentru masa de Paști.    

Autor: Parascovia Mămăligă   

Articol publicat în revista NATURA, nr. 398
 

 

Susține Natura.md: Devino Patron!