Devino Patron!

Ciorbă de pui cu usturoi

Ciorbă de pui cu usturoi

La plăcinte înainte!

Ingrediente: un piept potrivit de pui, 1 pahar lapte, 1 gălbenuș de ou, 1 lingură făină, 4 l apă, 500 ml borș  acru, 2 morcovi mari, 1 rădăcină de pătrunjel, 1 căpățână de usturoi, sare după gust.

Mod de preparare: Mai întâi  pregătim ingredientele: pieptul de pui îl dezosăm, carnea o tăiem fâșii. Legumele le dăm pe răzătoare. Usturoiul îl presăm.

Punem carnea tăiată și osul de la piept la fiert în apă cu sare. Când au dat în clocot, le  despumăm. Apoi  adăugăm legumele rase și ¾  din usturoi în oală. Când legumele și carnea au fiert, adăugăm borșul.

Pentru îngroșare pregătim o cocă dintr-un gălbenuș de ou, făină și lapte. Le amestecăm bine, apoi punem din ciorba fierbinte câteva linguri și numai după aceea adăugăm acest amestec în ciorbă.

La final condimentăm după gust, punem usturoiul rămas în ciorbă și întrerupem focul. 

 

Saramură de pește

Ingrediente: 3 bucăți pește merluciu, 2 ardei grași, 1 ardei iute roșu, 1 ardei iute galben, 

10 roșii cherry, 5 căței de usturoi, ½ legătură pătrunjel, 2 linguri ulei, 1 lingură oțet, piper, sare după gust.

Mod de preparare:  Ungem peștele cu ulei și îl frigem bine pe ambele părți. Când e gata, îl scoatem cu grijă într-o tavă înaltă.
Punem pe grătar ardeiul gras, roșiile și le întoarcem până se coc bine. Le lăsăm să se răcească puțin și le decojim, tăiem ardeiul în bucăți potrivite.

Punem 700 ml apă la fiert, după primul clocot adăugăm oțetul, ardeiul iute tăiat felii și cățeii de usturoi mărunțiti. Închidem focul, adăugăm verdeața mărunțită, ardeiul și roșiile coapte, piper și sare după gust. Compoziția obținută o turnăm peste peștele fript. Peștele trebuie să fie acoperit cu lichid și îl lăsăm 20-30 minute în zeamă!

 

Salată de ciuperci cu limbă de porc
Ingrediente: 3 bucăți limbă de porc, 1 cutie ciuperci, 6 castraveți murați, 10 linguri de maioneză, 50 grame smântână, 2 căței de usturoi, 1 legătură mărar, piper, sare.
Mod de preparare: Fierbem limba de porc foarte bine (40 minute în oala cu presiune și 70-90 minute în oala normală). Punem în apă sare, boabe de piper și câteva legume (1 ceapă, 1 morcov, o felie țelină).

Când e fiartă,  o scoatem  din apă și o lăsăm să se răcească până o putem curăța de piele  și o tăiem cuburi. La fel mărunțim castraveții murați și ciupercile. Punem toate ingredientele

într-un bol încăpător.

Le amestecăm cu usturoiul pisat, maioneza, smântăna și mărarul tocat. Asezonăm cu sare și piper și amestecăm până se omogenizează compoziția. Apoi o punem într-un bol și o putem decora. Sau poate fi aranjată festiv într-o formă cu pereți detașabili, apăsând ușor cu lingura pe măsură ce este pusă în formă.

Se decorează ca un tort, în funcție de imaginație și cu ce avem la îndemână, dupa ce este scoasă din formă. 

Autor: Parascovia Mămăligă 

Articol publicat în revista NATURA, nr. 396

 

Susține Natura.md: Devino Patron!