Devino Patron!

Clematita

Clematita este originară din Asia, are denumirea ştiinţifică Clematis, şi cunoscută în popor sub numele de Curpen, este o plantă căţărătoare perenă.

Clematita
Sursă foto: www.lumeaflorilor.com

Are tulpina lemnoasă şi poate atinge până la 5m lungime. Frunzele au culoarea verde-închis, au formă ascuţită, cu mici crestături pe margine. Florile au culoarea albă-gălbuie, sub formă de stea, de dimensiuni mari, cât mărimea unei palme.
Clematita înfloreşte uşor, abundent, astfel încât este bogată de flori de primăvara devreme până toamna târziu.

Plantare:
Pentru a evita ofilirea, în momentul plantării este recomandat ca rădăcinile să fie sădite la cel puţin 8-10 cm adâncime, pentru a nu fi expuse la soare după tasarea pământului.

Îngrijire: 
Curpenul preferă cât mai multă lumină, este rezistentă la soarele puternic. Solul trebuie să fie nisipos şi umed, bogat în humus, drenabil. Nu necesită neapărat fertilizare dacă beneficiază de un sol fertil. În perioadele secetoase clematita se udă abundent, în aşa fel încât apa să pătrundă adânc în sol.
Iarna se poate adăuga însă un strat de bălegar care se va absorbi lent până în primăvară. Fiind o plantă căţărătoare, clematita are nevoie de ajutorul unui arac sau suport cu ajutorul căruia să se dezvolte.
La sfârşitul toamnei, în noiembrie, clematita se taie la aproximativ 20-40 cm deasupra solului, pentru a favoriza dezvoltarea acesteia în vara următoare.

Înmulţire:
Clematita se înmulţeşte, de regulă, prin seminţe. Este recomandată plantarea seminţelor în sol imediat ce au fost recoltate, deoarece după prelevare, există riscul ca acestea să nu mai germineze. 
Prelevarea seminţelor necesită câţiva paşi. Seminţele trebuie să se maturizeze pe tufă şi se culeg la sfârşitul toamnei. Se plantează imediat şi se plasează afară, la rece peste iarnă (stratificare). Primăvara ghiveciul se udă şi se introduce într-o pungă transparentă pentru a păstra umezeala. Apoi se aşteaptă între o lună şi 3 ani (în funcţie de varietate) până seminţele germinează. În tot acest timp trebuie asigurată o umiditate constantă şi aer.
Clematita se poate înmulţi şi prin butaşi. Perioada ideală pentru prelevarea butaşilor este în lunile iunie-iulie, care se menţin în apă cu substanţe nutritive, urmând ca primăvara să se planteze, conform indicaţiilor.

Boli şi dăunători:
În general, clematita nu este atacată de dăunători sau insecte.

 

Articol publicat în revista NATURA în numărul 269

Susține Natura.md: Devino Patron!