Clubul dietelor de slăbit. Apă călduță, oțet și miere

FRUMUSEȚE
În zilele noastre, hrana este foarte accesibilă: avem cereale gata preparate la micul dejun, alimente de tip fast-food în orice moment al zilei, produse gata preparate sau congelate în toate magazinele. Tentaţiile sunt mari, iar riscurile pentru siluetă şi sănătate pe măsură. Iată de ce principalul sfat pe care ar putea să ni-l ofere bunicile noastre este să revenim la obiceiul sănătos de a găti în casă tot ceea ce mâncăm şi pe cât posibil să folosim numai ingrediente naturale.
Apa călduţă este cel mai simplu şi mai accesibil remediu de pe vremea bunicii. Așteptările trebuie să fie însă realiste: nu slăbeşti dacă bei apă caldă, dar te ajută foarte mult dacă urmezi un program de slăbit. Este indicat să bei un pahar de apă călduţă, pe stomacul gol, în fiecare dimineaţa. Poţi folosi apă plată, apă de izvor sau chiar apă de la robinet, însă aceasta din urmă trebuie fiartă 3 minute şi apoi răcită până ajunge la aproximativ 30 de grade Celsius. Consumul de apă caldă înainte de micul dejun ajută la detoxifierea organismului, are efect depurativ şi facilitează lavajul gastro-intestinal. În apa caldă se pot adăuga şi câteva picături de suc de lămâie. Este o soluţie excelentă pentru ameliorarea tranzitului intestinal, facilitarea digestiei şi arderea grăsimilor. În acest scop, un pahar de apă cu lămâie este binevenit înaintea oricărei mese.
O alternativă la apa caldă este clasica reţetă de oţet de mere amestecat cu miere. Oţetul de mere este cunoscut din Antichitate pentru proprietatea sa de a tăia pofta de mâncare. În timp, s-a observat că acest remediu natural favorizează eliminarea toxinelor, are efect drenant şi uşurează digestia. Se prepară astfel: într-un pahar cu apă adăugaţi 2 linguriţe de oţet de mere (bio sau preparat artizanal) şi o linguriţă de miere. Amestecaţi şi beţi cu 30 de minute înainte de micul dejun. Atenţie! Oţetul este contraindicat persoanelor care suferă de hiperaciditate, gastrită sau ulcer. Aciditatea oţetului poate cauza probleme dentare, de aceea este indicat să vă spălaţi pe dinţi după administrarea preparatului.
Tăierea cuticulei, pericol pentru sănătate
Femeile sunt obișnuite să considere că o manichiură este completă numai atunci când cuticula este îndepărtată, însă medicii ne avertizează, spunându-ne că nu este un obicei deloc sănătos.
Ce este cuticula?
Cuticula este pielea albă, care se atașează de patul unghiei. Cuticula funcționează precum un strat protector, ținând agenții patogeni la distanța de celulele de la baza unghiei. Așadar, prin tăierea cuticulei nu facem altceva decât să distrugem scutul care protejează pielea de infecții.
Ce riscuri implică tăierea cuticulei
În majoritatea țărilor europene, tăierea cuticulei este un procedeu care nu se mai practică în saloanele de înfrumusețare, fiind interzis. Din păcate însă, la noi există încă ideea potrivit căreia o manichiură arată impecabil numai dacă cuticula este îndepărtată.
Infecții minore
Dacă obișnuiești să-ți tai cuticula, riști să dezvolți infecții bacteriene care pot varia de la iritații minore până la afecțiuni mai grave, cum ar fi panarițiu sau paronichia. Și roaderea cuticulelor este un obicei destul de comun, atribuit de obicei stresului și poate duce adesea la răni deschise în jurul patului unghiei, care cresc și mai mult riscul unei infecții dăunătoare.
Semnele unei infecții includ, de regulă, roșeața și umflarea în jurul unghiei. În cazuri mai grave pot apărea vezicule pline cu puroi și adesea indică panarațiu. Tratamentul pentru această problemă necesită consult medical și antibiotice în majoritatea cazurilor. Cele mai severe cazuri de panarițiu pot necesita un tratament chirurgical.
Dacă preferi aspectul pe care îl oferă manichiurii tale îndepărtarea cuticulei, poți folosi instrumente speciale pentru a împinge cuticula cât mai mult, astfel încât să nu fie deloc vizibilă.
Cuticula crește la loc, dar are un aspect mai neplăcut
Un alt dezavantaj al tăierii cuticulelor este acela că, odată tăiată, cuticula va crește la loc, însă nu va avea același aspect, ci unul mult mai neplăcut, se va rupe, și va avea un aspect franjurat. În cazul în care obișnuiești să îți tai cuticulele și observi că în jurul unghiei pielea se înroșește, se umflă și devine chiar dureroasă, trebuie neapărat să apelezi la ajutorul unui medic dermatolog. Cum să îți îngrijești cuticulele
Hidratarea, esențială
Hidratarea cuticulelor este esențială pentru ca aspectul acestora să fie unul plăcut, iar manichiura ta să fie impecabilă. Îți poți hidrata cuticulele folosind fie o cremă specială, fie un ulei natural, încălzit în prealabil. Spre exemplu, uleiul de argan, cel de măsline sau uleiul din sâmbure de strugure pot fi încălzite în cuptorul cu microunde și folosite pentru hidratarea cuticulelor, dar și a unghiilor. Tot ce trebuie să faci este să îndepărtezi oja de pe unghii și să îți ții degetele într-un bol cu ulei cald.
Cum îți împingi corect cuticula
Împingerea cuticulei o va face pe aceasta să fie foarte puțin vizibilă, iar astfel unghia ta va părea mai lungă. Poți face asta imediat ce ieși din duș ori după ce hidratezi cuticula cu un ulei cald, pentru că aceasta să fie mai flexibilă. Înainte de a împinge cuticulele, îndepărtează lacul de unghii cu un produs care nu are în compoziție acetonă. Dacă nu îndepărtezi oja, mici bucăți de lac s-ar putea bloca în patul unghiei și pot duce la o infecție.
Odată ce cuticulele sunt îngrijite, folosește un buffer pentru unghii. Lustruiește ușor suprafața unghiei din jurul zonei cuticulei pentru a finaliza etapa de îngrijire a cuticulelor.
Stai departe de produsele care deshidratează pielea
Evită să folosești produse care îți deshidratează pielea și, prin urmare, și cuticulele. Este vorba despre produsele de curățenie foarte agresive ori despre detergentul de vase. Chiar și cele mai naturale săpunuri de vase și spray-uri de curățare pot conține ingrediente extra-uscante - cum ar fi oțetul și lămâia - pot usca cuticulele. Atunci când folosești asemenea produse, este necesar să porți mănuși care să te protejeze.
Scapă de ticurile nervoase
Renunță la ticurile nervoase precum roaderea unghiilor și a cuticulelor. Acest obicei nu este deloc estetic, însă nici sănătos. Enzimele care se regăsesc în salivă pot accelera distrugerea cuticulei, facilitând astfel apariția infecțiilor.
Nu uita de protecția solară!
Specialiștii spun că este important să aplici zilnic o cremă de protecție solară pe mâini și pe zona unghiilor cu SPF. În plus, așa vei evita apariția petelor solare premature.
Ia un supliment pentru sănătatea unghiilor
Ca să ai unghii hidratate și netede este uneori nevoie de suplimente alimentare. Două dintre cele mai populare (și studiate pe scară largă) vitamine pentru unghii sunt biotina și colagenul, dar o mulțime de suplimente includ alți antioxidanți și bioactivi pentru a susține sănătatea unghiilor.
Biotina este o vitamină din complexul B, cunoscută și sub denumirea de vitamina B7, care se găsește în ficat, dar și gălbenuș, produse lactate, drojdie, somon, avocado, cartof dulce, nuci, semințe și chiar conopidă.
Colagenul este principala proteină structurală la animale - inclusiv oamenii - și joacă un rol vital în țesuturi precum oase, tendoane, ligamente, cartilaj și piele. Există foarte puține cercetări cu privire la efectele consumului de colagen asupra părului și unghiilor.
Nu-ți scufunda unghiile în apă o lungă perioadă de timp
În timp ce apa poate înmuia unghiile și te poate ajută să împingi cu ușurință cuticulele, o înmuiere prelungită poate determina ca unghiile să se extindă și să se contracte, ceea ce le poate face casante și uscate.
Aplică pe unghii doar produse cu ingrediente hrănitoare
Pentru unghii și cuticule sănătoase, asigură-te că lacurile de unghii pe care le utilizezi, conțin ingrediente hrănitoare, mai degrabă decât substanțe chimice dăunătoare. Ai grijă și la produsele pe care le folosești ca să îndepărtezi oja de pe unghii. Stai departe de produsele care conțin 100% acetonă, deoarece pot usca unghiile, și încearcă să găsești opțiuni care conțin ingrediente hidratante, cum ar fi un dizolvant pe bază de soia.
Și nu uita să aplici un strat de bază atunci când îți faci manichiura! Potrivit specialiștilor, straturile de bază vor proteja unghia de pete și vor stimula creșterea unghiei.
Dezinfectează lunar instrumentele cu care îți faci manichiura acasă
Asigură-te că instrumentele pe care le folosești ca să-ți faci unghiile acasă sunt curate. Dezinfectarea acestora și a pilelor folosite anterior reprezintă o necesitate. Acest lucru se poate face prin înmuierea unei perii în alcool. Folosește această perie pentru a curăța unghiera sau forfecuța. Apoi, clătește-le cu apă fierbinte. Specialiștii spun că ar trebui să folosești un instrument de tăiat unghii separat pentru degetele de la mâini și de la picioare.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate.
Susține Natura.md: Devino Patron!