Devino Patron!

Comuna Cuhnești - istorie și actualitate

Comuna Cuhnești - istorie și actualitate

Satele basarabene, rămase în ultimii 20 de ani cu locuitori din ce în ce mai puțini, devin subiecte de inspirație pentru acei băștinași, care au talentul să le imortalizeze istoria, încă vie, într-o carte frumoasă, spre cinstirea autorului. Localitatea Cuhnești din raionul Glodeni este și va rămâne o istorie neuitată, fiindcă Ignat Berbeci, băștinaș din acest sat, profesor de flaut și dirijat orchestral la Școala Republicană de Arte „N. Botgros” din Soroca, în prezent, a lăsat generațiilor viitoare o antologie impresionantă despre comuna Cuhnești. După ani de cercetare și documentare, autorul a schimbat, uneori, flautul cu pana măiastră și s-a dedicat scrisului. 

Adunat în 611 pagini, satul Cuhnești poate oferi cititorilor, în special, celor cu rădăcini de prin aceste locuri, un material istoric bogat despre imaginea și frumusețea locului de azi, dar și cele de cândva. Monografia conține documente de arhivă și date statistice, bine argumentate privind condițiile naturale, istoria și actualitatea formării și dezvoltării vieții social economice și cultural spirituale de la formarea satului și până în prezent.     

În prefața cărții, istoricul Anatol Petrencu, prof.univ., dr. hab., a menționat că „este deosebită de altele de acest gen”, pentru că autorul monografiei „a folosit un instrument neobișnuit de cercetare și expunere a temelor, dar foarte util și demn de urmare”. Autorul I. Berbeci, în această carte somptuoasă, prezintă contextul istoric național prin care au trecut locuitorii comunei de-a lungul vieții și de cum s-au stabilit pe acest teritoriu, așezat în locuri pitorești moldave, simbolica localității cu satele ei componente – Movileni, Bisericani, Serghieni, Cot -, evoluția satului, procesele de instruire ale tinerilor născuți aici, personalitățile satului, plecate în lume, ducând cu ei dorul de casă etc. Munca de cercetare a autorului a fost uriașă, pentru că volumul opulent, care conține peste 1000 de fotografii de epocă și moderne, conține un caracter enciclopedic, cu date statistice, informații autentice găsite în arhive. Cititorii, susținătorii cărții și ai materialelor adunate în această scriere și-au exprimat admirația și respectul pentru munca autorului, dar și bucuria de a se găsi în paginile ei. Cartea a fost lansată la Biblioteca Națională a Republicii Moldova. Cuhneștenii, cititorii monografiei, dar și cei care urmează să citească un volum impresionant se vor convinge că „este o carte-monument, o carte care îi onorează deopotrivă, atât pe autor, cât și pe locuitorii comunei Cuhnești, Glodeni”, după cum menționa și istoricul Anatol Petrencu.    

P.S.: Monografia „Comuna Cuhnești (Cuhnești, Movileni, Bisericani, Serghieni, Cot) Istorie și actualitate” scrisă de Ignat Berbeci a ajuns, spre a fi citită, și în redacția revistei NATURA. Îl felicităm pe autorul cărții, dorindu-i să continue inspirat călătoria cu scriitura. Așteptăm și noi un articol despre satul Cuhnești pentru cititorii revistei NATURA, în edițiile viitoare. 

Autor: Silvia Strătilă 

Articol publicat în revista NATURA, nr. 398 

 

Susține Natura.md: Devino Patron!