Devino Patron!

Conacul Leondari-Buznea din Ciuciulea

Conacul Leondari-Buznea din Ciuciulea
Conacul Leondari-Buznea din Ciuciulea. Foto: Vadim Șterbate

Pe una dintre uliţele satului Ciuciulea, localitate de prin părţile Glodeniului, apare în faţă o poartă imensă cu piloni de cărămidă, deosebită de celelalte de pe aici. Deasupra porţii, într-un  medalion, se află monograma foștilor proprietari. Aici era curtea nobililor Leondari și Buznea care au ctitorit și biserica din apropiere, iar conacul și astăzi le poartă numele.

Ar putea fi o imagine cu lac, cer şi natură
Vedere asupra satului Ciuciulea. Foto: Alecu Reniță

Unele surse afirmă că edificiul principal a fost ridicat în prima parte a secolului XIX, împreună cu sfântul lăcaș, dar versiunea oficială spune că acest conac ar fi fost construit la sfârșitul secolului XIX sau la începutul secolului XX. Se știe că în afară de piatra și cărămida utilizate la construcţia conacului, un accent deosebit a fost pus și pe tencuială, folosindu-se var, nisip și lână de oaie mărunţită, care au menţinut pereţii până în prezent. Gheorghe Leondari și Mihail Buznea ar fi fost cumnaţi, iar conacul era mândria lor. Astăzi în fosta curte boierească poate intra oricine, unii vizitatori vin special pentru a regăsi atmosfera de epocă.

Clădirea în formă dreptunghiulară, pare mai degrabă edificiul unei vechi instituții de învăţământ și până nu demult aici chiar a fost sediul unei școli profesionale. Cei care au avut norocul să intre în ea au găsit un interior care contrastează puternic cu exteriorul. Sobele din teracotă, cu ornamente în partea superioară, fură ochiul. Decorul tavanului cu elemente floristice pare că a fost recent revopsit, deși nu este așa.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.
Elemente de decor pe tavanul încăperii. Foto: Vadim Șterbate

Cercetând interiorul sălii de festivităţi, poţi întrezări sala de dansuri unde nobilii se adunau la balurile de la curtea boierească. Balconul, adăugat mai târziu, pare la prima vedere periculos pentru cei care vor să iasă pe el, în schimb, în acele vremuri, era un element care conferea eleganţă întregii clădiri. În curte se găseau, acum un secol, o oranjerie, o fântână arteziană cu pești, statui etc. Conacul păstrează un aer aristocratic, iar restaurarea sa l-ar include în circuitul turistic local.

Ar putea fi o imagine cu interior
Sala de festivități. Foto: Vadim Șterbate

 

Distanța de la Chișinău: 165 km
 

Orașe apropiate: Glodeni - 17 km, Bălți - 49 km
 

Atracții turistice în regiune: 

  • Zimbrăria din „Pădurea Domnească” (14 km) 
  • „Țara Bâtlanilor” (23 km)

 

NOTA BENE: Accesul în curte este liber, iar turiștii care vor să cerceteze interiorul conacului trebuie să contacteze autoritățile locale pentru a-și programa vizita!

 

Ar putea fi o imagine cu în aer liber şi copac

 

Vadim ȘTERBATE


Cartea „99 de atracţii turistice din Republica Moldova” poate fi procurată din librării sau de pe www.bookstore.md.

Susține Natura.md: Devino Patron!