Devino Patron!

Coşul de Paşti: ce produse pot fi sfinţite şi care nu ar trebui luate la biserică

Coşul de Paşti:  ce produse pot fi sfinţite şi care nu ar trebui luate la biserică
Foto simbol. Sursă: www.diez.md

Atributul tradițional pascal este coșul cu produse. Pentru multe persoane, acesta este, practic, cea mai importantă etapă a sărbătorii, unii oameni se străduie să pună în coșul de Paști cât mai multe produse, iar uneori, să ia cu ei chiar câteva coșuri.

Nu trebuie însă să uitați că sfințirea produselor la biserică este doar o blagoslovire a preotului pentru consumul alimentelor la care ați renunțat în perioada Postului Mare. De aceea, trebuie să sfințiți doar acele produse care au fost excluse din regimul alimentar în timpul ultimelor șapte săptămâni.

În timpurile străvechi se obișnuia să fie sfințită doar pâinea (cozonacul), ouăle, carnea, brânza și laptele. Aceste produse și le puteau permite atât bogătașii, cât și persoanele sărace. Astăzi, însă, „componența” coșului pascal depinde mai mult de bunăstarea familiei.

mamaplus
Foto simbol. Sursă: www.mamaplus.md

 

Pentru a înțelege care produse trebuie sfințite la biserică de Paști, puteți citi rugăciunile care sunt
citite în Noaptea Învierii. Acestea sunt rugăciunile de blagoslovire pentru sfințirea pâinii (cozonacului), mielului de Paști (tradițional pentru Grecia, la noi sunt puse alte bucate din carne - mezeluri, carne afumată), produse lactate (brânză, unt, lapte, ouă). Acest set de produse rămâne neschimbat pe parcursul mai multor secole.

Nu se recomandă sfințirea mâncărurilor preparate sau a condimentelor (sare, piper, etc), dar și a băuturilor spirtoase. Slujitorii bisericii insistă că nu trebuie sfințite sarea și piperul, deoarece aceste condimente nu au fost sub interdicție în perioada postului. De asemenea, nu se recomandă să aduceți la biserică fructe și legume.

Ce trebuie să punem în coşul de Paşte
Foto simbol. Sursă: www.mamaplus.md

 

Chiar dacă aveți o familie mare, nu este necesar să cumpărați cel mai mare coș, pe care să-l umpleți cu mâncare. Puneți de toate câte puțin, deoarece, produsele sfințite nu se consumă pentru saturație, ci doar pentru a gusta din ele în timpul citirii rugăciunii.

Articol publicat în Revista NATURA în numărul 350

Susține Natura.md: Devino Patron!