Cultura ecologică a tinerilor
Astăzi multe țări, dacă nu chiar întreaga planetă, caută soluții privind protecția mediului. În timp ce problema este dezbătută pe toate continentele, Elveția, care, spun știrile de peste tot, nu taie niciun copac, a găsit modalități de reciclare a deșeurilor. Probabil, dacă nu chiar sigur, și locuitorii ei au educația igienei mentale, de aceea țara lor este cea mai verde din lume.
Republica Moldova, dar și Țara-mamă din a cărei componentă este, au fost binecuvântate cu peisaje naturale frumoase, cu pământ roditor, munți, râuri etc., așa încât i-ar face concurență faimoasei Elveții.
Ca frumusețile noastre să ne bucure, trebuie să le ocrotim și acest fel de menținere a naturii intacte se face prin educație. Lupta cu degradarea mediului este un proiect educațional care și l-a asumat profesoara de geografie Tatiana Comendant de la Liceul „Vasile Alecsandri” din Chișinău. Din 2013, lansarea „e-Twinning Plus” a determinat-o pe profesoara de geografie să educe discipolilor o atitudine responsabilă față de natură, pentru ca mediul în care locuiesc să fie în siguranță. Aceste moduri de educație d-na Comendant le face prin intermediul diverselor proiecte: „S.O.S.! Save the Blue Planet!”, „Old Traditions, New Traditions in Europe”, „360 Big European Solar Tour”.
Ultimul proiect ecologic, care va continua în următoarele cinci luni, este ECOLIFE. I-am rugat pe mai mulți elevi, din diferite localități, să ne spună ce-i motivează să participe la asemenea activități, dar mai ales ce idei inovatoare și funcționale, în scopul dezvoltării sustenabile, vor aduce în noul proiect ECOLIFE, sprijiniți de profesorii lor.
Alina Ceapa, Liceul „V. Alecsandri”, Chișinău:
„În primul rând, elevii sunt motivați de profesorii lor, care reușesc să le transmită cultura prin educație pentru un mediu curat. În al doilea rând, majoritatea este motivată de dorința interioară de a schimba lumea, de a trăi într-un mediu prielnic unei vieți frumoase. Gândirea proaspătă și maturitatea, de care dau dovadă elevii, îi fac să reflecte și asupra viitorului planetei, nu doar al lor, de aceea participă în acest proiect cu nădejdea de a influența mai mulți adolescenți să lupte pentru crearea unui mediu ambiant. De asemenea ei sunt speriați de poluarea care provoacă probleme de sănătate, iar din frica de a-și pierde o persoană apropiată, elevul încearcă să lupte și să găsească soluții.
Participarea în proiectul ECOLIFE dezvoltă în elevi o atitudine corectă față de problema respectivă. Cu ajutorul profesorilor elevii lucrează asupra stabilirii unor scopuri și a găsirii soluțiilor pentru rezolvarea problemei mediului poluat. Ideile înaintate de ei în cadrul proiectului sunt funcționale și au o influență asupra celorlalți. De exemplu, fiecare participant a confecționat dintr-un deșeu un element de decor. Noul proiect oferă posibilitatea fiecărui elev de a înainta soluții, de a putea lupta și de a stabili problemele cu care se confruntă mediul.
Pentru mine este o experiență minunată care îmi oferă o educație ecologică.”
Dumitrița Onciu, Liceul „V. Alecsandri”, Chișinău:
„Eu sunt motivată să particip la o asemenea activitate pentru că îmi pasă de mediul în care trăiesc, îmi place să văd în jurul meu doar verde și nu deșeuri de tot felul. Îmi place să ies în
sânul naturii și să mă bucur de frumusețea ei aleasă. Implicarea mea se datorează și profesoarei mele de geografie, Tatiana Comendant, care, zi de zi, ne îndeamnă să ocrotim și să salvăm natura.
Acest proiect îmi oferă o experiență unică și posibilitatea de a mă manifesta și de a-mi exprima opinia referitor la mediul în care trăiesc, împărtășesc experiența cu alți colegi care mă inspiră și îmi demonstrează că totul este posibil, dar și că totul începe de la noi. În cadrul proiectului, fiecare membru a confecționat câte un obiect din produse reciclabile care contribuie mult la salvarea mediului. Astfel cu pași mici mergem spre lucruri mari.”
Daniela Cecoi, Liceul „Onisifor Ghibu”, Chișinău:
„Cred că elevii sunt motivați să participe la asemenea activități, deoarece sunt generația mult mai informată, datorită social media și internetului. Ei au posibilitatea să aleagă informația veridică etc. Astfel, tinerii din ziua de azi sunt mai activi, mai implicați și mai doritori de a face schimbări în societatea în care locuiesc. Dorința, implicarea, siguranța că pot schimba ceva sunt, după părerea mea, principalii factori de motivație.
Sunt sigură că, la fel ca și mine, participanții trec printr-o experiență informativă și plăcută în același timp, deoarece avem posibilitatea să discutăm cu persoane nu doar din Chișinău, dar și din alte raioane, precum Căușeni și Dondușeni. Astfel, putem compara și discuta idei, probleme, soluții din mai multe puncte de vedere.
Cât despre noul proiect ECOLIFE, ideile inovatoare și funcționale sunt în folosul unui mod sustenabil de viață și protecție a mediului. Obiectivele proiectului sunt: creșterea nivelului de informare și promovare a educației ecologice, problema sortării și reciclării, salubrizarea zonelor din vecinătate. Iar la moment, după etapele de cunoaștere și discutare a mai multor probleme de mediu, echipele urmează să treacă la următoarele activități dedicate Zilei Mondiale a Apei și Zilei Internaționale a Pădurii. Aceasta ne va determina să aplicăm obiectivele propuse..”
Marialina Mocanu, Liceul „Onisifor Ghibu”, Chișinău:
„Trăim într-o perioadă grea, în care conștientizăm gravitatea problemei cu care ne confruntăm. Drept rezultat suntem motivați să ajutăm și să soluționăm cum putem mediul. Începem cu lucruri mici, ca să ajungem la rezultate frumoase. Consider că noi suntem speranța
unui viitor mai bun. Dacă noi nu ne vom implica, atunci cine?
De asemenea, un rol important are liniștea și împăcarea sufletească, că ai reușit să contribui cu ceva: „Uite, eu am făcut asta!”. Un element, care ar putea crește completivitatea și a trezi interesul celor din jur este întrebarea: „Dacă el a reușit, eu cu ce sunt mai prejos?”
Astfel, de la o mică floare plantată, am putea ajunge la o întreagă pădure. E o șansă de a fi mai buni! Totul începe de la tine!
Prezența acestui virus dur și schimbător, stabilirea restricțiilor, diferite neajunsuri și pierderi atât materiale, cât și umane afectează într-un fel sau altul această activitate. Totuși, având în vedere că e o colaborare cu mai multe licee este o șansă de a cunoaște oameni și idei noi, dar și caractere diferite. Deși întrunirile și discuțiile noastre sunt reduse în fața ecranului calculatorului, nu ne oprește să activăm și să promovăm ideea de a fi Eco friendly, de a ne informa atât noi, cât și pe cei din jur. Degradarea mediului are consecințe dezastruoase. Pe noi, tinerii, tocmai asta ne determină să găsim oportunitatea în schimbarea spre ceva mai bine. Ideile inovatoare și funcționale în scopul dezvoltării sustenabile a mediului au la bază stabilirea unui echilibru ecologic, renunțarea la anumite vicii (precum utilizarea plasticului), trecerea la sortarea corectă a gunoiului, informarea populației în legătură cu gravitatea problemei, conștientizarea și aplicarea activităților practice în cadrul ecologic. Cu cât sunt mai multe persoane interesate în participarea diverselor proiecte și activități, cu atât cresc șansele de salvare a mediului în care trăim, a viitorului nostru!”
Ruxandra Iurcișin, Centrul de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole, s. Țaul, r. Dondușeni:
„Toți ne dorim să trăim într-un mediu favorabil, dar de puține ori ne dăm seama că adevăratele povești le construiește omul, mai cu seamă dacă mai mulți își consolidează eforturile.
Plecând de la ideea că schimbarea începe de la noi, că trebuie să ne pese de ce se întâmplă în jurul nostru am simțit dorința de a mă implica în mai multe proiecte pentru mediu. Am început să studiez problemele din anturajul meu, la nivel local, național, ba chiar și global și să vin cu propuneri de schimbare, de a prelungi verdele planetei și viața fiecăruia dintre noi.
În cadrul proiectului ECOLIFE am avut posibilitatea unei comunicări eficiente cu semenii privind problemele de mediu, am descoperit tineri interesați și îngrijorați de starea de lucruri, dar totodată tineri care vin cu soluții pentru schimbare: cum să fie reutilizate deșeurile, oferindu-le o nouă viață, cum să reamenajeze teritorii, pentru a exclude degradarea solurilor, cum să asigurăm o viață mai lungă speciilor ce nu suportă seceta, cum să prelungim viața firului de iarbă și a Terrei.
Eu știu că localitatea din care vin are parcul ce ne cheamă să-l salvăm. Eu mă implic, caut să-i
motivez și pe alții. Noi putem schimba totul!.”
Ana Berjan, Centrul de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole, s. Țaul, r. Dondușeni:
„De mic copil îmi place să fac schimbări în ceea ce se numește, obișnuință, iar scopurile înalte, în care țintesc cu chibzuință, în timp, devin un succes al zilei de ieri, dar și o motivație pentru mâine. Implicarea în acest proiect este încă un pas către un aer mai curat și speranța că vine o generație mai educată în privința ecologiei. Cred că noi suntem cei ce putem face schimbarea, suntem cei ce putem conștientiza că aportul fiecăruia din noi contează. Știu bine că noi suntem cei care putem schimba viitorul, creând ziua de mâine, azi.
Experiența participării în proiectul ECOLIFE este o schimbare colectivă pe care dorim să o facem la nivel de stat. Fiecare din noi conștientizează, că lucrurile mici, vor aduce rezultate fructuoase. Implicarea în acest proiect dezvoltă în fiecare participant o dorință arzătoare de a aduce sistemul ecologic acasă. Fiecare pas mic devine o nouă etapă de apropiere de mediu, iar activitățile implementate ne oferă lecții utile, pe care le vom aplica în viața de zi cu zi. Înțelegerea problemelor cu care se confruntă mediul este o necesitate pe care am realizat-o în activitățile dezvoltate în proiect și cred că va deveni o tradiție de a organiza astfel de activități, de salvare a mediului, căci noi putem da o nouă viață planetei..”
Alexandrina Bordan, Liceul „Ștefan cel Mare și Sfânt”, s. Taraclia, r. Căușeni:
„Poluarea mediului este una din problemele grave ale mileniului III. Cu regret, unii cetățeni nu conștientizează că și cele mai mici deșeuri pot provoca consecințe grave atât pentru noi, oamenii, cât și pentru flora planetei, de aceea am decis să particip în acest proiect pentru a
proteja mediul și a-i motiva pe cetățeni să ocrotească Planeta Albastră. Sper că vom reuși să facem aceasta împreună cu echipa noastră ,,Ecolive TARACLIA”.
Este primul proiect ecologic național la care particip în calitate de voluntar. Activitățile realizate în echipă pentru mine sunt un schimb de experiență și colaborare. Am aflat lucruri noi despre problemele ecologice abordate de colegi din centrul și nordul țării, lucruri utile despre reciclarea și reutilizarea unor obiecte în scop decorativ.
Mi-aș dori ca să implicăm cât mai mulți cetățeni de toate vârstele în proiecte ecologice, deoarece aceasta este o cale superbă spre îmbunătățirea mediului în care trăim. Sunt de părere că un om informat este un om înarmat. Nouă ne revine sarcina de a implica și explica semenilor, părinților, bunicilor împortanța protejării mediului. Soluționarea problemelor se realizează în echipă, iar cea din urmă este motorul care pornește celelalte piese.
Idei inovatoare pe care le pot propune în cadrul proiectului sunt: plantarea unei suprafețe cu arbori, curățarea râulețului din localitate sau a izvoarelor, sortarea deșeurilor în lăzi, confecționarea căsuțelor împrovizate pentru păsări etc.
Sunt recunoscătoare proiectului național ECOLIVE pentru că ne-a oferit oportunitatea de a colabora și a cunoaște noi colegi voluntari activi și a valorifica resursele naturale de care dispunem.”
Daniela Versteac, Liceul „Ștefan cel Mare și Sfânt”, s. Taraclia, r. Căușeni:
„Am acceptat să fac parte din echipa voluntarilor liceeni ,,Ecolive TARACLIA”, deoarece îmi doresc un mediu curat și nepoluat.
Sunt conștientă de faptul că planeta necesită ajutor, căci starea ecologică a mediului se înrăutățește, iar suprapopularea și activitățile industriale ale populației manifestă consecințe negative, de poluare a mediului.
În acest proiect împreună cu colegii ne propunem să înformăm cât mai mulți actori ai comunității despre necesitatea conservării utilizării corecte a resurselor naturale. Împreună vom reuși să economisim și să protejăm resursele mediului. De acțiunile fiecăruia depinde viața planetei noastre!
Colaborarea este o reală oportunitate de a cunoaște problemele ecologice ale Republicii Modova, deoarece membrii proiectului sunt din diferite zone ale țării, de a implementa soluții realizabile cum ar fi: informarea cetățenilor despre consecințele aruncării deșeurilor într-o groapă comună, utilizării iraționale a apei potabile, colectarea deșeurilor, reutilizarea lor în gospodărie etc.
În scopul dezvoltării sustenabile a mediului, sunt de părere ca fiecare participant să înceapă schimbările de la sine, prin reciclarea sticlei, hârtiei, deșeurilor menajere degradabile, plastic și depozitarea lor în saci speciali sau pungi biodegradabile, apoi stocarea în lăzi destinate pentru aceste obiecte reciclabile.
În acest proiect, împreună cu colegii, am început nu numai să înformăm cât mai mulți ,,actori ai comunității” despre necesitatea conservării și utilizării corecte a resurselor naturale, dar și să valorificăm potențialul turistic al localității, înverzirea zonelor din vecinătatea liceului prin plantarea florilor, a copacilor așa încât să dezvoltăm spiritul ecologic al tinerilor.”
Tatiana Neaga, Liceul „George Călinescu”, Chișinău:
„Consider că motivul participării elevilor la asemenea activităţi ar fi schimbarea înspre bine a mediului; păstrarea naturii. Experienţa participării în noul proiect ECOLIFE ne dă speranță, ne motivează și încurajează că împreună vom reuși să păstrăm mediul ambiant. Cu ajutorul proiectului îi vom îndruma și pe ceilalți să planteze copaci și flori, să curețe râurile, fântânile, să recicleze corect obiectele din masă plastică etc. Astfel, în viitorul apropiat, sperăm că populația va deveni mai responsabilă și va respecta toate măsurile pentru a avea un mediu cât mai curat!”
Anastasia Neceaeva, Liceul „George Călinescu”, Chișinău:
„Aceste activităţi au ca scop să formeze cetăţenilor preocuparea de îngrijirea mediului, care să
înţeleagă şi să acţioneze cu responsabilitate privind ocrotirea mediului. Asemenea ocupații ne ofera posibilitatea de a schimba cât de puţin mediul. Acum, participând la proiectul ECOLIFE, avem marea responsabilitate de a contribui la îmbunătățirea stării mediului.
Prin participarea noastră în activităţile proiectului unul dintre principalele scopuri este să aducem la conştiinţa cetăţenilor unele lucruri precum reducerea cantităţii de poluanţi, stimularea punerii în practică a reutilizării reciclării şi recuperării materialelor, exploatarea raţională a resurselor naturale de bază.
Acest proiect ne oferă nouă şansa, dar și generaţiilor viitoare, să facem un pas eco spre un mediu mai curat..”
Silvia STRĂTILĂ
Articol publicat în Revista NATURA în numărul 350
Susține Natura.md: Devino Patron!