Devino Patron!

Cum estompăm petele generate de soare la nivelul tenului

Cum estompăm petele generate de soare la nivelul tenului
Foto simbol.

Expunerea la radiațiile ultraviolete (UV) fără protecție solară poate cauza apariția unor pete mai închise la culoare, care pot dispărea odată cu bronzul, dar care pot, totodată, să rămână pe piele și ani la rând.
Pentru a preveni apariția acestor pete, dar și pentru a reduce riscul de  arsuri solare  ori cancer de piele, alte probleme apărute în urma expunerii la radiațiile UV, medicii dermatologi recomandă să se folosească o  loțiune de plajă  cu factor de protecție de cel puțin 30.
Dacă te-ai pricopsit deja cu pete cauzate de soare, poți folosi o serie de remedii la îndemână care depigmentează pielea, eliminând complet aceste pete maro inestetice.

Remedii pentru pete cauzate de soare
Zeama de lămâie – Aciditatea din sucul natural de lămâie are capacitatea de a decolora pielea pătată. Întrucât este foarte acidă, nu aplica zeama de lămâie pe pielea uscată ori arsă de soare. Stoarce zeama de lămâie, înmoaie o dischetă demachiantă în ea, apoi folosește discheta pe post de compresă. După câteva minute, poți îndepărta compresa cu zeama de lămâie. Repetă operațiunea zilnic, preț de o săptămână, iar petele cauzate de soare vor dispărea complet. Dacă apar reacții sau iritații, întrerupe folosirea. Cel mai indicat ar fi să discuți cu medicul tău dermatolog ori cu o cosmeticiană.

Coaja de pepene roșu – Pepenele are efecte calmante asupra pielii, o hidratează, este bogat în conținutul de vitamine, însă are și capacitatea de a depigmenta ușor pielea. Folosește interiorul cojii de pepene, cu care îți vei masa pielea preț de câteva minute. Repetă procedura o dată la 2 zile și rezultatele se vor vedea în timp.

Oțetul de mere – Aciditatea este cea care face și din oțetul de mere un aliat valoros împotriva petelor cauzate de soare. Pentru a-i spori eficiența, folosește-l împreună cu lămâia. Amestecă o jumătate de linguriță de oțet de mere cu o jumătate de linguriță de piure din lămâie (pune pulpa de lămâie în blender pentru a obține piure de lămâie). Aplică pasta pe petele de pe piele și las-o să acționeze peste noapte. Dimineața, clătește tenul. Repetă operațiunea în fiecare seară, preț de 6 săptămâni, iar petele vor fi estompate sau chiar eliminate.

Aloe vera – Și gelul de aloe vera are proprietăți curative, așa că va contribui și la repararea pielii după  expunerea la soare . Pentru îndepărtarea petelor de pe față, aplică aloe vera seara, la culcare, și lasă-l să acționeze până dimineața. Pentru îndepărtarea acestor pete inestetice cauzate de soare poți apela și la proceduri cosmetice precum  peelingul chimic  ori crioterapia facială. Medicul dermatolog este cel în măsură să îți recomande cea mai bună soluție pentru cazul tău.


Nu ignora petele maronii cauzate de soare
Este important să cunoști toate semnele de pe pielea ta, inclusiv pe cele de pe față, pentru a determina dacă o formațiune este nouă, se dezvoltă sau se modifică în vreun fel. Dincolo de alunițele de pe piele, reține că este foarte posibil, din cauza expunerii la soare, să îți apară pete maronii pe ten și pe alte zone.

Primul pas, deci, în tratarea petelor cauzate de expunerea la soare începe cu prevenția: limitează expunerea la razele soarelui și aplică pe piele o loțiune cu protecție solară și nu uita să porți o pălărie cu boruri late, pentru a-ți proteja fața și fruntea.

Soluții pentru a combate aceste pete solare sunt și peelingul chimic și anumite proceduri cu laser care pot fi efectuate în cabinetul medicului dermatolog. Procedurile de acest gen pot să ajute la estomparea petelor maronii de pe ten, însă în farmacii există și unele produse dermatocosmetice, care se aplică local și care „corectează” pigmentul pielii.


„Petele de bătrânețe” pot fi și ele estompate
„Petele de bătrânețe” sau acele pete maronii similare cu pistruii apar pe pielea expusă la soare, ca rezultat al vârstei și a expunerii la radiațiile UVB ale soarelui. Uneori mai sunt numite - în mod total eronat - pete hepatice sau pete de la ficat, însă medicii dermatologi subliniază că aceste pete maronii nu au nicio asociere cu acest organ. Petele de bătrânețe sunt în general benigne, însă din cauza aspectului lor variabil, pot face ca un cancer de piele să fie mai dificil de depistat.
Dacă ai astfel de pete maronii generate „de bătrânețe”, cel mai bun mod prin care le poți trata este să faci tot ce îți stă în putință pentru a le evita: redu expunerea la soare și aplică întotdeauna o cremă sau o loțiune de calitate, cu factor de protecție solară. Opțiuni de tratament pentru așa-numitele „pete de bătrânețe” sunt numeroase:
•    hidrochinona aplicată local - se aplică pe piele și funcționează prin faptul că deschide pielea la culoare. Hidrochinona este disponibilă sub formă de cremă, loțiune, gel sau lichid.
•    acid azelaic - medicul dermatolog poate să îți prescrie acid azelaic sau acid kojic, pentru a ajuta la deschiderea la culoare a zonelor cu melasmă;
•     vitamina C  din unele fructe citrice poate să ajute, deschizând pielea la culoare;
•     retinoizi; 
•    alte opțiuni - procedurile cu laser și criochirurgia, peelingul chimic, microdermabraziunea, care se efectuează în cabinetul medicului dermatolog, pot fi de ajutor în cazul persoanelor cu melasmă.
•     tretinoin  și corticosteroizi - pentru a spori deschiderea nuanței pielii, medicul dermatolog poate prescrie un al doilea medicament - tretinoinul sau un corticosteroid, iar în unele cazuri, este vorba de o combinație de mai multe medicamente sub formă de cremă: hidrochinona, tretinoin și un corticosteroid.

 

Dr. Laura MOCANU, Medic specialist, dermato-venerologie

Articol publicat în Revista NATURa în numărul 342

Susține Natura.md: Devino Patron!