Devino Patron!

Cum îngrijeşti de Crăciun bradul cu rădăcină

Cum îngrijeşti de Crăciun bradul cu rădăcină

Trendul ultimilor ani este ca bradul de Crăciun să fie natural, cu rădăcină, pentru a putea fi reintegrat în natură după trecerea sărbătorilor de iarnă. Nu este însă o operaţiune deloc simplă să-l menţineţi în viaţă câteva zile într-un mediu care lui îi este ostil, deși pentru noi pare unul foarte primitor.

În primul rând trebuie să știţi că durata medie de viaţă a unui brad în interior, iarna, este de aproximativ o săptămână. Prin urmare, ţineţi cont de acest lucru atunci când alegeţi momentul în care îl împodobiţi. Două zile înainte de Crăciun, două după, ar fi o perioadă rezonabilă pentru a nu pune în pericol viaţa bradului. Chiar și așa, ţineţi cont de anumite aspecte. Dacă cumpărați bradul, nu îl aduceţi direct în casă la căldură de la frigul de afară. Va suferi un șoc termic și îi vor cădea acele. Ar trebui să îl obișnuiţi cu temperaturile din casă treptat, poate fi ţinut pentru o perioadă scurtă pe un hol unde e mai răcoare.

Următorul aspect foarte important este să îl ţineţi departe de o sursă de căldură cum ar fi caloriferul sau soba, care sunt cel mai mare pericol pentru bradul de Crăciun.

E important, de asemenea, ca în locul unde amplasaţi bradul să fie lumină naturală cât mai multă. Dacă aţi îndeplinit aceste condiţii minime, va trebui să vă asiguraţi că pomul de sărbătoare este bine hidratat. El va trebui udat zilnic în perioada în care stă în casă. Atenţie și la drenaj, aveţi grijă ca apa să se scurgă din ghiveci.

Pentru a nu se deshidrata e important să menţineţi și în aer o umiditate ridicată. Pentru asta ar trebui să pulverizaţi acele cu apă zilnic. Și mai bun este un spray hidratant special pentru îngrijirea plantelor la ghiveci, pe care îl găsiţi în magazinele de specialitate. Produsele nu lasă reziduuri pe frunze.

Important, de asemenea, de precizat că e total interzis ca pe brăduţul cu rădăcini să pulverizaţi diverse sprayiuri care imită zăpada și care se lipesc de ace. Bradul e împiedicat în acest fel să respire, iar acele se usucă și cad. Interzis, de asemenea, este să aplicaţi orice fel de fertilizant bradului. El este în perioada de repaus și pornirea în vegetaţie în mijlocul iernii asociată cu temperaturile scăzute îi va fi fatală.

După ce a trecut Crăciunul, scoateţi cu grijă ornamentele din brad astfel încât să afectaţi cât mai puţin ramurile. La fel cum aţi obișnuit treptat bradul cu temperatura din casă, tot așa va trebui să faceţi și în sens invers, adică să îl obișnuiţi din nou cu temperaturile scăzute de afară.

După ce aţi parcurs și această etapă, nu aveţi decât să plantaţi bradul afară, în grădină, într-un sol acid.

 

Articol publicat în numărul 334

Susține Natura.md: Devino Patron!