Devino Patron!

Cum salvezi cu adevărat un pui de pasăre

Cum salvezi cu adevărat un pui de pasăre
Pui de sfrâncioc roșiatic (Lanius collurio). Foto: Vitalie Ajder

De la începutul lunii mai și până acum am primit numeroase apeluri și mesaje legate de pui de păsări găsiți la sol și considerați orfani. Situațiile de acest fel sunt normale – puii de păsări părăsesc cuibul, încearcă să zboare și mai cad pe jos. Evident, există și excepții, când din cauza furtunilor, incendiilor, tăierilor igienice de copaci sau reparațiilor din imobile puii au fost înstrăinați
de părinți sau de cuib. 

Însă în articolul de față vom vorbi despre restul situațiilor: cele în care oamenii găsesc pui perfect sănătoși, complet acoperiți de pene și capabili să se descurce singuri, dar aflați la sol din neputință de a da deocamdată din aripi. Cel mai des vom găsi pui de pițigoi, grauri, coțofene, ciori – specii care cuibăresc prin copaci în preajma oamenilor – dar uneori se pot întâlni și pui de bufnițe care stau prin iarbă și așteaptă părinții să vină să-i hrănească.

De multe ori, oamenii care au luat acasă acești pui și-au motivat gestul prin faptul că „puiul părea abandonat”, „erau pisici prin preajmă”, „a bătut vântul și el a căzut de la înălțime”. În astfel de cazuri noi insistăm ca puiul să fie ridicat și amplasat undeva în siguranță (putem să îi confecționăm un cuib improvizat din ce găsim în jur) și apoi monitorizat timp de o oră-două pentru a vedea dacă restabilește comunicarea cu părinții sau dacă există pericole ce îi amenință siguranța. Recomandăm preluarea puiului doar în cazul în care acesta e rănit, are traume vizibile, a fost atacat sau e evident că a rămas orfan. Mulți oameni nu înțeleg pe deplin imensa responsabilitate pe care și-o asumă aducând acasă un pui de pasăre sălbatică. Acesta trebuie hrănit foarte des (în funcție de vârsta pe care o are, intervalul de hrănire variază de la 15 până la 60 minute), iar alimentația corectă este crucială pentru supraviețuirea acestuia. Este absolut interzisă hrănirea puiului cu pâine, cereale, carne fiartă sau brânză de vaci – așa cum am aflat din diverse grupuri de Facebook.

Toți puii de păsări sălbatice au nevoie de proteine de origine animală, și în cazul majorității sunt potrivite diverse insecte – nu toate, însă părinții puilor știu foarte bine ce hrană să aducă la cuib. O alimentație incorectă înseamnă în primul rând pene și oase bolnăvicioase și deci șanse minime de supraviețuire ca adult. De asemenea, este interzisă forțarea puiului să bea apă: aceasta poate pătrunde în plămâni și provoacă sufocarea animalului (procentul de apă de care are nevoie un pui se conține în mâncarea oferită acestuia).

De asemenea, un aspect pe care mulți nu îl menționează deloc este atașarea puiului de omul care l-a îngrijit – sună drăguț și emoționant pentru noi, dar pentru viitorul adult de pasăre care trebuie eliberat în natură și reintegrat printre semenii lui nu e deloc plăcut. Acesta riscă să nu-și recunoască semenii din aceeași specie, să nu poată interacționa cu ei sau să nu fie în stare să parcurgă capcoadă un ritual de împerechere din cauza că îi lipsesc abilități sociale pe care în mod normal le învață de la părinți. 

Dacă am luat acasă puiul de pasăre din diverse motive (de exemplu, era furtună, sau afară se însera), e nevoie să îl ținem izolat, într-o cutie întunecoasă, cu un prosop de hârtie sub el (nu textil, căci își poate încâlci ghearele) și eventual cu o sticlă de apă caldă alături, în caz că nu se poate încălzi de unul singur. Puiul trebuie ținut departe de orice agitație domestică: privirile, atingerile, deranjul constant îi produc o stare de stres uriașă pe care puiul nu știe cum să o depășească. Din acest motiv, nu trebuie să permiteți accesul copiilor curioși sau a animalelor domestice în preajma puiului. Puiul trebuie întors acolo de unde a fost luat cât mai repede posibil, de exemplu, a doua zi dimineața sau după ce furtuna a trecut. El trebuie redat părinților, pentru că doar aceștia îl pot îngriji cum se cuvine. Putem apela la un medic veterinar sau specialist de reabilitare numai în cazul în care puiul este rănit.

Urmând aceste sfaturi, veți avea posibilitatea mult mai mare să ajutați cu adevărat un pui de pasăre, fără a-i periclita dezvoltarea.

 

Silvia URSUL

Articol publicat în numărul 340

Susține Natura.md: Devino Patron!