Devino Patron!

Cum scăpăm de tuse și răgușeală în sezonul rece

Cum scăpăm de tuse și răgușeală în sezonul rece

Tuse, nas înfundat, dureri de cap, toate sunt simptome ale virozei respiratorii. În sezonul rece ele se accentuează, iar fluctuațiile de temperatură favorizează apariția lor. Spitalele de boli infecțioase devin neîncăpătoare în sezonul rece, așa că medicii ne sfătuiesc cum să ne ferim de răceală sau cu ce o putem trata acasă.

Simptomele pentru răceală, gripă sau sinuzită sunt asemănătoare. Nas înfundat, dureri în gât, strănuturi repetate și uneori dureri de cap, sunt simptomele care ne indică o viroză respiratorie. Ele sunt boli diferite și, netratate corespunzător, pot crea probleme de sănătate mai grave.

În cazul răcelii, simptomele sunt dureri în gât, strănuturi repetate, nas care curge, ochi umezi, durere de cap și tuse. Acestea ar trebui să treacă în maxim 10 zile, chiar și fără un tratament adecvat.

Gripa este puțin mai complicată, pe lângă simptomele pentru răceală fiind prezente și frisoanele, oboseala sau durerile musculare. Febra nu este prezentă la toți pacienții cu gripă.

Simptomele sinuzitei sunt congestie nazală, durere și umflături în jurul nasului, frunții sau a ochilor, secreții nazale galbene sau verzui, respirație urât mirositoare sau oboseală. Medicii ORL susțin că sinuzita nu trebuie asociată mereu cu o durere de cap.

„Rino-sinuzita nu înseamnă în primul rând durere de cap. Este o idee în mentalul colectiv că orice sinuzită trebuie să însemne durere de cap. Nu este așa. Ne gândim la un nas înfundat destul de persistent, în ciuda tratamentelor locale cu descongestionante nazale. Ne gândim la niște secreții puțin mai urâte, mai purulente, eventual pe o singură nară, la o senzație de presiune într-adevăr, la nivelul feței.

Ne gândim, de asemenea, la secreții care se scurg din nas în gât și inflamează gâtul pacientului. Și uneori ne putem gândi la o sinuzită și când avem o oarecare înfundare a urechii de pe partea respectivă, pentru că se înfundă de fapt și trompa lui Eustachio, canalul care face legătura între nas și ureche și apar și fenomene de inflamație a urechii”, a declarat prof. dr. Codruț Sarafoleanu, medic ORL.

 

Complicații ale sinuzitei

De cele mai multe ori, fără un tratament cu antibiotice, sinuzita trece în câteva zile cu un lavaj salin cu o apă de mare. Specialiștii ORL ne recomandă să nu tratăm această problemă acasă, după sfaturile de pe internet, mai ales dacă simptomele sunt grave. Dacă sinuzita nu este tratată corespunzător, pot apărea complicații infecțioase la ochi, creier sau chiar meninge.

„Foarte mulți pacienți au început să vină la spital cu astfel de complicații. Dacă ne referim la viroze, mai avem și alte complicații post-virale, cum ar fi faringitele, faringo-amigdalitele, cu durerile în gât, nu doar roșu în gât.

Deci, de la o banală răceală, o viroză comună, până la o pneumonie, avem tot cortegiul de manifestări, de complicații. Încă o dată, e un semn important să mergem la medic sau măcar să sunăm medicul de familie ca să luăm un tratament adecvat, să nu ajungem la complicațiile de care ați menționat”, a precizat medicul ORL, conform sursei citate.

 

Remedii naturiste pentru tuse și cum ne ferim de răceală în sezonul rece

Medicul Codruț Sarafoleanu ne oferă câteva sfaturi pentru tratarea tusei. Potrivit acestuia, trebuie să intervenim imediat ce primele simptome au apărut. Important este să încercăm să nu tușim. Unii pacienți pot răguși din cauza tusei excesive. Corzile vocale pot fi iritate și de secrețiile pe care le expectorăm. Specialistul ne recomandă să mergem la medic în cazul în care răgușeala persistă mai mult de cinci zile.

Cel mai bun tratament naturist pentru răceală este lămâia, fruct bogat în vitamina C. În această perioadă sunt recomandate și ceaiurile, însă nu fierbinți, ci calde. Prof. dr. Sarafoleanu susține că nu are nimic împotriva tratamentelor naturiste, atâta timp cât ele nu fac mai mult rău pacientului.

Cel mai bun tratament este prevenția, însă vaccinul antigripal ne va proteja în sezonul rece.

„Portul măștii este în continuare o recomandare foarte utilă. În momentul în care vorbim de oameni care știu că au simptome de viroză, poate e bine să ia o pauză de la locul de muncă sau de la întâlnirile din colectivități pentru câteva zile”, a încheiat prof. dr. Codruț Sarafoleanu.

Articol publicat în Revista NATURA în numărul 371

 

Susține Natura.md: Devino Patron!