Cum se tratează buzele crăpate în mod natural?
Protejarea pielii de frig este o rutină care nu trebuie deloc neglijată și care necesită o atenție specială. Acest lucru se aplică și îngrijirii buzelor a căror piele este de cinci ori mai subțire decât cea a feței. Prin urmare, nu este de mirare că se usucă și se crapă ușor. Dar există alte cauze? Se poate preveni această afecțiune neplăcută? Și cea mai importantă întrebare: cum să vindeci buzele crăpate în mod natural?
Buzele crăpate reprezintă un fel de inflamație cauzată de iritarea pielii. Acest lucru poate apărea în orice perioadă a anului, provocat de arșiță, frig, vânt, aer uscat. O parte foarte vulnerabilă a corpului nostru, buzele, sunt incapabile să-și producă propria umezeală, de unde și tendința lor de a crăpa ușor.
Daune cauzate de razele UV: Protejarea de soare este o necesitate absolută nu numai vara, ci pe tot parcursul anului. Această rutină se aplică și buzelor a căror expunere la razele UV poate duce la inflamații. Mai mult, expunerea pe termen lung face ca buzele să se usuce, ceea ce duce la crăpături.
Deshidratare: Pe lângă complicarea bunei funcționări a corpului, deshidratarea este foarte adesea una dintre principalele cauze ale buzelor crăpate. De aceea, consumul zilnic de apă este un reflex care nu trebuie neglijat și care contribuie la creșterea performanțelor maxime ale organismului.
Deficitul de vitamine și minerale: Lipsa anumitor vitamine și minerale influențează și starea buzelor. Vorbim despre un deficit de vitamina B, zinc și fier.
Alergie: O reacție alergică la ruj, hidratante, pastă de dinți și orice alt produs aplicat în jurul gurii ar putea cauza fisuri, uscăciune severă, iritație și mâncărime sau o erupție cutanată.
Metode de tratament
Deși balsamurile pentru buze sunt foarte utile iarna și reprezintă unul dintre elementele esențiale de frumusețe pe care trebuie să le ai în geantă, indiferent de anotimp, remediile bunicii sunt în continuare cea mai bună opțiune pentru a le trata.
Scrub de casă
• 1 lingură de zahăr sau sare de mare
• 1 lingură de miere
• un recipient mic
• un tampon de bumbac pentru aplicare
• hârtie umezită
Amestecați bine zahărul sau sarea de mare cu mierea în recipientul ales. Aplicați pe buzele crăpate cu tamponul de bumbac și masați cu mișcări circulare. Ștergeți cu hârtie umedă și treceți la unul dintre următoarele tratamente liniștitoare!
Ulei de cocos
Vulnerabile în mod natural, buzele sunt extrem de sensibile la vânt, căldură și frig. Prin urmare, utilizarea unui produs cu efect emolient este esențială. Și acesta este rolul uleiului de cocos. Posedând proprietăți antiinflamatorii și antibacteriene, poate fi aplicat zilnic și pe tot parcursul zilei, dar cu condiția să nu faceți exces.
Gel de Aloe Vera
Gelul acestei plante suculente se dovedește a fi miraculos și poate repara buzele crăpate în cel mai scurt timp. Pentru a face acest lucru, tăiați o frunză de Aloe în două și deschideți-o pentru a extrage gelul. Păstrați acest suc într-un recipient și aplicați pe gură când este necesar. Având în vedere proprietățile sale exfoliante ușoare, este recomandabil să se limiteze utilizarea sa de 2-3 ori pe zi.
Remediu cu miere
Foarte populară pentru proprietățile sale de înmuiere, hrănire, vindecare și regenerare, mierea este un remediu excelent pentru buzele crăpate. De asemenea, dotat cu proprietăți exfoliante, ajută la îndepărtarea pielii moarte de pe buze, hidratându-le în mod optim. Utilizați miere organică și aplicați cu degetele sau cu un tampon de bumbac.
Cum se previn buzele crăpate și uscate?
Menținerea buzelor bine hidratate este una dintre cele mai populare practici de prevenire a crăpăturilor. Cu toate acestea, există și alte lucruri pe care le puteți face pentru a vă menține buzele moi și sănătoase:
• Evitați să vă lipiți limba sau să mușcați buzele, deoarece aceste acțiuni favorizează uscăciunea și crăparea.
• Beți multă apă pentru a rămâne hidratat.
• Dacă aerul din casă este uscat, luați în considerare posibilitatea de a investi într-un umidificator de aer.
• Evitați produsele pentru buze care conțin iritante precum parfum, vopsea sau alcool.
• Protejați-vă buzele împotriva agresiunilor externe aplicând balsam hidratant cu protecție UV.
• Faceți o mască specială pentru buze o dată pe săptămână.
• Nu uitați să îndepărtați machiajul buzelor înainte de culcare.
Când să consultați un medic?
Majoritatea cazurilor de buze crăpate pot fi ușor tratate cu remedii casnice. Dar ai buzele crăpate tot timpul? Starea lor nu se îmbunătățește după 2-3 săptămâni? Deci, în acest caz, ar trebui să căutați cauza și să vizitați un medic. Ar putea fi, de exemplu, o reacție alergică, o infecție cu bacterii sau o aftă. În cele din urmă, bacteriile pot pătrunde cu ușurință pe buze prin pielea crăpată și, prin urmare, le infectează.
Articol publicat în Revista NATURA în numărul 369
Susține Natura.md: Devino Patron!