Devino Patron!

Dalia, regina nuanţelor de toamnă

Floarea care sfidează toamna cu eleganţă!

Dalia, regina nuanţelor de toamnă

Cunoscută sub denumirea populară de „gherghină”, dalia înflorește vara și ţine până în noiembrie. Există într-o mare varietate de culori, forme ale corolei și înălţimi ale tijei. Dalia este originară din Mexic, de unde a fost transferată în Europa cu mari eforturi, din cauza sensibilităţii bulbilor săi în lunga călătorie pe care aceștia au trebuit să o suporte.

Încă de demult, dalia se folosea cu succes de către femeile de pretutindeni, însă nu ca plantă decorativă, ci... în bucătărie! Salatele cu petale de dalie erau foarte apreciate datorită gustului picant și coloritului viu și atrăgător. Însă acum ea este folosită mai mult în decorarea vazelor, formând aranjamente florale spectaculoase.

Dalia este o plantă perenă, cu rădăcini formate din ciorchini mari de tuberculi alungiţi. Primăvara, aceşti tuberculi produc o tulpină scurtă, uneori semilemnoasă, ce poartă numeroase frunze rotunjite, cu margini dinţate. Spre toamnă, aceste tulpini produc spectaculoasele flori mari, rotunde, cu petale conice sau sferice, bătute sau simple. 

Graţie marii varietăţi  de hibrizi, dalia formează plante înalte, de 50-180 cm, sau din contra, pitice, ce nu depăşesc 20-25 cm. Dalia iubeşte solul umed, de aceea primăvara, când se plantează, terenul îi prieşte din plin. La începutul verii se udă suplimentar, pentru a-i asigura dezvoltarea primilor muguri. Terenul optim pentru cultivare se constituie din turbă mixtă, nisip şi puţin gunoi de grajd. Pentru a se dezvolta frumos dalia necesită un loc luminos şi însorit, aşadar grădinile generoase îi oferă climatul optim acestei regine.

Dalia, vedeta gradinilor in sezonul de vara - Bulbi Romania

Ca şi varietate coloristică, se porneşte de la albul pur al zăpezii, se trece prin crem şi galben, portocaliu, roz, roşu, purpuriu şi se stinge cu nuanţe superbe de vişiniu sau indigo. 

Rădăcinile tuberizate, numite impropriu tuberculi, nu suportă temperaturi sub 0 grade C, motiv pentru care se conservă în depozite (pivniţe, magazii, sere reci) la temperaturi între 4 şi 9 grade C. Lucrarea se face cu scopul de a le feri de temperaturile scăzute din cursul iernii. Momentul optim este spre sfârşitul lunii octombrie, de preferinţă după căderea primelor brume. Pentru executarea lucrării se aleg zile uscate, puternic însorite. Scoaterea din teren se realizează manual, cu ajutorul cazmalei. După deplantare urmează curăţirea de pământ şi scurtarea tulpinilor de la 1 cm până la 10-15 cm, în funcţie de modul cum vor fi depozitate rădăcinile. Spaţiile de depozitare pot fi: pivniţa, magazia, sera rece. În mod obişnuit, rădăcinile de dalia se stratifică cu nisip sau pământ pentru a-şi păstra umiditatea.

Aşa obții dalii pline de flori | Sfaturi Practice | Libertatea pentru femei.

 

Articol publicat în Revista NATURA în numărul 307

Susține Natura.md: Devino Patron!