Devino Patron!

Datoria și responsabilitatea medicului trebuie să fie la superlativ

Datoria și responsabilitatea medicului trebuie să fie la superlativ

Evelina Feodorovici este studentă în anul V la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „N. Testemițanu” din Chișinău, născută într-o familie de medici, mama – medic neurolog, iar tata – epidemiolog. A absolvit Liceul „G. Meniuc”, un liceu de cartier, spune tânăra, fără pretenția că trebuia să fi învățat la un liceu de elită ca să urmeze studii în medicină. Dimpotrivă, își amintește cu drag și cu respect, cum a bătătorit cărarea de acasă până la școală toți 12 ani, nu numai din comoditate că a fost scurtă, dar și din dragoste pentru mulți profesori, așa cum bine o poartă în memorie pe profesoara de limba engleză, Cătălina Bumbu. Aici a întâlnit și alți profesori dăruiți, cu studii temeinice și devotați, care au determinat-o să învețe și să facă alegeri clare în viață. Asta a făcut: a hotărât să meargă pe urmele mamei, atrasă fiind încă din anul întâi de specialitatea de neurologie, spre care se îndreaptă de pe acuma. 

Stând de vorbă cu Evelina, rămâi impresionat de vorba ei extrem de caldă, conectată la un limbaj din care nu lipsesc termenii medicali, dovadă că studenta la medicină și-a alimentat creierul cu un vocabular bogat de specialitate, pe care-l stăpânește perfect. 

Cum decurge o zi din viața unui student la medicină, care se gândește cu toată seriozitatea la viitoarea profesie și nu vrea să-și dezamăgească părinții, doctori fiind și ei? Răspunsul Evelinei este simplu și prompt: prelegeri, seminare, spitale, dacă mai are norocul să asiste la o intervenție chirurgicală, este spre bucuria studentului că timpul n-a trecut degeaba. La universitate a întâlnit mulți profesori consacrați, dar are și colegi cu facultatea gândirii și a simțirii, acestea fiind atribuții ale unui creier perfect sănătos pentru a efectua trepanații acelora ce au nevoie. Grupa de studenți, unde își face studiile, se află pe locul doi în cadrul universității, ea însăși deținând media de 9.79. Ca să te ridici la nota 9, spune Evelina, trebuie să reduci somnul, mai ales în timpul sesiunii, la două ore, să nu fi ratat nicio prelegere, să apreciezi exigența profesorilor, să ții piept fluxului de informație și materii și să conștientizezi că, după șase ani de studii, te așteaptă încă patru ani de rezidențiat, dacă vrei să găsești soluții la bolile neurologice ale pacienților. 

Studenta Evelina Feodorovici are o mare pasiune pentru profesia aleasă și deloc ușoară. Viitorul neurolog a întâlnit de pe acum, în orele de practică, cazuri grele și complicate. Multe din ele au sensibilizat-o, altele au maturizat-o. A stat la ușa sălilor de operații unde un furnicar de medici făceau rezecții de glandă tiroidă. A întâlnit cazuri complicate în secția de terapie intensivă când ficatul, hernia sau glanda tiroidă, aflate în stare gravă, au fost reabilitate, datorită medicilor din categoria celor „mai sunt doctori fără de arginți”. Unul din ei a marcat-o pe ea și pe colegii ei. Exigentă, pedantă, cu cerințe înalte pentru slujitorii lui Hipocrate, chiar dură în percepția studenților, o profesoară părea că niciodată nu crede lacrimilor. Dar, după ce a examinat un copil, aflat într-o stare neurologică severă, s-a întors în fața studenților, prăbușită de plâns, asumându-și neputința acelui copil de a fi vindecat. A plâns, a privit undeva în zare de pe fereastra spitalului, s-a machiat din nou, și-a îndreptat privirea de această dată spre studenții, pe care adineaori îi mustraseră, și a plecat din nou spre saloane. Gemetele de durere ale pacienților o chemau din nou. Uneori, anamneza pacientului este un examen prea dur și pentru medic. 

Cunoscătoare deja a multe examene clinice, o întreb pe Evelina Feodorovici ce fel de medic va fi. Răspunsul a fost hotărât, calm, fără prea multe ezitări. Vrea să fie un medic bun, să facă cât mai puține greșeli, să acorde cât mai mult timp pacientului, înțelegătoare și comunicativă cu ei. De la cei mai buni profesori a învățat că, în neurologie, atunci când pacientul nu vrea să se lecuiască, e vina medicului că nu a știut să-l convingă, nu a fost în stare să comunice cu el. Datoria medicului trebuie să fie la superlativ, iar responsabilitatea este cheia de boltă a medicului. 

Deocamdată, până a ține în mână pârghiile profesiei, Evelina participă la seminare naționale și internaționale, scrie articole, studiază, învață cu interes. Nu o sperie faptul dacă va trebui să înceapă cariera într-un sat din Republica Moldova, unde creierul oamenilor este mai aproape de creierul pământului. Apreciază medicii dedicați profesiei, care nu încalcă jurământul lui Hipocrate. La asemenea studenți Guvernul R. Moldova le acordă burse. Evelina Feodorovici este deținătoarea Bursei Republicii pentru studenți.   

Autor: Silvia Strătilă     

Articol publicat în revista NATURA, nr. 398   

 

 


 

Susține Natura.md: Devino Patron!