De ce plângi, Pământule?

Despre problemele ecologice se vorbește și se acționează din ce în ce mai mult. Parcă ne implicăm mai mulți fie cu vorba sau cu ideile, dar și cu fapta, parcă oamenii de pe planeta Pământ sunt îngrijorați de aerul poluat, de deșeurile care otrăvesc solul, dar problema rămâne a fi încă nerezolvată. În privința acestei chestiuni, școala își asumă pe deplin responsabilitatea să educe copiilor, încă din clasele mici, ideea că omul poate fi un administrator al planetei și de el depinde dacă răsplata va fi încununată cu flori crescute pe un sol fertil.
Experiența mea de lucru cu cei mici, m-a determinat să lucrez la un proiect educațional, cu caracter ecologic, împreună cu elevii mei din clasa a II, intitulat „De ce plângi, pământule?” Toate activitățile propuse îi vor ajuta pe cei mici să înțeleagă efectele poluării, defrișării și schimbărilor climatice. Ne propunem să plantăm copaci, să organizăm diverse activități de reciclare a deșeurilor, să ne învățăm să economisim resursele. Experimentând direct prin aceste practici, elevii vor deveni mai conștienți de importanța protejării naturii. Experiența directă și implicarea fizică vor avea un impact mult mai sigur, decât însușirea teoretică. Acțiunile propriu-zise vor avea loc în zilele de 15 martie – 04 aprilie, unde vom implica părinții și profesorii, așa încât comunitatea noastră școlară să fie un exemplu de trăire într-un mediu sănătos, demonstrând că ne pasă de acest lucru. Ceea ce vor prezenta picii prin desene sau diverse activități artistice, aceea vor dori să fie și în realitate – aer curat, copaci și flori sădite de mânuțele lor, curtea școlii sau parcurile curățate, repartizarea deșeurilor în secțiuni corecte. Proiectul, în acest sens, va descoperi și talente, totodată, pe lângă obiectivele principale pe care ni le dorim să fie realizate. Vom lucra în echipă, pentru a munci mai cu spor și a urmări responsabilitatea fiecăruia.
Ceea ce ne propunem prin acest proiect este ca încă din copilărie să dezvoltăm tinerilor empatia față de natură, calitate caracteristică omului de la naștere și până la sfârșitul vieții. Cu aceste deprinderi, școala formează viitori cetățeni responsabili, capabili să ia decizii sustenabile pentru protejarea planetei.
Autor: Natalia Stratan
Articol publicat în revista NATURA, nr. 397
Susține Natura.md: Devino Patron!