Debarcader ilegal la Oxentea. Sătenii protestează: „A fost unicul loc unde se scăldau copiii noștri”
Pe malul râului Nistru, în localitatea Oxentea, raionul Dubăsari, în aceste zile au început lucrările de construcție a unui debarcader ce ar fi neautorizat, care duce drept în râul Nistru, fapt ce a nemulțumit mai mulți localnici din motiv că accesul spre apă a fost îngrădit totalmente, în contextul în care porțiuni întregi de pământ de pe malul râului fie sunt vândute, fie privatizate.
Deși terenul a fost vândut cu mulți ani în urmă, zona respectivă a fost îngrădită în luna aprilie curent, însă primele semne de construcție au apărut weekend-ul trecut. Instalația care duce direct în râul Nistru se face chiar în parcul de odihnă din localitate, vizavi fiind Casa de Cultură.
Construcția unui debarcader la Oxentea. Sursa: Replica Media
Sătenii susțin că toate acțiunile sunt ilegale și au fost nevoiți să iasă la protest pentru a stopa aceste fărădelegi.
„O parte din teren a fost vândut, dar malul Nistrului nu poate fi vândut. Dar oamenii care cumpără teren își fac și punți în apă. A fost unicul loc unde se scăldau copiii noștri din sat. Acum deja nu mai avem acces la Nistru. Zona alăturată de asemenea este vândută - iar o să apară garduri, poduri și noi nu o să avem acces. Ne-am adunat pentru că dorim ca să scoată podul. A cumpăratul terenul, dar nu Nistrul”, a menționat inițiatoarea protestului Viorica Tatarov.
Acuzat de situația creată este primarul de Oxentea Valeriu Rusu, care nu ar fi la prima abatere de acest gen. Potrivit localnicilor, pe durata mandatelor ale alesului local, mai multe terenuri de pe malul Nistrului au fost vândute cu încălcări.
„Prima bucată de teren a fost vândută în 2005, o altă bucată în 2013 - nimeni nu a fost anunțat. Abia anul curent am aflat. Tot malul Nistrului este vândut”, a mai adăugat localnica.
Protestul sătenilor nemulțumiți. Sursa: Replica Media
În 2013, bucata de pământ a fost vândută pentru ca în loc să fie construită o zonă de odihnă pentru localnici, însă cumpărătorul nu s-a ținut de cuvânt. În toți acești ani locul a fost accesibil, însă acum, când au fost inițiate lucrări de construcție, oamenii din sat susțin că nu pot da de capăt ca să afle cine este actualul proprietar al terenului, deoarece sunt mai multe acte de vânzare cumpărare.
„În 2013, terenul a fost vândut cu scopul de a utiliza banii în calitate de contribuție la proiectul cu aprovizionare cu apă, deoarece bani disponibil în Primărie nu erau. Atunci când s-a încheiat contractul, proprietarul terenului urma să amenajeze plaja și teritoriul adiacent pentru odihnă și agrement pentru săteni. A fost o inițiativă bună anunțată atunci de primar. Ca ulterior să aflăm că ulterior acest teren a fost vândut de câteva ori, sunt mai multe acte de vânzare cumpărare. Până acum nu s-a construit nimic - era vândut doar în acte”, a declarat consiliera locală Rodica Buzila.
Solicitat de Replica Media pentru a comenta situația creată, primarul de Oxentea Valeriu Rusu ne-a comunicat că este la curent cu manifestația organizată de localnici, însă nu a putut ieși în fața sătenilor cu explicații din motiv că a avut o ședință planificată. Fiind întrebat despre legalitatea construcției, alesul local spune că oamenii legii trebuie să se expună.
„Proprietarul care a cumpărat acel teren dorește să construiască o platformă. Sătenii au scris astăzi o plângere la Poliție, acum dumnealor adună toate materialele în privința acestei probleme”, a declarat primarul.
Întrebat despre legalitatea lucrărilor de construcție, alesul local spune că „o să se expună Poliția atunci când va încheia investigația”.
„În opinia mea, toți trebuie să-și facă treaba conform legii. Toate învoirile trebuie să le obțină de la mai multe autorități. Eu am avut o întâlnire cu proprietarul, împreună cu membrii comisiei funciare sătești, și el ne-a dat asigurări că e disponibil să conlucreze cu localnicii”, a mai adăugat Valeriu Rusu.
Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) ne-a precizat că terenul menționat se află în gestiunea Agenției Proprietăți Publice (APP) și doar instituția dată poate emite actele permisive pentru efectuarea lucrărilor de construcție.
În urma protestului de astăzi, Poliția a inițiat o anchetă unde vor fi investigate toate circumstanțele, însă până la un rezultat final, lucrările au fost sistate.
Sătenii din Oxentea au creat o petiție în acest sens și spun că vor reveni joi, 22 iulie, la protest.
Articol preluat de pe www.replicamedia.md
Susține Natura.md: Devino Patron!