Devino Patron!

Defileul Ciuntu

Locul unde natura se împletește cu legenda

Defileul Ciuntu
Foto: Vadim Șterbate

La nordul Republicii Moldova, în raionul Briceni, se găsește satul Caracușenii Vechi, pe teritoriul căruia se află un frumos defileu săpat de Lopatnic. Până a ajunge la defileu, turiștii sunt întâmpinați de așa coloși ca „Târla Boilor”, „Stânca Tătarul” și „Huci”.

Pe la hotarul satelor Caracușenii Vechi și Corjeuți apare în cale unul dintre cele mai frumoase locuri din zonă, cunoscut ca „Defileul Ciuntului”, ori, după cum îi zic localnicii, „Borta Ciuntului”. Toponimul este mult mai recent și vine de la un oarecare Ion Ciuntu care s-a refugiat în una dintre grotele de aici.

Defileul are o istorie de mai multe milioane de ani, timp în care a tot fost săpat de apele Lopatnicului, care nu mai sunt ce-au fost odată. Unele recife de aici par adevărați „pui de munți”, iar înălțimile, cam de 100 m, sunt aproape de necucerit pe alocuri. Păduricea încearcă parcă să camufleze unele stânci, dar acestea oricum înving vegetația și ies în evidență. Câteva poteci duc spre vârfurile stâncilor, iar unele porțiuni sunt complicat de străbătut, mai ales în pantele aproape abrupte.

Ar putea fi o imagine cu copac şi natură
Foto: Vadim Șterbate

 

Localnicii sunt convinși că acesta este un loc legendar. Una dintre legende spune că un tânăr, Ion, din Caracușenii Vechi s-a îndrăgostit de o consăteancă, alături de care își vedea rostul vieții. A cerut mâna fetei, dar a fost refuzat de părinții acesteia, căci o făgăduiseră de soție unui bogătaș. Atunci Ion s-ar fi refugiat în defileu, împreună cu armăsarul său, iar pentru a se răzbuna, îi jefuia pe cei bogați și împărțea totul cu cei săraci. Calul era cel mai bun prieten al său, și atunci când tânărul fluiera, acesta apărea mai jos de peștera în care se adăpostise Ion, iar tânărul sărea de sus direct în șa. Pe urmele haiducului a fost pusă potera și, într-un sfârșit, fiind trădat de un cioban, peștera i-a fost încercuită, și câteva zile focurile de armă, din ambele părți, au tot spart liniștea defileului. Urmăritorilor le-a venit ideea să aducă o grămadă de fân la intrare și să-i dea foc, astfel Ion Ciuntu s-a asfixiat în interiorul grotei.

A fost așa sau altfel știu doar stâncile – martori tăcuți ai timpurilor de mult apuse.

NOTA BENE: Turiștii trebuie să aibă încălțăminte adecvată pentru a escalada stâncile, să fie vigilenți și să nu se apropie prea tare de marginile acestora!

 

Distanța de la Chișinău: 235 km

Orașe apropiate: Briceni – 16 km, Edineț – 28 km

Atracții turistice în regiune: Țiglăul din Corjeuți (6 km), Casa-Muzeu „Grigore Vieru” din satul
Pererita (22 km).

 

Vadim ȘTERBATE
Autorul cărții „99 de atracţii turistice din Republica Moldova”

Cartea „99 de atracţii turistice din Republica Moldova” poate fi procurată din librării sau
de pe www.bookstore.md. 

Susține Natura.md: Devino Patron!