Devino Patron!

Destinații și produse turistice cunoscute sau inovatoare

Destinații și produse turistice cunoscute sau inovatoare

 Ultima lună de iarnă a anunțat că e timpul să ne îndreptăm gândul și dorințele noastre spre odihnă sau, cel puțin, să medităm spre locuri care ne-ar duce într-o vacanță frumoasă în sezonul cald ce se apropie. În zilele de 14-16 februarie la Expoziția Internațională Tourism & Travel Expo 2025, organizată la Moldexpo Chișinău, au fost invitate mai multe agenții de turism din R. Moldova, România, Bulgaria, reunite într-un târg, care și-au prezentat destinațiile și produsele turistice cunoscute sau inovatoare.   

Reprezentanții agențiilor, profesioniști în turism, au furnizat cele mai actuale tendințe din industria lor. 

Ion Ștefăniță, prezent la Expo Tourism & Travel 2025, a venit cu o invitație specială pentru a descoperi riviera Nistrului cu mai multe destinații de calitate. Una din ele, fie și prima, se poate face la Muzeul Țăranului din Molovata Nouă, aproape de sufletul casei bătrânești, unde poveștile, aerul curat, un refugiu în trecut, mâncarea sănătoasă sunt reale terapii. Riviera Nistrului te așteaptă să te prinzi într-un clustering de locuri frumoase, cu efect terapeutic și de relaxare.    

Dana Matic ne-a invitat să vizităm județul Mureș, unde și-a prezentat oferta turismului balnear, alături de diversitatea obiectivelor turistice și a posibilităților de relaxare din județul Mureș. Agenția, pe care o găsești pe adresa visitmures.com, invită doritorii de a descoperi cele mai frumoase castele și conace, adevărate comori ale județului Mureș. Zona cu peste șase sute de castele te (a)duce și la Stațiunea balneoclimaterică din Sovata sau la Cetatea Sighișoara, vârful de lance al României, aflat în patrimoniul UNESCO.     

Nina Merlușcă, îndrăgostită de Piatra (jud. Neamț) a prezentat publicului o invitație la Pensiunea Almaș, din comuna Gârcina, jud. Neamț, 135 km de Iași ([email protected]), cu mai multe destinații, în special, una ofertantă pentru sărbătorile de 8 Martie și de Paști. O ședere relaxantă în această zonă ne va face și pe noi să ne îndrăgostim de Piatra.       

Roxana Pentelescu a venit la târgul de turism cu îndemnul să începem călătoria cu Țara Dornelor. În Bucovina poți vizita cele mai vechi mănăstiri, Rarăul, Bicazul, Parcul Național Călimani, pensiuni, campinguri, stațiuni balneoclimaterice etc., dar experiența culinară rămâne de neuitat.  

Nistor Celica Iuliana, meșter popular la încondeierea ouălor, a venit tot din Bucovina, cu tehnici de încondeiere a ouălor în baie de culoare și cu ceară în relief. Acest meșteșug îl practică de 25 de ani, iar experiența ei o împărtășește nepoților și altor tineri în taberele de vară, organizate la Muzeul Satului. De la standul ei vizitatorii mai greu se dezlipesc.  

Akos Molnar a prezentat la târgul de turism Băile Tușnad, o stațiune balneoclimaterică înconjurată de păduri de brazi, cu aer curat, puternic ozonizat, situată între Munții Harghita și Munții Bodoc. Aici, tratamentele balneare cu apă minerală carbogazoasă tratează afecțiuni cardiovasculare, dureri reumatice, iar peisajele idilice din zonă sunt miracolul sănătății, exact ca și procedurile de care poți beneficia aici.      

Gheorghe Țurcanu, meșter popular din Pelinia, Drochia, a adunat mai multe obiective turistice din patrimoniul turistic și le-a adus spre doritorii de a le vizita la acest târg. Traseul pe care îl poate străbate orice călător sunt obiectivele turistice din această zonă: Vila cu struți de la Gribova, Cimitirul evreiesc din satul Zgurița, Biserica din lemn și Conacul Russo din Măcăreuca, Izvorul Mare din Cotova, Ghiolul turcesc și Biserica din lemn din satul Fântânița și Vila cu parc din satul Mândâc.     

Victoria și Eugen Sobol din Bravicea, Călărași, și-au prezentat la Expo Tourism & Travel 2025, afacerea lor tânără și prosperă în apicultură. Pe lângă faptul că de 11 ani produc miere, un produs delicios și natural, și alte bunuri apicole, s-au gândit că extinderea lor se poate transforma în obiectiv turistic, cu scopul de a transmite acest meșteșug generațiilor tinere. Deci, ei înșiși, doi tineri ambițioși, prezintă vizitatorilor lecții practice, poate chiar master classuri, timp de 3 ore, povestindu-le despre viața familiilor de albine. Curioși de habitatul insectelor și mai puțin de înțepăturile lor, excursioniștii sunt îmbrăcați în echipament de protecție, fac degustări, iar cei mici se joacă pe un teren dotat cu scrânciob, hamac și alte dulcegării care le oferă o distracție la stupina din Bravicea.     

Autor: Silvia Strătilă 

Articol publcat în revista NATURA, nr. 397 

 



 

Susține Natura.md: Devino Patron!