Devino Patron!

Din „generația Z”, dar conectat la valorile clasice

Din „generația Z”, dar conectat la valorile clasice

Trăiesc cea mai intensă bucurie când întâlnesc astăzi tineri care povestesc despre școală, studii, profesori, părinți, baștină cu multă căldură, respect și admirație. De obicei, acestor persoane tinere, poate chiar și din rândul copiilor, li se spune „moșul” - o metaforă reușită, plină de strălucire, cu aluzie la capacitățile cerebrale. Mă gândesc însă cum aș împleti prenumele romantic de suflare eminesciană, Cătălin Moroi, un tânăr născut în satul Vărăncău, r. Soroca, cu maturitatea preocupărilor și a studiilor sale? Încă de mic îi plăcea să participe la viața școlii, să învețe din toate câte puțin. Capriciile și fițele adolescenței nu l-au sedus, așa cum această vârstă, de obicei, „...-ntinde lucii mreje”. Cătălin a vrut mai degrabă să preia modelul adolescentului eliadesc și să o bucure pe bunica Ana care este și îi va rămâne în suflet „prima și cea mai dragă profesoară!”

Pentru Cătălin Moroi școala a fost un loc de refugiu care i-a educat responsabilitate, modestie și cumpătare, iar toate treptele educaționale le-a urcat cu dragoste și cu răbdare doar cu un singur scop: să învețe, să cunoască, să se autocunoască. În semn de mulțumire și respect părinților, consideră că asta o poate face prin bucuriile muncii de elev și student, așa cum gândește el: „Niciodată nu am fost cel mai bun din clasă, dar mereu eram printre primii. Acolo a început pasiunea mea pentru istorie și științele umaniste și acest lucru îl datorez profesorilor mei care și-au făcut munca cu drag și devotament. Timp de patru ani am studiat instrumente aerofone la Școala de Muzică din localitate, fiind și membru în ansamblul „La izvoare” din satul natal”.

A studiat la Colegiul Cooperatist din Moldova. Cu vaste și solide cunoștințe în domeniul juridic, management, marketing, merceologie, continuă studiile la Facultatea de Drept a Universității Cooperatist-Comerciale, apoi la Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative a Universității de Stat din Moldova, specialitatea Politologie.

Cătălin Moroi este încrezător că o facultate bună se datorează profesorilor, și ei, la rândul lor, buni. Înălțimile se cuceresc, se urcă greu și cu mult efort. Nu ritmul îl ajută să își adune la dosar performanțele, ci dorința de a cunoaște, de a spori calitatea atât de necesară oricând. Fiecare zi este pentru Cătălin o pagină de carte scrisă și gândită frumos, dar mai ales cu sens, iar dacă ar trage o linie, deși nu se grăbește (capătul liniei e încă departe), sunt scrise deja câteva foi: masterat la trei programe, foarte multe proiecte frumoase, sute de acțiuni de voluntariat, membru al Consiliului Municipal de Tineret din Chișinău, vicepreședinte în cadrul aceleiași organizații. Acum mai face un master în Dreptul Relațiilor Internaționale la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi. Este determinat să urmeze calea profesorilor care l-au călăuzit: „Toți profesorii mei au fost și sunt exemple și mereu mă bucur să-mi amintesc de ei”. 

Acum, în calitate de consultant superior la Oficiul Avocatul Poporului, și profesor la Colegiul Cooperatist din Moldova, își împarte activitatea, promovând drepturile omului și în special ale copilului, predă studenților, legislația, educându-i pentru societate. Își dorește ca și în R. Moldova „politica să fie orientată corect spre tineri, să se investească în oameni și nu în formulări abstracte care, după patru ani, se schimbă în dependență de culoarea chipiului”.

Crede că și Moldova este „o zonă frumoasă, pitorească care trebuie explorată până la capăt și că nu există nimic mai frumos și sfânt decât locul unde te-ai născut”. Acestea vin din maturitatea și frumusețea gândirii unui tânăr pe ai căror umeri și creier ne încredințăm că viitorul e sigur și frumos.

 

Silvia STRĂTILĂ

Articol publicat în Revista NATURA în numărul 347

Susține Natura.md: Devino Patron!