Devino Patron!

Două dosare penale. Braconierii ar putea ajunge după gratii

Două dosare penale. Braconierii ar putea ajunge după gratii
Foto simbol.

Braconierii care au atacat patru inspectori de mediu în noaptea de 7 spre 8 septembrie 2022, într-o pădure din comuna Ghidighici, municipiul Chișinău, ar putea sta după gratii de la 3 la 7 ani. 

Într-un răspuns pentru Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic, Oleg Bîrliba, șef al Inspectoratului de Poliție Buiucani, precizează că pe cazul respectiv a fost deschis un dosar penal pentru huliganism agravat, conform articolului 287, alineatul 3 al Codului Penal.

Articolul 287, alineatul 3 al Codului Penal stipulează: „Huliganismul agravat,(…), dacă a fost săvârşit cu aplicarea sau cu încercarea aplicării armei sau a altor obiecte pentru vătămarea integrităţii corporale sau sănătăţii, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 7 ani”.  Potrivit lui Oleg Bîrliba, cauza penală a fost expediată Procuraturii municipiului Chișinău, Oficiul Buiucani.

Totodată, Oleg Bîrliba precizează că Inspectoratul de Poliție Buiucani a început urmărirea penală și pentru faptul că braconierii au sustras în mod deschis mai multe bunuri de la angajații Inspectoratului pentru Protecția Mediului, fiind aplicat articolul 187 alineatul 2, literele (b), (e), (f) din Codul Penal. Potrivit prevederilor legii, „Jaful săvârșit de două sau mai multe persoane, cu aplicarea violenţei nepericuloase pentru viaţa sau sănătatea persoanei ori cu ameninţarea aplicării unei asemenea violenţe, cu cauzarea de daune în proporţii considerabile, se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 7 ani cu (sau fără) amendă în mărime de la 850 la 1350 unităţi convenţionale”. Amenda pe care trebuie să o plătească făptașii variază de la 42 500 la 67 500 lei.

În noaptea de 7 spre 8 septembrie 2022,  asupra inspectorilor Vladimir Rusu, Viorel Bajureanu, Stanislav Caleachin și Ion Botnariuc au tăbărât circa 20 de persoane, în timpul unei operațiuni antibraconaj, planificate de mai mult timp. Agresorii aveau în dotare arme de tip automat, pistoale, precum și arme de vânătoare. Incidentul a avut loc într-o pădure din satul Ghidighici, municipiul Chișinău, în jurul orei 00.30. Pe lângă faptul că li s-au smuls din piept camerele din dotare, inspectorii de mediu au fost agresați fizic, iar unul dintre ei a ajuns la Spitalul de Urgență.

Potrivit Poliției, atacatorii au vârste cuprinse între 30 și 35 de ani.

 

ONG-uri de mediu au cerut pedeapsă pentru tentativă de omor

După acest incident, mai multe organizații neguvernamentale de mediu s-au arătat revoltate față de pericolul la care au fost supuși cei patru angajați ai Inspectoratului pentru Protecția Mediului. Într-o declarație semnată de mai multe ONG-uri de mediu, acestea au cerut aplicarea corectă a prevederilor legii. 

„Suntem de părerea că agresorii trebuiesc pedepsiți dur și anchetați sub acuzația de tentativă de omor, dar nu pe capătul de acuzare de „huliganism”, propus de domnul Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP). Faptele comise de cei 20 de indivizi împotriva a 4 funcționari ai statului nu are cum să se încadreze la categoria huliganism, ci la fapte deosebit de grave, сa rezistența față de reprezentanții legitimi ai autorităților, asociată cu amenințarea vieții, comisă de un grup de persoane”, se menționează în declarație.

Organizațiile neguvernamentale de mediu au solicitat organelor de protecție să ancheteze cu multă seriozitate acest caz de o gravitate excepțională și să aplice răufăcătorilor pedepse pe care aceștia le merită. „Rugăm instituțiile abilitate – Inspectoratul General al Poliției și Procuratura Generală – să trateze situația cu maximă responsabilitate și să nu demonstreze indulgență față de acest act de o brutalitate gravă”, se subliniază în document.

Totodată, ONG-urile de mediu au cerut decizionarilor să respecte și să pună în aplicare prevederea privind echiparea corespunzătoare a inspectorilor de mediu care ies în raiduri cu mijloace de apărare și de inspectare, în special pe timp de noapte.

 

Daniela Morari
Articol publicat în Revista NATURA în numărul 371


 

Susține Natura.md: Devino Patron!