Devino Patron!

Două specii de fluturi care arată aproape identic!

Stimați cititori, vă invităm să participați la un concurs inedit, menit să contribuie la actualizarea cunoștințelor despre distribuția unor specii de insecte din Republica Moldova. Concursul va continua pe tot parcursul sezonului cald și va consta din prezentarea diferitor specii de insecte - iar Dvs. veți avea posibilitatea să ajutați comunitatea științifică și să câștigați și premii! Aflați mai multe detalii la sfârșitul articolului.

Două specii de fluturi care arată aproape identic!

Calimorfa-dominulaCallimorpha dominula (Linnaeus, 1758)
Face parte din familia Erebidae, ordinul Lepidoptera. Este un fluture care zboară preponderent ziua, cu aripile anterioare de culoare neagră pe care se distind pete albe de diferite dimensiuni distribuite haotic. Culoarea de fond a aripilor posterioare este roșietică cu o dungă neagră întreruptă.
Dezvoltă o singură generație pe an. Adulții zboară de la sfârșitul lunii mai până în iunie, mai rar până în august. Populează pădurile de foioase, poienile, lizierile, zonele umede, cum ar fi luncile, mlaștinile, malurile râurilor, precum și stâncile calcaroase din apropierea unei surse de apă.
Arealul speciei cuprinde Europa, Caucazul, Transcaucazia și Turcia. În Republica Moldova, specia a fost semnalată în zona de nord și centru. Efectivul numeric populațional al speciei este redus în majoritatea zonelor.
A fost înregistrată pentru prima dată în fauna Republicii Moldova în anul 1929 de către E. Miller și N. Zubowsky. Specia este inclusă în Cartea Roșie a Republicii Moldova, cu statut de critic periclitată.
Printre factorii limitativi ai speciei se numără defrișarea pădurilor, cositul, utilizarea pesticidelor, urbanizarea etc.

Callimorpha dominula. Foto: Cristina Țugulea

 

Fluturele tigru-marePericallia matronula (Linnaeus, 1758)
Face parte din familia Erebidae, ordinul Lepidoptera. Este un fluture ce zboară preponderent ziua, cu aripile anterioare de culoare brună pe care se disting pete albe de formă neregulată și o pată mică albă situată pe partea de jos a aripii anterioare. Culoarea de fond a aripilor posterioare este galbenă-oranj cu o dungă neagră întreruptă.
Dezvoltă o singură generație pe an. Fluturii zboară de la mijlocul lunii iunie până la sfârșitul lui iulie. Populează poienile și lizierele pădurilor în apropierea bazinelor acvatice.
Arealul speciei cuprinde Europa Centrală și de Est, Siberia meridională, China de Nord, Coreea, Japonia. În Republica Moldova, specia a fost semnalată în zona de nord: în rezervația peisagistică „La Castel”, s. Cosăuți (r-l Soroca) și s. Naslavcea (r-l Ocnița). Efectivul speciei este foarte mic. A fost înregistrată pentru prima dată în fauna Republicii Moldova în anul 1929 de către E. Miller și N. Zubowsky. Specia este inclusă în Cartea Roșie a Republicii Moldova, cu statut de critic periclitată.
Printre factorii limitativi ai speciei se numără defrișarea pădurilor, pășunatul și cositul în poiene și
lizierile pădurilor, utilizarea pesticidelor, urbanizarea etc.

Pericallia matronula. Foto: Cristina Țugulea

 

Material pregătit de Cristina Țugulea

 

 

Ați văzut una din aceste două insecte? Dacă da, participați la concursul ”Actualizarea datelor privind distribuitia insectelor rare pe teritoriul Republicii Moldova”! Tot ce trebuie să faceți este să expediați locul acestei observației împreună cu o fotografie (dacă aveți) pe adresa de e-mail [email protected] sau [email protected].

Persoanele care vor expedia mai mult de 5 observații vor câștiga premii interesante!

NOTĂ: având în vedere că vor urma multe alte specii, autorii concursului vor publica materiale pe tot parcursul sezonului.

Din acest motiv, toți participanții sunt rugați să facă pozele insectelor pe care le întâlnesc (chiar dacă încă nu au fost publicate) și să le trimită la adresele de mail menționate mai sus.

Cele mai reusite poze vor fi publicate on-line, cu acordul autorului.

 

Susține Natura.md: Devino Patron!