Devino Patron!

Două specii de fluturi cu irizații

Stimați cititori, vă invităm să participați la un concurs inedit, menit să contribuie la actualizarea cunoștințelor despre distribuția unor specii de insecte din Republica Moldova. Concursul va continua pe tot parcursul sezonului cald și va consta din prezentarea diferitor specii de insecte - iar Dvs. veți avea posibilitatea să ajutați comunitatea științifică și să câștigați și premii! Aflați mai multe detalii la sfârșitul articolului.

Două specii de fluturi cu irizații

Fluturele cu irizații – Apatura iris (Linnaeus, 1758)
Face parte din familia Nymphalidae, ordinul Lepidoptera. Fluture diurn, de dimensiuni mari, cu anvergura aripilor de 60-72 mm, cu un colorit cafeniu, deosebindu-se prin irizațiile metalico-albastre la mascul.
Specia dezvoltă o singură generație pe an. Fluturii zboară de la începutul lunii iunie până la sfârșitul lui august. Specie mezofilă, silvicolă, preferă poienile, drumurile silvice largi, lizierele și locurile umede din lungul pâraielor.
Arealul speciei cuprinde zonele temperate ale Europei și Asia. În Republica Moldova are o răspândire limitată, întâlnindu-se în luncile fluviului Nistru și râului Prut. Efectivul numeric al speciei este mic pe întreg teritoriul Republicii Moldova. A fost semnalată pentru prima dată în fauna Republicii Moldova în anul 1908 de către E. Miller și N. Zubwsky. Specia este inclusă  în Cartea Roșie a Republicii Moldova, cu statut de specie vulnerabilă.
Printre factorii limitativi ai specii se numără degradarea și distrugerea biotopurilor forestiere de luncă.

Fluturele cu irizații (Apatura iris). Foto: http://www.lepiforum.de/

 

Irizantul de Dunăre sau fluturele-metisApatura metis (Freyer, 1829)
Face parte din familia Nymphalidae, ordinul Lepidoptera. Fluture diurn, de dimensiuni mari, cu anvergura aripilor cuprinsă între 55-70 mm. Partea superioară a aripilor la femelă este brun-surie, cu două dungi galbene-deschis, iar la mascul culoarea de fond este mai întunecată, cu irizații violete. De obicei, fluturele stă cu aripile strânse, punând în evidență doar partea inferioară a acestora, care la ambele sexe este cafenie-deschis, cu o nuanță gălbuie-albicioasă pe aripile posterioare.
Specia dezvoltă o singură generație pe an. Activitatea sezonieră a fluturilor decurge în iulie-august, preponderent în coroanele arborilor. La suprafața solului sunt atrași de resturi organice în stare de descompunere. Fluturii se hrănesc și cu seva din crăpăturile scoarței plantelor-gazdă. Populează pădurile de salcie și plop din luncile râurilor.
Arealul speciei cuprinde bazinul mijlociu și inferior al Dunării, până în Siberia de Vest, China și Japonia. În Republica Moldova se întâlnește în luncile fluviului Nistru și râului Prut.
Specia a fost citată pentru prima dată în fauna Republicii Moldova în anul 1996 de către Karsholt O. și Razowski J. Specia este inclusă în Cartea Roșie a Republicii Moldova, cu statut de specie vulnerabilă. Este inclusă și în Lista Roșie a fluturilor diurni din Europa, precum și în Anexa II a convenției de la Berna din 1979 și în Anexa IV a Directivei Habitate.
Printre factorii limitativi ai specii se numără degradarea și distrugerea biotopurilor forestiere de luncă dar și utilizarea irațională a insecticidelor.


Irizantul de Dunăre sau fluturele-metis (Apatura metis). Foto: http://www.lepiforum.de/

 

Material pregătit de Cristina și Andrian Țugulea

 

Ați văzut una din aceste două insecte? Dacă da, participați la concursul ”Actualizarea datelor privind distribuitia insectelor rare pe teritoriul Republicii Moldova”! Tot ce trebuie să faceți este să expediați locul acestei observației împreună cu o fotografie (dacă aveți) pe adresa de e-mail [email protected] sau [email protected].

Persoanele care vor expedia mai mult de 5 observații vor câștiga premii interesante!

NOTĂ: având în vedere că vor urma multe alte specii, autorii concursului vor publica materiale pe tot parcursul sezonului.

Din acest motiv, toți participanții sunt rugați să facă pozele insectelor pe care le întâlnesc (chiar dacă încă nu au fost publicate) și să le trimită la adresele de mail menționate mai sus.

Cele mai reusite poze vor fi publicate on-line, cu acordul autorului.

Susține Natura.md: Devino Patron!