Devino Patron!

După 4 ani de întârziere, Rezervația biosferei „Prutul de Jos” are un Regulament de funcționare

După 4 ani de întârziere, Rezervația biosferei „Prutul de Jos” are un Regulament de funcționare
Rezervația biosferei „Prutul de Jos”. Foto: Alecu Reniță

În cadrul Ședinței Guvernului Republicii Moldova din data de 12.08.2021, membrii cabinetului de miniștri au votat pentru aprobarea Regulamentului de funcționare a Rezervației biosferei „Prutul de Jos”.

La propunerea Ministrului Mediului, Iuliana Cantaragiu - membrii Guvernului Gavrilița au aprobat Regulamentul de funcționare a Rezervației biosferei „Prutul de Jos”; repartiția teritorială a acestei Rezervații în concordanță cu statutul juridic al terenurilor, precum și zonarea internă a Rezervației biosferei „Prutul de Jos”. Potrivit oficialilor de la Ministerul Mediului, existența unui regulament funcțional va contribui la conservarea naturii din această arie protejată și va duce la dezvoltarea armonioasă a comunităților locale.

„Este de menționat că recent Uniunea Europeană a popus Republicii Moldova un proiect în cadrul programului EU4Environment privind susținerea activităților pentru dezvoltarea durabilă și protecția ecosistemelor naturale din cadrul Rezervației biosferei „Prutul de Jos””, a declarat Minsitra Mediului, Iuliana Cantaragiu.

Deși conform legii, Regulamentul de funcționare a Rezervației biosferei „Prutul de Jos” trebuia elaborat şi va aprobat în termen de 6 luni de la data fondării Rezervaţiei biosferei „Prutul de Jos” (24.08.2018), a fost nevoie de 4 ani pentru ca acest document strategic să ajungă în final pe masa autorităților. 

Creată în anul 2017 prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate şi Parteneriat, Rezervația biosferei „Prutul de Jos” a fost inclusă în anul 2018 în Rețeaua Mondială UNESCO a Rezervațiilor Biosferei, recunoscută prin Programul „Omul și Biosfera” (MaB). Rezervația, conform cerințelor Programului UNESCO, are drept obiectiv conservarea elementelor și a formațiunilor fizico-geografice, a speciilor de plante și de animale de importanță națională și internațională. 

Rezervația Biosferei „Prutul de Jos” are o suprafață de 14771,04 ha şi include 9 localităţi din raionul Cahul, inclusiv terenuri silvice 824 ha şi Rezervația științifică „Prutul de Jos”.

Prezenta hotărâre intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

 

Susține Natura.md: Devino Patron!