Devino Patron!

E vremea plantelor tămăduitoare

E vremea plantelor tămăduitoare

Deoarece în această lună înfloresc primele plante medicinale, ar fi bine să-ţi faci rezervele din timp, pentru a ţine la distanţă numeroase afecţiuni. Sub formă de infuzii, cataplasme, decocturi ori tincturi, plantele medicinale au o serie de proprietăţi: 

Ciuboţica-cucului

O întâlneşti în pădurile de câmpie şi de deal. Ciuboţica-cucului are efect cicatrizant şi de curăţare a sistemului sangvin. Extern, planta este indicată în contuzii, iar intern se foloseşte în caz de anemie şi bronşite. În aprilie, de la floare se recoltează doar rădăcina, care poate fi uilizată sub formă de decoct. Pune o linguriţă de plantă la o cană de apă şi lasă să fiarbă 15 minute. Strecoară şi bea 3 căni de decoct de ciuboţica-cucului pe zi.

Podbalul

Florile acestei plante se aseamănă cu ale pădădiei. De la aceasta se culeg doar florile fără codiţe şi frunzele cu codiţă scurtă. Este indicată în afecţiunile respiratorii, sub formă de tinctură. O prepari prin amestecarea unor cantităţi egale de flori proaspete şi ţuică. Laşi amestecul la macerat, într-un loc întunecos,vreme de 7 zile, în recipiente închise la culoare. Se administrează maximum 40 de picături pe zi de tinctură, înainte de masa principală.

Păpădia

De la această plantă se recoltează doar frunzele tinere şi florile. Păpădia este recomandată în special în detoxifierea organismului. Pentru asta, fă un decoct pe care-l obţii din 50 gr de rădăcină la 1 litru de apă. Pentru ca detoxificarea să aibă rezultate maxime, este important să elimini din alimentaţie carnea grasă, prăjelile şi dulciurile.   

Autor: Parascovia Mămăligă  

Articol publicat în revista NATURA, nr. 398 

 

Susține Natura.md: Devino Patron!