Devino Patron!

ECOPROTECT - elevii de la Țaul se implică în protecția mediului înconjurător

ECOPROTECT - elevii de la Țaul se implică în protecția mediului înconjurător

La Centrul de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole (CEHTA) din satul Țaul s-a desfășurat în prima jumătate a anului 2021 un proiect educațional intitulat ECOPROTECT, axat pe formarea educației ecologice în rândul elevilor.

Proiectul a fost inițiat de profesoara de biologie Buzu Valentina, în parteneriat cu Liceul Teoretic "A.Mateevici" (profesoară Moroșan Liliana) și Gimnaziul Țaul (profesoară Zabolotnîi Svetlana). Profesoarele au urmărit prin realizarea acestui proiect dezvoltarea spiritului de inițiativă, comunicare, colaborare, dezvoltarea creativității a elevilor acestor trei instituții de învățământ, și au sprijinit participarea activă și constructivă a tinerilor în soluționarea unor probleme de mediu.

Ar putea fi o imagine cu text

 

Elevii au participat la activități de cercetare a problemelor de mediu, au identificat principalele probleme de poluare la nivel local, republican și global, au evaluat consecințele acestora și au propus modalități de soluționare utilizând diverse metode de cercetare (observarea, chestionarul, analiza cantitativă și calitativă a datelor, concluzii). De asemenea au analizat beneficiile reciclării, realizând o listă de idei pentru reciclarea sau reducerea cantităților de deșeuri în localitatea natală. Au elaborat obiecte creative din materiale reciclabile oferindu-le a doua viață.

Ar putea fi o imagine cu interior şi text

 

Totodată, au participat la activități practice de soluționare a problemelor de mediu (plantare de arbori, construirea cuiburilor artificale pentru păsări) și au încurajat membrii comunității din care fac parte să participe în acțiuni de protecție și conservare a biodiversității.

Ar putea fi o imagine cu 7 persoane, ecran şi text

Iată ce activități au realizat echipele de elevi ale celor trei instituții de învățământ implicate în acest proiect educațional la nivel de comunitate:

    1. Masă rotundă cu genericul „Facem cunoștință”, în cadrul căreia partenerii și participanții s-au prezentat, au discutat și au declarat ce așteptări au de la proiect.

Ar putea fi o imagine cu 4 persoane, ecran şi text

 

        2. Elaborarea emblemei proiectului.

Ar putea fi o imagine cu text

     

     3. Conferință de presă cu genericul „Biosfera e în pericol. Cum de salvat viața?” susținută de elevii participanți, în cadrul căreia s-a vorbit despre dezastrele ecologice la nivel global și local (consecințele lor, soluții de ameliorare).

Ar putea fi o imagine cu 2 persoane şi text

     

        4. Activitatea „Fii ecocreativ”, în care participanții au analizat beneficiile reciclării, au realizat o listă de idei pentru reciclarea sau reducerea cantităților de deșeuri în localitatea natală. Tot ei au confecționat într-un mod creativ diverse obiecte din materiale reciclabile pe care le-au prezentat într-o expoziție online.

Ar putea fi o imagine cu text care spune „VLOG: 8)npembe Bbl ocTaHeTe cepBиcbl YouTube )YouTube Gmail padlet Facebook rpaHA 2018) moTp... ecocreativ Û Concursuri CIVIC.... Noutăți șievenime... Valentina Buzu +18 2luni Fii ecocreativ! Creat u sensibilitate indrăzneață Blog Youth.md aBиa6илeTbl İNREGISTRARE CONECTARE Gimnaziul Țaul PARTAJARE ceHTa L.T. "A. Mateevici" cerbi Word document padlet drive Cununiță cu ghiocei Primăvara vine cu flori! bepore afte 7:16 12.05.2021”

 

 

    5. Activitatea „Cât pădurile ne dor mai avem un viitor!”: cu ocazia Zilei Internaționale a Pădurii (21 martie) și Zilei Păsărilor (4 aprilie), au fost organizate câteva acțiuni de salubrizare, amenajare și înverzire a terenurilor, și construirea cuiburilor artificiale pentru păsări.

Ar putea fi o imagine cu text care spune „(8)VLG npem ። cepBиcbl YouT YouTube Gmail padlet ecocre rpaHA (2018) cmoTp... Concursuri CIVIC.... Noutățis evenime... Blog Youth.md Valentina Buzu 8 zile Cât pădurile ne dor mai avem un viitor! Activități dedicate Zilei Internaționale Pădurii (21 martie și Zilei nternaționale Păsărilor aBиa6илeTbl ÎNREGISTRARE CONECTARE Liceul Teoretic "A.Mateevici" PARTAJARE ceHTa aprilie) Gimnaziul Țaul Activitate practică Mutiuc Andreea Câtpădurile ne mai avem un vutor... Masurideprotecti SALUAM PADURILE! cBepHyTb Bce oKHa 7:22 山 12.05.2021”

 

 

    6. Activitatea „Prin țara mea cu capul sus!”, în cadrul căreia au fost organizate excursii în locuri pitorești și dragi sufletului: muzee, case memoriale din localitatea natală cu elevi în rol de ghid.

Ar putea fi o imagine cu ecran şi text

 

La final de proiect, toți participanții au completat un chestionar privind gradul de satisfacție atins în cadrul acestui proiect, iar rezultatele au fost prezentate în cadrul unei discuții on-line.

Iată ce a mărturisit eleva Berjan Anna, elevă în grupra 13-C a Centrului de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole:

Experiența participării în proiectul ecologic ECOPROTECT ne-a influențat pozitiv pe fiecare participant, căci astfel au putut înțelege acțiunile pe care le întreprindem împreună asupra naturii. Fiecare elev se bucură de această fructuoasă participare, care a însemnat pentru fiecare dintre noi o experiență, o motivare, o dragoste, și o dorință mare de schimbare. Fiecare dintre noi este bucuros de ceea ce am reușit, de începutul unei schimbări majore! Am întreprins acțiuni concrete pentru a salva mediul înconjurător. Fiecare elev a început schimbarea de la sine cu acțiuni de reciclare, plantare a pomilor, desene, esee, prezentări și alte acțiuni care contribuie nemijlocit la salvarea naturii.

 

Ar putea fi o imagine cu unul sau mai mulţi oameni, copac şi în aer liber

Noi credem în salvare, în schimbarea pe care o poate aduce fiecare, căci flacăra aprinsă în noi este simbolul unei eterne continuități. Noi vom putea! Noi vom reuși să schimbăm modul nostru de a trăi în raport cu natura, putem face asta! Noi înțelegem că aportul nostru contează, în special acum, când natura ne trimite un strigăt de salvare, și asta ne motivează să înțelegem că ACUM e nevoie de o schimbare! Haideți împreună să acționăm, să schimbăm raționamentul fiecăruia , să readucem Natura ACASĂ!

Ar putea fi o imagine cu în aer liber şi text

Susține Natura.md: Devino Patron!