Devino Patron!

Educaţie şi instruire delicioase la Bălţi

Educaţie şi instruire delicioase la Bălţi
Fotografie preluată de pe site-ul www.ipcespa.md

După ce au apărut la televizor și i-a văzut o lume întreagă pe elevii de la Centrul de Excelență în Servicii și Prelucrarea Alimentelor din Bălți (CESPA), ne-am gândit că subiectul poate fi continuat.

Astăzi, școlile care, pe lângă teoria atât de necesară formării intelectuale, îl orientează pe adolescent spre o profesie, sunt atât de necesare tinerilor atunci când nu știu încotro le este destinul și ce profesie să își aleagă. Pentru a cunoaște mai bine viața frumoasă a acestei școli și plină de avântul temerar în care freamătă tinerețea, am rugat-o pe profesoara Veronica Rusuhanu Levința să mă ghideze în această școală mare, modernă și dotată cu cele necesare.

Materia pe care o predă Veronica, limba și literatura română, îi ajută pe discipolii ei să vorbească
frumos cu pâinea pe care învață aici cum să o coacă spre a o distribui consumatorilor. Istoria școlii profesionale din nordul Moldovei are mai mult de jumătate de veac și a trecut multe etape ca să ajungă la titlul de excelență. În 1966 s-a înființat Școala Profesională Tehnică nr. 19. Prin anii ’90 instituția și-a extins calitățile devenind polivalentă prin posibilitățile de pregătire profesională. Indiferent însă de titulatura scrisă pe plăcuțele de la intrare, CESPA poartă cu mândrie titlul de merit.

Aici tinerii, poate chiar prea tineri la 15 ani ai lor să se gândească mai mult la viitor decât la exuberanța vârstei, vin din multe localități ale republicii: Sângerei, Fălești, Florești, Drochia, Râșcani, Dondușeni, Glodeni, Briceni, Telenești, Ungheni, Soroca ș.a. Aici programele de studii sunt împărțite pe meserii de nivelul III și specialități de nivelul IV. Școala din nordul Moldovei îi învață să devină bucătari, cofetari, chelneri – profesii a căror solicitare se găsește în lumea întreagă. Școala e mare, luminoasă, dotată cu cele necesare, cu o armată de profesioniști, peste 50 de cadre didactice cu o pregătire ireproșabilă, iar toate acestea sunt în grija unui corp administrativ solid – directoarea, Silvia Proțiuc, director adjunct pentru instruire și educație, Doina Morari, profesoară de limba engleză, și Lilia Mahu, director adjunct pentru producere, a cărei specialitate este cea de bucătar.

Așa cum vremurile de astăzi ne solicită să mâncăm sănătos, școala se gândește să instruiască viitorii specialiști din perspectiva gastronomiei excelente, pregătind meseriași performanți care să facă mâncăruri alese, ecologice, gustoase, păstrând și tradițiile autohtone. La acest randament se ajunge prin muncă, cu răbdarea și ascultarea în fața pâinii pe care o aștepți să crească. Astfel micii bucătari mai întâi trec prin serioase concursuri, testări, iar după proba uleiului încins se pot gândi la titlul de MasterChef. De exemplu, la Campionatul gastronomic pentru juniori din 2018, care se desfășoară anual, rezultatele au fost pe măsură: 2 cupe de aur, 7 medalii de aur, 3 diplome pentru spirit antreprenorial, certificate de membru pentru Organizația bucătarilor din India. În cadrul Decadei disciplinelor de specialitate se organizează Concursul între meserii ,,Arena artei culinare”, iar bucătarii și cofetarii intră în jocul celor mai competitive master classuri.

Profesorii de specialitate sunt implicați, la rândul lor, în diferite proiecte de a căror pregătire depinde instruirea calificată a discipolilor. Formarea cadrelor didactice și-a găsit utilitate în Proiectul CONSEPT în parteneriat cu Principatul Liechtenstein, sub egida prim-ministrului Adrian Hasler. Instruirea permanentă, conectarea la inovații aduc produse noi și calitative destinate elevilor.

Și activitatea celorlalte catedre îi adună pe tineri să își descopere alte talente decât cele culinare. Elevii au cercuri de dans, literare, dramatice, participă la olimpiade, se întâlnesc cu parteneri comunitari – medici, polițiști, oameni de cultură. Datorită Centrului de Instruire și Dezvoltare Personală „ANIMA” și Centrului de Resurse pentru Adolescenți și Tineret CRAT din cadrul DÎTS municipiul Bălți, elevii lucrează în proiectul „Tinerii Anticafenelei pentru un mediu sustenabil prin servicii publice locale calitative”. La Concursul „Cel mai bun școlar în meserie” elevii adună mai toți laurii. 

La CESPA Bălți fiecare săptămână de școală pare a fi delicioasă. Atunci când viitorii bucătari anunță că „vor modela clătite punguță, trandafiri, băieței, triunghi, tort din clătite umplute cu carne, ciuperci și cașcaval, preparate cu ou și coloranți naturali cum ar fi spanac, suc de sfeclă, suc de morcov”, e cumva o invitație să vii să înveți cum se prepară aceste delicii. Cine nu-și dorește să urmeze o școală a cărei plăcere este să o trăiești în anii adolescenței?

Silvia Strătilă

Articol publicat în Revista NATURA în numărul 345

Susține Natura.md: Devino Patron!