Devino Patron!

Facem satul mai verde, mai curat

Facem satul mai verde, mai curat
Sursă foto: www.lumeasatului.ro
Facem satul mai verde, mai curat

Școala, studiile și, respectiv, cunoștințele pe care le-a căpătat Elena Buștiuc de-a lungul timpului, i-au ajutat să fie un pedagog profesionist. Pe adevărații pedagogi nu-i găsești doar în școală, ei sunt printre noi - colegi de birou, care, în virtutea pregătirii lor, știu să te ajute, îți dau un sfat gratuit, îți întind o mână de ajutor dacă ai nevoie, te promovează, fără teama că îi vei întrece. Ei fie că sunt șefi de birou, de instituție, dorința lor face ca echipa să mute carul din loc. Le pasă dacă, prin discipolii, pe care îi cresc, faptele și atitudinea vor lasă locuri și urme frumoase.

Jurist la bază, această temelie profesională, la care a mai adăugat alte studii de manageriat în resurse umane, cursuri de formare a personalului din domeniul transporturilor rutiere, de pregătire psiho-pedagogică, psihologică și metodică a personalului din învățământ, și masterate cu specializarea în Sisteme Administrative Europene, privind managementul proiectelor europene, dna Buștiuc are toate pârghiile pregătite să îmbunătățească terenurile aride acolo unde pământul are nevoie de apă, dar și de oameni care pot căra în spate cofele, deloc ușoare. Ca administrator local în comuna Țigănași, județul Iași, localitatea ei de suflet, unde este stabilită de ceva timp, Elena Buștiuc vrea să îmbunătăţească calitatea mediului prin lucrări de împădurire a terenurilor agricole degradate în comună. O problemă o reprezintă reconstrucția ecologică, prin împădurirea suprafețelor de terenuri deteriorate. În comună sunt multe terenuri degradate sau cu importanță economică scăzută, care ar putea să intre ușor în circuitul forestier, tot ce trebuie pentru a se realiza acest lucru este voința și dragostea omului pentru mediul din care face parte. Prin activitatea de împădurire se pot obține câștiguri pentru tezaurul verde al României. Un sat verde cu aer curat este veșnicia despre care scria poetul.

Omul, care a studiat la mai multe școli, pentru care procesul de școlire este o permanentizare, care a adunat în CV mai multe masterate și cursuri de formare profesională, are datoria să transforme școala în averea satului și misiunea să o păstreze ca pe un tezaur. De aceea, cu toate priceperile intelectuale și calitățile ei manageriale, Elena Buștiuc vrea să construiască în comună o școală inteligentă. „Smart School“ sau „Școala inteligentă“, un concept nou de educație, care poate și este menit să demonstreze că tehnologia este soluția prin care educația în mediul rural se poate dezvolta și copiii pot fi atrași spre procesul de învățare, folosind soluții inovatoare și inedite. Și la Țigănași copiii oamenilor cu venituri mici pot beneficia de mijloace inteligente educaționale precum manuale digitale, table interactive, bibliotecă virtuală, catalog electronic sau o platformă prin care profesorii, elevii și părinții pot interacționa”.

Nu este greu, dar trebuie să crezi în puterea minții. Și Elena Buștiuc are putere, minte și inteligență să-și onoreze sătenii cu cele necesare. Vrea ca satele din care este compusă comuna Țigănași să fie frumoase și curate, să invite oameni care să îi aprecieze munca, mai ales când dorința ei este îndreptată spre ecologia minții și a naturii. Am convingerea că de asemenea lideri locali are nevoie o comunitate în toate timpurile, care pot deveni prieteni ai revistei „Natura” și parteneri de încredere cu redactorul acestei publicații, Alecu Reniță, care e mereu în luptă cu păstrarea mediului curat în R. Moldova. Împreună pot contribui pentru ca protecţia mediului în țară să atingă nivelul european pe care ni-l dorim.

 

Silvia STRĂTILĂ

Articol publicat în Revista NATURA în numărul 344

Susține Natura.md: Devino Patron!