Devino Patron!

Fluturele apolon-negru și Albilița mică

Stimați cititori, vă invităm să participați la un concurs inedit, menit să contribuie la actualizarea cunoștințelor despre distribuția unor specii de insecte din Republica Moldova. Concursul va continua pe tot parcursul sezonului cald și va consta din prezentarea diferitor specii de insecte - iar Dvs. veți avea posibilitatea să ajutați comunitatea științifică și să câștigați și premii! Aflați mai multe detalii la sfârșitul articolului.

Fluturele apolon-negru și Albilița mică

Fluterele apolon-negruParnassius mnemosyne (Linnaeus, 1758)
Face parte din familia Papilionidae, ordinul Lepidoptera. Fluture de dimensiuni mari, cu anvergura aripilor de 54-60 mm. Culoarea de bază a aripilor este albă, cu câte două pete negre pe aripile anterioare.
Dezvoltă o singură generație pe an. Adulții apar din luna mai din larvele ce au iernat și zboară până la jumătatea lui iunie. Specie mezohigrofilă, preferă pajiști cu tufărișuri, liziere sau luminișuri relativ umede, bogate în specii de brebenei (Corydalis sp.)
Arealul speciei cuprinde centrul și sudul Europei până în Orientul Apropiat și Mijlociu, peste Siberia până în Munții Tienschan. În Republica Moldova are o răspândire limitată, întâlnindu-se doar  în unele sectoare din Codrii Centrali. Pretutindeni în Europa numărul speciei este redus, fiind inclusă în Cartea Roșie a multor țări europene.
A fost înregistrată pentru prima dată în fauna Republicii Moldova în anul 1908 de către E. Miller și N. Zubwsky. Specia este inclusă în Cartea Roșie a Republicii Moldova, cu statut de specie vulnerabilă. Este inclusă și în Anexa II a Convenției de la Berna și Anexa IV a Directivei Habitatelor.
Printre factorii limitativi ai specii se numără pășunatul și cositul fânului în poienile și lizierele pădurilor.

Fluterele apolon-negru. Foto: Galina Bușmachiu


Albiliță-micăLeptidea morsei (Fenton, 1882)
Face parte din familia Pieridae, ordinul Lepidoptera. Este un fluture foarte fragil, de culoare albă ce prezintă pe fața ventrală a aripii posterioare o bandă cenușie. La fluturii generației de vară această bandă poate lipsi. Nuanța galbenă de pe fața ventrală a aripii posterioare este de regulă mai intensă la fluturii generației de primăvară. Fluturii au un zbor lent, putând fi ușor observați și urmăriți.
Dezvoltă două generații pe an. Zborul adulților începe la mijlocul lunii aprilie și continuă până în august, mai rar până în septembrie. Masculii patrulează în căutarea femelelor și a nectarului, principala sursă fiind florile de Lathyrus. Preferă luminișurile și rariștile pădurilor foioase, mai rar poienile umede sau zonele umbrite din pădure.
Arealul speciei cuprinde Europa de Est, zona temperată a Asiei, insula Sahalin și Japonia. În Republica Moldova, specia a fost semnalată în zona de nord și centru. A fost înregistrată pentru prima dată în fauna Republicii Moldova în anul 2003 de către Danilă A. și Nagomatulin M. Specia este inclusă în Cartea Roșie a Republicii Moldova, cu statut de specie vulnerabilă.
Este inclusă în Lista Roșie a fluturilor diurni din Europa.
Este periclitată prin abandonarea practicilor tradiționale de gospodărie a pădurilor. Tăierile rase, plantațiile, distrugerea biotopurilor forestiere duc la extincția populațiilor.

Leptidea morsei. Foto: Cristina Țugulea

 

 

Material pregătit de Cristina și Andrian Țugulea

 

 

Ați văzut una din aceste două insecte? Dacă da, participați la concursul ”Actualizarea datelor privind distribuitia insectelor rare pe teritoriul Republicii Moldova”! Tot ce trebuie să faceți este să expediați locul acestei observației împreună cu o fotografie (dacă aveți) pe adresa de e-mail [email protected] sau [email protected].

Persoanele care vor expedia mai mult de 5 observații vor câștiga premii interesante!

 

NOTĂ: având în vedere că vor urma multe alte specii, autorii concursului vor publica materiale pe tot parcursul sezonului.

Din acest motiv, toți participanții sunt rugați să facă pozele insectelor pe care le întâlnesc (chiar dacă încă nu au fost publicate) și să le trimită la adresele de mail menționate mai sus.

Cele mai reusite poze vor fi publicate on-line, cu acordul autorului.

Susține Natura.md: Devino Patron!