Fluturele cucului și Fluturele polixena
Stimați cititori, vă invităm să participați la un concurs inedit, menit să contribuie la actualizarea cunoștințelor despre distribuția unor specii de insecte din Republica Moldova. Concursul va continua pe tot parcursul sezonului cald și va consta din prezentarea diferitor specii de insecte - iar Dvs. veți avea posibilitatea să ajutați comunitatea științifică și să câștigați și premii! Aflați mai multe detalii la sfârșitul articolului.

Fluturele cucului – Hamearis lucina (Linnaeus, 1758)
Face parte din familia Riodinidae, ordinul Lepidoptera. Familia Riodinidae are un singur reprezentant în Europa, fiind mai bine reprezentată în regiunile tropicale. Fluture cu anvergura aripilor de 25-30 mm. Are un colorit cafeniu-întunecat pe partea superioară a aripilor și cu două benzi late albe, fiecare fiind alcătuită din opt pete oculare albe, pe partea inferioară a aripii.
Populează luminișurile și lizierele pădurilor de foioase, preponderent în zonele cu Primula sp. Fluturii sunt fideli habitatului. Pe parcursul anului specia dezvoltă două generații. Fluturii încep să zboare deja din aprilie, odată cu venirea cucului, de unde și denumirea populară.
Este răspândit în cea mai mare parte a Europei temperate, până la munții Ural. În Republica Moldova se întâlnește în zona de centru și nord. Specia este inclusă în Cartea Roșie a Republicii Moldova, cu statut de specie critic periclitată. A fost înregistrată pentru prima dată în anul 1908 de către E. Miller și N. Zubwsky.
Printre factorii limitativi ai specii se numără pășunatul și cositul fânului în poienile și lizierele pădurilor, transformarea habitatelor în livezi intensive sau terenuri pentru construcții etc.
Foto: Cristina Țugulea 02.07.2014, rezervația naturală „Cobîleni”
Fluturele polixena – Zerynthia polyxena (Denis et Schiffermuller, 1775)
Aparține familiei Papilionoidae, ordinul Lepidoptera. Fluture de talie mare, cu anvergura aripilor de 46-58 mm. Femelele au aripi ușor mai lungi, de obicei de culoare mai deschisă decât a
masculilor. Culoarea de bază a aripilor este galben, cu un model complicat format din mai multe benzi și pete negre. Pe marginile aripilor posterioare au o linie neagră, cu o serie de pete albastre și roșii de avertizare pentru a-i descuraja pe eventualii prădători. Corpul este de culoare maro și are pete roșii pe părțile laterale ale abdomenului.
Specia dezvoltă o singură generație pe an. Adulții apar la sfârșitul lui aprilie și zboară până în iunie.
Populează locurile deschise, luncile râurilor și pâraielor, terenurile părăginite, lizierile și poienile în care crește curcubețica (Aristolochia clematitis), planta gazdă de care fluturele este strâns legat.
Arealul speciei cuprinde Europa centrală și de sud-est, și Asia mică. În Republica Moldova a fost semnalată în văile Nistrului și Prutului, în Codrii centrali. A fost înregistrată pentru prima dată în anul 1908 de către E. Miller și N. Zubwsky. Specia este inclusă în Cartea Roșie a Republicii Moldova, cu statut de specie vulnerabilă. Este inclusă și în Anexa II a Convenției de la Berna și Anexa IV a Directivei Habitatelor.
În urma intensificării agriculturii și distrugerii mediilor de viață, specia s-a aflat în pragul exterminării. În ultimii 15-20 de ani, datorită la abandonul terenurilor agricole și reducerea cantităților de pesticide, se constată o revenire lentă și firavă a speciei.
Foto: Cristina Țugulea, 11.05.2017, rezervația naturală „Cobîleni”
Material pregătit de Cristina și Andrian Țugulea
Ați văzut una din aceste două insecte? Dacă da, participați la concursul ”Actualizarea datelor privind distribuitia insectelor rare pe teritoriul Republicii Moldova”! Tot ce trebuie să faceți este să expediați locul acestei observației împreună cu o fotografie (dacă aveți) pe adresa de e-mail [email protected] sau [email protected].
Persoanele care vor expedia mai mult de 5 observații vor câștiga premii interesante!
NOTĂ: având în vedere că vor urma multe alte specii, autorii concursului vor publica materiale pe tot parcursul sezonului.
Din acest motiv, toți participanții sunt rugați să facă pozele insectelor pe care le întâlnesc (chiar dacă încă nu au fost publicate) și să le trimită la adresele de mail menționate mai sus.
Cele mai reusite poze vor fi publicate on-line, cu acordul autorului.
Susține Natura.md: Devino Patron!