Devino Patron!

Frumuseţea din Cotul Morii

Frumuseţea din Cotul Morii
Colectivul Gimnaziului Grădiniță Cotul Morii

Într-o discuție frumoasă, cum des se întâmplă să am, cu una dintre cele mai bune eleve, Nicoleta Guștiuc, am aflat că școala din care vine, Cotul Morii, raionul Hâncești, este recent construită, dar păstrează mai mult de un secol tradițiile unei bune educații. M-am convins că instruire bună și carte se fac și în instituțiile rurale, că elevi excepționali, așa cum este Nicoleta, sunt instruiți de
pedagogi bine pregătiți. Acestea le-am aflat și din comunicarea generoasă cu directoarea IP Gimnaziul Grădiniță Cotul Morii, Rita Dănilă.

După inundațiile devastatoare din 2010 se construiește satul nou și, respectiv, o nouă școală. La scurt timp, în condițiile sociale deloc ușoare economic, specifice statului nostru, la 1 septembrie 2013 școala nounouță își începe activitatea în satul nou cu 191 de elevi și 15 cadre didactice. Din ianuarie 2014 a căpătat statut de Instituţie publică Gimnaziul Grădiniță Cotul Morii, iar din septembrie 2015 devine IP Complex Educaţional Gimnaziu-Grădiniţă Cotul Morii. A fost o realizare record, un drum mai ușor spre lumina vieții pentru copiii din satele Sărăteni și Cotul Morii, cu atât mai mult că aici vin să învețe și cei din satele vecine: Obileni, Ivanovca și Leușeni. Întârzierea construcției unei școli sau lipsa ei într-o localitate, ar fi o nedreptate, dacă ne amintim că în perioada postbelică sau în epoca Iluminismului primele semne de cultură au fost apariția școlilor. Și directoarea Rita Dănilă, care are în grija ei de toate zilele o clădire nouă și frumoasă, ține la vechimea instituției, cu atât mai mult că disciplina pe care o predă, istoria, o obligă să respecte memoria datării acesteia.

O nouă viaţă la Cotul Morii! Cum se trăieşte în satul nou şi ce a mai rămas  din cel vechi (VIDEO) | PUBLIKA .MD - AICI SUNT ȘTIRILE
Cotul Morii. Satul nou construit.

Dna directoare Dănilă ne ghidează prin școala de azi, vorbind despre ea ca despre un patrimoniu: prima menţiune a școlii existente în s. Cotul Morii datează din 1909. Era o clădire mică, o casă de locuit unde își făceau studiile 30-40 de elevi. În anul 1923 erau doar patru clase cu trei învăţători, care a existat până în anul 1940. Numărul de copii a crescut, învățau 7 clase, aproximativ 130 de copii, instruiți de 8 învăţători. În 1961, cu ajutorul locuitorilor, s-a construit o școală cu 8 săli de clase, unde își făceau studiile 400-470 de copii. Școala de 8 ani a devenit, în 1984 ,Școală medie incompletă, unde activau 18 cadre didactice.

Astăzi instituția cuprinde 3 trepte de școlarizare: preșcolar cu 4 grupe și 85 de copii, primar - 4 clase cu 80-84 elevi și gimnazial - 5 clase cu 100-110 elevi. În gimnaziul de acum activează 15 cadre didactice. Toate disciplinele sunt predate de specialiști în domeniu, angajați de bază. Echipa managerială a Ritei Dănilă are două cadre didactice de încredere – prof. de limba și literatura română Lucia Gurița, dir. adj. în procesul de instruire, și Maia Merzîncu, dir. adj. pe educație, profesoară de educaţie muzicală.

IP Complex Educaţional Gimnaziu-Grădiniţă Cotul Morii, o școală încadrată perfect în comunitatea educațională, a atras pașii și interesul de colaborare a multor personalități. Partenerii strategici, demnitari înalți, au adus cu ei bucurii și realizări. Astfel, sistemul modern de încălzire cu biocombustibil al școlii s-a construit prin intermediul unui proiect susținut de Uniunea Europeană, șeful delegației de atunci fiind diplomatul Pirkka Tapiola. Panourile solare se datorează tot ajutorului acordat de UE, cu șeful delegației actual, Peter Michalko.

moldNova.eu - cotul-morii-nemteni-5 -
Gimnaziul-grădiniţă din Cotul Morii

Biblioteca s-a îmbogățit datorită unei 1 donații de carte (800 de volume și 2 calculatoare) din generozitatea Primei Doamne Margareta Timofti, care i-a vizitat, împreună cu președintele de atunci  Nicolae Timofti. Întâlnirile cu oamenii cărții, Iulian Filip și Aurelian Silvestru sunt momente de neuitat pentru copiii din Cotul Morii. Continuă colaborarea cu prietenii din Prahova, în special cu vicepreședinta Consiliului Județean, Ludmila Sfîrloagă.

În pofida restricțiilor impuse de pandemia prin care trece toată lumea, școala este ca o flacără aprinsă, încurajând elevii să fie activi. Concursuri, olimpiade, colaborarea cu reviste și ziare, lecturile ca necesitate mai fac parte din viața extrașcolară a elevului. Nu e nevoie de multă laudă ca să scoți în evidență imaginea frumoasă a unei școli. E de ajuns să te convingi că o școală condusă bine are imaginea reală a frumuseții ei depline.

Silvia STRĂTILĂ

Articol publicat în Revista NATURA în numărul 349

Susține Natura.md: Devino Patron!