Devino Patron!

Fuchsia sau cercelușul

Fuchsia sau cercelușul
Sursă foto: www.gardenia.net

Fuchsia hybrida este un arbust ornamental cu flori variat colorate, care atârnă ca nişte cercei pe lăstari flexibili. Florile curgătoare şi catifelate, sunt în general violet sau roşii, însă există specii ale căror flori sunt albe, roz sau lila. Originară din America de Sud, Fuchsia şi-a luat denumirea după botanistul german Leonard Fuchs, care a trăit în secolul al XVI-lea.

Este una dintre cele mai îndrăgite plante de apartament, atât datorită aspectului ei plăcut, cât şi al mirosului discret pe care îl degajă. 

Planta este sensibilă şi necesită o îngrijire atentă, având nevoie de multă lumină, apă şi condiţii speciale de temperatură. Se înmulţeşte uşor, pe toată perioada anului, prin butaşi de vârfuri, cu 2-3 noduri şi lungimi de 6 -10 cm, care se pun în apă până apar rădăcinile sau se înrădăcinează adânc, până la primele frunze, în pământ nisipos. Este de preferat ca butaşii să fie confecţionaţi vara, afară în nisip sau primăvara în sere. Prezintă o înrădăcinare uşoară.

Se cultivă în locuri umbroase, iar toamna, înaintea îngheţului, butaşii se scot din pământ şi se plantează în ghivece. Primăvara se scoate afară şi se taie scurt.

Imagini pentru fuchsia

 

Înmulţirea se mai face şi prin seminţe, operaţiune ce trebuie efectuată în lunile martie-aprilie; prin acoperirea seminţelor cu un strat subţire de compost umed, într-un ghiveci aşezat la umbră, la o temperatură de 16 grade C; seminţele înmuguresc în 21-28 de zile. Când plantele sunt destul de mari ca să poată fi mutate din loc, ele se plantează separat în ghivece.

Căldura şi umiditatea îi sunt dăunătoare, în general, preferând o temperatură de 15-21 grade C în timpul zilei şi cu 10 grade C mai puţin pe timpul nopţii. Iarna se udă moderat, vara udarea trebuie să fie, însă, abundentă. Este necesară o fertilizare periodică, de 2 ori/ lună cu substanţe nutritive bogate în potasiu.

Susține Natura.md: Devino Patron!