Devino Patron!

Gândacul de bucătărie american – insectă invazivă şi dăunătoare

Gândacul de bucătărie american – insectă invazivă şi dăunătoare

Gândacul de bucătărie american (Periplaneta americana) (Linnaeus, 1758) este o specie de gândac larg răspândită (cosmopolită), ce are o preferință aparte pentru habitatele umane. Acest gândac este originar din regiunile tropicale din Africa, dar a fost introdus în America de Nord în anul 1625, de unde apoi s-a extins cu succes și în Europa.

Indivizii acestei specii seamănă cu gândacul german (Blattella germanica), cu care deja suntem obișnuiți, dar au dimensiuni cu mult mai mari. Lungimea corpului adultului este de 3,5–5,0 cm, iar măsurat cu tot antene - până la 9,0 cm. Masculii sunt mai mari decât femelele, având aripile mai lungi, care se extind dincolo de vârful abdomenului cu 4-8 mm. Dezvoltarea completă de la ou la adult este de aproximativ 600 de zile, iar durata vieții adultului poate fi încă 400 de zile. Stadiul de nimfă durează până la 13-14 luni, trecând prin 13 năpârliri. Nimfele, ca și adulții, caută în mod activ hrană și apă. Adulții trăiesc în medie 15 luni, dar pot depăși 2 ani.

Culoarea insectei variază de la roșu strălucitor sau maro, cu o dungă pală sau galbenă de-a lungul marginilor spatelui (pronotului). Ooteca (pungă în care sunt închise ouăle) este de 8-10 mm lungime și conține până la 16 ouă. Fiecare ootecă are 12-16 embrioni, iar o femelă produce, în general, 6-14 ooteci în timpul vieții.

Gândacii din această specie sunt capabili să alerge, să sară și să zboare rapid și nu sunt deloc pretențioși la mâncare. Aceste insecte sunt omnivore, hrănindu-se cu orice material organic în descompunere, inclusiv deșeuri menajere proaspete. Pot consuma atât produse alimentare alterate, cât și alte obiecte de proveniență animală și vegetală: hârtie, săpun, fructe, pâine, pește, carne, grăsime, nuci, cereale, țesuturi moi din interiorul animalelor, îmbrăcăminte, încălțăminte și insecte moarte etc.

Periplaneta americana este adesea crescută în terariu, fiind utilizată ca hrană pentru animalele amfibiene și reptile (șopârle, broaște și șerpi). Apariția ei în Chișinău poate fi asociată atât cu extinderea arealului său, cu importul neintenționat, cât și cu evadarea din terariu. În mod normal această insectă este distribuită în toată Europa, mai ales în zona cu climă caldă și ierni blânde, însă a fost depistată și în sudul Rusiei, la Krasnodar, Rostov-pe-Don, chiar în Moscova, iar din 2019 și în Soci.

Gândacul de bucătărie american este un dăunător periculos, fiind purtător de infecții și ouă de helminți. Provoacă la oameni și mai ales la copii diverse alergii; se instalează în încăperi încălzite unde există sursă de apă și hrană. Cel mai important factor în lupta contra acestei insecte este curățenia, atât în apartamente, scările blocurilor cât și în subsoluri sau la gunoiști, precum și monitorizarea stării țevilor. Gândacii pot fi nimiciți cu insecticide – doar că acestea au un spectru larg de acțiune și pot omorî și alte insecte. Pe de altă parte, gândacul american nu suportă frigul, de aceea la temperaturi sub zero mor.


Galina BUŞMACHIU
Articol publicat în Revista NATURA în numărul 363

Susține Natura.md: Devino Patron!