Devino Patron!

Gândacul păros și extrem de mâncăcios

Gândacul păros și extrem de mâncăcios
Gândacul păros. Foto: Galina Bușmachiu

Tropinota hirta (Poda, 1761) sau gândacul păros este o insectă extrem de mâncăcioasă și periculoasă, pe care trebuie sa o cunoaștem cu toții, mai ales agricultorii. Gândacul este un dăunător periculos, care produce pagube majore hrănindu-se cu părțile reproducătoare ale florilor la toate speciile de pomi fructiferi sau ornamentali, arbuști, vița-de-vie, plante agricole și spontane. Drept urmare, florile consumate se usucă, fără a da rod.

Gândacul păros pe floarea de cireș. Foto: Gallina Bușmachiu

Gândacul păros este cunoscut ca dăunător agricol de mai bine de un secol, primele informații despre prejudiciile aduse agriculturii fiind atestate în România, în 1891 la pomi fructiferi, cereale și viță-de-vie, iar în Rusia insecta a fost atestată începând cu 1895 ca dăunător la culturile de grâu și muștar. Primele observații privind prejudiciile aduse de acest dăunător pe teritoriul Moldovei sunt datate cu 1906, când entomologii Miller și Zubovski publică informații privind atacul dăunătorului asupra livezilor de mere din Basarabia. 

Dăunătorul este larg răspândit în multe țări ale Eurasiei, provocând adesea pagube majore, în anii cu condiții climaterice favorabile pentru dezvoltarea insectelor, în țări precum Austria, Bulgaria, Croația, Ungaria, Turcia, România, Serbia, Spania etc.

Insecta adultă de T. hirta este un polifag și conform datelor din literatură și a observațiilor proprii, acumulate de-a lungul anilor, a fost constatat că se hrănește cu florile a peste 70 specii de plante din 23 de familii, cele mai des consumate fiind cele din familia Rosacea (Fig, 1, 4) sau cu alte cuvinte aproape toți pomii fructiferi, preferatele fiind florile de prun, cireș, vișin, măr, gutui. Gândacul păros de asemenea adoră florile de măceș, păducel, porumbrel etc. Dintre culturile agricole, preferatele sunt plantele din familia Brassicaceae, în special rapița (Fig.3). Acest dăunător se hrănește și cu plantele din familia Asteracea, adesea putând fi observat pe florile galbene de păpădie (Fig. 2).

Gândacul păros pe floarea de păpădie. Foto: Galina Bușmachiu

 

Dăunătorul atacă plantele în timpul înfloririi, astfel încât combaterea acestui gândac este extrem de dificilă și în general riscantă, deoarece este important de protejat insectele polenizatoare. În timpul înfloririi pomilor fructiferi, T. hirta poate distruge până la 70% din florile de vișini tineri.

Gândacul păros pe vișin tânăr. Foto: Galina Bușmachiu

În ultimii ani, în condițiile climaterice ale Republicii Moldova, din cauza iernilor calde și scurte, gândacul păros apare foarte devreme, în mijlocul lunii martie, când înflorește podbalul și primele narcise.

Printre principalele cauze ale apariției în masă, într-un număr extrem de mare a acestui dăunător, în ultimii ani pe teritoriul Republicii Moldova, sunt factori atât climatici cât și antropici. Printre principalii factori antropici, care favorizează dezvoltarea în masă a dăunătorului sunt terenurile abandonate, câmpurile lăsate în paragină, în solul cărora dăunătorii adulți își depun ouăle și unde se dezvoltă larvele lui până în primăvară.

Gândacul păros pe florile de rapiță. Foto: Galina Bușmachiu

Gândacul păros atacând un buton floral. Foto: Galina Bușmachiu

Printre metodele utilizate în combaterea a acestui dăunător periculos se folosesc metodele mecanice precum colectarea manuală sau scuturarea, iar dintre cele mai contemporane - instalarea în pomii fructiferi din livezi a capcanelor cu feromoni sexuali, care ademenesc insectele și le neutralizează.

 

Galina Bușmachiu

Susține Natura.md: Devino Patron!